ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Προς διόρθωση ο ΕΝΦΙΑ για τις Αλυκές

προς-διόρθωση-ο-ενφια-για-τις-αλυκές-370439

Εως τέλος Οκτωβρίου, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα έχει απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέων Παγασών στο αίτημά του για την αλλαγή της τιμής ζώνης στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και κατ’ επέκταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές για το θέμα στην Αθήνα, ο υφυπουργός, Απ. Βεσυρόπουλος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υπάρξει θετική εξέλιξη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου, Κων. Βιδανόπουλος.

Όπως είναι γνωστό, η ανάρτηση προ ημερών των εκκαθαριστικών για την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που φέτος είναι μειωμένος έως και 30%, βρήκε τους ιδιοκτήτες ακινήτων των Νέων Παγασών να επιστρέφουν στα οικονομικά δεδομένα δύο ετών πριν και να «χάνουν» ουσιαστικά το όφελος της μείωσης του φόρου που είδαν αντίστοιχα άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό γιατί η περσινή αύξηση της τιμής ζώνης στην περιοχή που τους κατέστησε «πλούσιους» από τη μία στιγμή στην άλλη αύξησε έως και 200% τον ΕΝΦΙΑ, οπότε η όποια φετινή μείωση… εξανεμίστηκε.

Το πρόβλημα αφορά σε τρεις περιοχές, στα Αϊβαλιώτικα όπου σε τμήμα της περιοχής η τιμή ζώνης αυξήθηκε πέρυσι από τα 700 στα 1.100 ευρώ, στις Νέες Παγασές όπου η τιμή ζώνης από τα 950 ευρώ ανήλθε στα 1.350 ευρώ, πήρε αύξηση 42,10% και στον οικισμό δημοσίων υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας Σωρός, Αγιος Στέφανος όπου η τιμή ζώνης ανέβηκε από τα 900 ευρώ στα 1.300 ευρώ, πήρε αύξηση δηλαδή 44,44%.

Ο ίδιος ανέφερε στον κ. Βεσυρόπουλο και τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει από τον μηχανικό που ανέλαβε τη μελέτη με αποτέλεσμα σπίτια ίδιων τετραγωνικών, το ένα δίπλα στο άλλο, να υπάγονται σε διαφορετικές τιμές ζώνης: το ένα στα 900 ευρώ και το άλλο στα 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βιδανόπουλο ο υφυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη αδικία αυτό που έχει γίνει στην περιοχή των Νέων Παγασών και δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υπάρξει θετική εξέλιξη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου