ΤΟΠΙΚΑ

Αγγλοι ερευνητές στον Βόλο

αγγλοι-ερευνητές-στον-βόλο-370425

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Ντάρεμ μελετούν την κοινωνική ανθρωπογεωγραφία της πόλης

Το κοινωνικό προφίλ, η ανθρωπογεωγραφία και τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την καθημερινότητα της πόλης βρίσκονται στο επίκεντρο της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ντάρεμ. Τριάντα δευτεροετείς φοιτητές του τμήματος κοινωνικής ανθρωπολογίας του συγκεκριμένου Βρετανικού Πανεπιστημίου βρίσκονται από τις 14 Σεπτεμβρίου στον Βόλο, καταγράφοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα και τις δομές της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη διάρκεια της παραμονής τους στον Βόλο, τον οποίο επισκέπτονται για δεύτερη χρονιά, οι φοιτητές και η Βολιώτισσα καθηγήτριά τους Ελισάβετ Κιρτσόγλου επισκέφτηκαν τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της θεματικής θρησκεία, Βυζάντιο, εθνική ταυτότητα, αλλά και ιστορικά σημεία της πόλης όπως το μνημείο ολοκαυτώματος, η κίτρινη αποθήκη, το μουσείο εθνικής αντίστασης, προκειμένου να προσεγγίσουν τη βιομηχανική ιστορία, τον χώρο και την μνήμη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη των Βρετανών φοιτητών στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, στο πλαίσιο της έρευνας για την κρίση σε συνάρτηση με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Οι φοιτητές και η καθηγήτριά τους ευχαριστούν ιδιαιτέρως τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Δημήτρη Βασιλείου για την ενημέρωση.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνάντησε χθες τους Αγγλους φοιτητές και την καθηγήτριά τους στην κουζίνα αλληλεγγύης Βόλου, όπου είχαν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη δράση που αναπτύσσεται και παράλληλα να συμμετάσχουν στις ημερήσιες δραστηριότητες, που αγκαλιάζουν πλήθος αναξιοπαθούντων Βολιωτών. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού που προσφέρεται σε όσους το έχουν ανάγκη και διαπίστωσαν τα παρελκόμενα της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης στην καθημερινότητα δεκάδων πολιτών.

Ερευνα πεδίου

Το επίκεντρο της έρευνας πεδίου που διεξάγουν οι φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους, είναι ο Βόλος, σε επίπεδο Ελλάδος, τόπος καταγωγής της καθηγήτριάς τους, η οποία δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι φοιτητές πραγματοποίησαν επίσκεψη γνωριμίας με την Κουζίνα αλληλεγγύης, το έργο της οποίας μου ήταν γνωστό. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν χρήσιμο για τους φοιτητές να γνωρίσουν την λειτουργία της συγκεκριμένης δομής αλληλεγγύης».

Την περασμένη χρονιά οι φοιτητές επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, καταστήματα στην οδό Ερμού και συζήτησαν με επαγγελματίες και καταναλωτές σχετικά με τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. «Φέτος σκεφτήκαμε να το επεκτείνουμε, επικεντρώνοντας στις δομές αλληλεγγύης και για αυτό, άλλωστε, ήρθαμε στην κουζίνα αλληλεγγύης» είπε η κ. Κιρτσόγλου.

Η επίσκεψη των φοιτητών στον Βόλο είναι ενταγμένη στο μάθημα της κοινωνικής ανθρωπολογίας και ειδικότερα στο μάθημα πεδίου όπου οι φοιτητές διδάσκονται τις μεθόδους έρευνας της ανθρωπολογίας με τον πλέον άμεσο και βιωματικό τρόπο, ζώντας με τον κόσμο, τους κατοίκους του Βόλου στην προκειμένη περίπτωση.

«Ερχονται απευθείας σε επαφή με κοινωνικές ομάδες, με κόσμο, με οικογένειες, με καθημερινούς ανθρώπους, σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορα θέματα στο συγκεκριμένο μάθημα, στο οποίο τα παιδιά κάνουν πρωτογενή έρευνα» σημείωσε η Βολιώτισσα καθηγήτρια Πανεπιστημίου.

Αριστες εντυπώσεις

Αριστες ήταν οι εντυπώσεις των Αγγλων φοιτητών, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πόλη, τον μνημειακό πλούτο, τις βαθιές ιστορικές καταβολές και την επικοινωνία με τους ανθρώπους, τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Παράλληλα υπογράμμισαν ότι εντυπωσιάστηκαν από το πολυεπίπεδο έργο της κουζίνας αλληλεγγύης Βόλου, ενώ σημείωσαν ότι θα ξαναερχόντουσαν ευχαρίστως στην πόλη.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη και μέχρις ότου επιστρέψουν στα πάτρια, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ντάρεμ, ενός από τα πέντε μεγαλύτερα της Βρετανίας, συγκεντρώνουν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνά τους, καταγράφοντας τις δυνατές γέφυρες αλληλεγγύης που έχουν στηθεί στην πόλη και ενώνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, με συνδετικό κρίκο την διάθεση προσφοράς ανθρώπου σε άνθρωπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου