ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερη ευκαιρία σε δύο φυγόποινους από το Μονομελές Βόλου

δεύτερη-ευκαιρία-σε-δύο-φυγόποινους-α-369234

Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε κοινωφελή εργασία

Είχαν σε βάρος τους μετατρεπόμενες ποινές, τις οποίες δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν και κινδύνευαν με φυλάκιση. Δεύτερη ευκαιρία έδωσε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου χθες σε δύο φυγόποινους. Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους για παροχή κοινωφελούς εργασίας καλώντας τους όμως να μην ξανασυμβεί να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ποτέ.

Η μία αίτηση μετατροπής της ποινής σε χρηματική ποινή αφορούσε σε νεαρή έγκυο Ρομά κάτοικο Θεσσαλονίκης. Η αιτούσα έπρεπε να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ για ποινή φυλάκισης 40 μηνών για υπόθεση κλοπής, καθώς την 1 Οκτωβρίου 2019 έληγε η προθεσμία που της είχε δοθεί για να καταβάλει τη μετατρεπόμενη ποινή.

Στο δικαστήριο η μητέρα της κατέθεσε ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, καθώς «έχασαν» τον πατέρα τους, ενώ η ίδια μετά από τροχαίο ατύχημα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ακόμη, επισήμανε ότι η κόρη της αντιμετωπίζει προβλήματα με την εγκυμοσύνη της.

Η αιτούσα ζήτησε «συγγνώμη» στο δικαστήριο για τις πράξεις της και παρακάλεσε για βοήθεια. Ο συνήγορος υπεράσπισή της επισήμανε την ιδιαιτερότητά της κατάστασή της και πρότεινε στο Αυτόφωρο να γίνει δεκτή η αίτησή της και η γυναίκα να παρέχει κοινωφελή εργασία μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη γέννα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί. Ακόμη, τόνισε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής της στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη του το ιδιαίτερο της κατάστασης της γυναίκας το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δέχτηκε το αίτημα και όρισε η κοινωφελής εργασία να είναι συνολικής διάρκειας 1.000 ωρών σε τρία χρόνια.

Η δεύτερη αίτηση αφορούσε στον 35χρονο Βολιώτη που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη μετά από καταδίωξή από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης επειδή αντιλαμβανόμενος επικείμενη σύλληψή του τράπηκε σε φυγή πεζός.

Ο 35χρονος, ο οποίος καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για απείθεια (από βιαιοπραγία που κατηγορούταν αρχικώς), είχε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης ενός έτους που του είχε επιβληθεί ερήμην για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ο δικηγόρος του υποστήριξε στο δικαστήριο ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς είναι άνεργος και τόνισε ότι η συμβία του είναι σε ενδιαφέρουσα. Ζητώντας από το δικαστήριο να γίνει δεκτό το αίτημα ώστε ο 35χρονος να κάνει μία καινούργια αρχή στη ζωή του και να μην πάει φυλακή ο συνήγορος τόνισε ότι ο 35χρονος γράφτηκε σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

Το Δικαστήριο μετέτρεψε τη χρηματική ποινή σε κοινωφελή εργασία 200 ωρών στο διάστημα ενός έτους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου