ΤΟΠΙΚΑ

Γενική απεργία σε δύο… δόσεις στον Βόλο

γενική-απεργία-σε-δύο-δόσεις-στον-βό-368334

Διχάστηκαν τα συνδικάτα για την ημερομηνία της κινητοποίησης – Στις 25 Σεπτεμβρίου η 24ωρη που προκήρυξε το ΕΚΒ, μία μέρα νωρίτερα ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ

Αγρια κόντρα έχει ξεσπάσει στους κόλπους των συνδικάτων, ενόψει της γενικής απεργίας με φόντο τις αλλαγές στα εργασιακά, που προωθεί η κυβέρνηση. Πόλεμος μεταξύ ΕΚΒ και ΠΑΜΕ για την ημερομηνία της απεργίας. Η ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΒ αποφάσισε χθες ομόφωνα, αφού είχε αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη διαδικασία η ΔΑΣ – ΠΑΜΕ, 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα νωρίτερα 24 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ. Ετσι η γενική απεργία θα γίνει σε …δύο δόσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη!

H συνεδρίαση της ολομέλειας ήταν επεισοδιακή, καθώς η παρουσία μελών του ΠΑΜΕ, που δεν είναι εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του ΕΚΒ, σε συνδυασμό με τις λεκτικές αντιπαραθέσεις ένθεν κακείθεν, δυναμίτισαν το κλίμα εξαρχής.

Ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου, που προήδρευσε της ολομέλειας, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να περάσει η τρομοκρατία του ΠΑΜΕ, διότι το ΕΚΒ είναι εκείνο που θα καθορίσει την ημερομηνία της απεργίας», για να απαντήσει εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Κων. Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για προσπάθεια τορπιλισμού της απεργιακής κινητοποίησης και κάνοντας λόγο για «μαφιόζικες μεθόδους και εκβιασμούς». Η ΔΑΣ – ΠΑΜΕ αποχώρησε, αλλά μετά από ολιγόλεπτη διακοπή η συνεδρίαση ξεκίνησε ξανά με την προσέλευση και άλλων μελών της διοίκησης, που νωρίτερα δεν ήταν παρόντα και με απαρτία 11 μελών η ολομέλεια έλαβε απόφαση για την απεργία.

Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων, με το ΕΚΒ να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα εναντίον του ΠΑΜΕ.

«Τα σταλινικά σχέδια δεν θα περάσουν»

«Οι μάσκες έπεσαν. Οι στόχοι των κομματικών μηχανισμών του ΠΑΜΕ αποκαλύφθηκαν. Παρά το μπάχαλο, τις φωνασκίες τους, τις ακατονόμαστες ύβρεις τους, με στόχο να δυναμιτίσουν το κλίμα, επιστρατεύοντας και τους εφεδρικούς κομπάρσους τους, όπως η γνωστή συνδικαλίστρια Κλαδικού – Σωματείου «μαϊμού» των ΟΤΑ, ο πρόεδρος των συνταξιούχων και κομματικός μπαλαντέρ τους κ.ά., αλλά και την ενορχηστρωμένη σύσσωμη αποχώρηση της ΔΑΣ, λίγο πριν την ψηφοφορία, ώστε να μην υπάρχει απαρτία και απόφαση για την απεργία, δεν τα κατάφεραν.

Με αίσθημα ευθύνης και μετά την ολιγόλεπτη διακοπή, η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με πλήρη απαρτία, με την προσέλευση και άλλων μελών και τελικώς η απόφαση, που τόσο πολύ έτρεμαν το ΠΑΜΕ και ο κομματικός εντολέας του, πάρθηκε ομόφωνα από την πλειοψηφία (11 ψήφοι) της διοίκησης.

Τα σταλινικά σχέδια των κομματικών μπαχαλάδηκων του ΠΑΜΕ έπεσαν στο κενό. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, είναι τώρα υποχρεωμένοι να σεβαστούν την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Οργάνου (ΕΚΒ) για 24ωρη απεργία την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και να παραβρεθούν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10:30 το πρωί στο ΕΚΒ.

Εάν δεν έλθουν μαζί μας, τότε θα έχουν πέσει και οι μάσκες τους. Να χρησιμοποιούν, δηλαδή, το ΕΚΒ, όποτε και για τον λόγο που τους βολεύει (ή τους καλύπτει), αλλά να αρνούνται να σεβαστούν τις αποφάσεις της διοικητικής πλειοψηφίας του, υποτασσόμενοι στις κομματικές σκοπιμότητες.

Τους ξαναλέμε, σήμερα (χθες) το πρωί έκαναν μάλλον λάθος την πόρτα και την αίθουσα. Εδώ είναι το ΕΚΒ, όχι το Πολίτ Μπιρό του Περισσού!».

Απάντηση του ΠΑΜΕ

Σε απάντησή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, κάνει λόγο για «προβοκατόρικη και ξεδιάντροπη ενέργεια» και συνεχίζοντας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι προφανές ότι οι παρατάξεις αυτές ξεπούλησαν για άλλη μια φορά την εργατική τάξη στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία. Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Απέδειξαν ότι η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Βόλου δεν είναι των εργατών, είναι τσιράκια της κυβέρνησης και των εργοδοτών!

Αίσχος σε αυτούς τους συνδικαλιστές, που έχουν ποτιστεί στον εργατοπατερισμό, το ξεπούλημα και τον συμβιβασμό. Κανένας εργαζόμενος, ανεξάρτητα τι στήριζε μέχρι τώρα, ανεξάρτητα τι πιστεύει, δεν πρέπει να τους ακολουθήσει στη βρομιά τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους πετάξουν έξω από τα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα, να καθαρίσουν τη βρομιά. Είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών». Τέλος, απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου