ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για κάλυψη τρεχουσών και άμεσων αναγκών του Νοσοκομείου Βόλου

ερώτηση-μεϊκόπουλου-για-κάλυψη-τρεχο-371830

Ερώτηση για την κάλυψη των τρεχουσών και άμεσων αναγκών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον Υπουργό Υγείας, με τη συνυπογραφή βουλευτών-μελών και του Τομεάρχη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου στον τομέα της Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ, με 400 κλίνες (πλήρως αναπτυγμένες 391). Ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, εξυπηρετεί μόνιμο πληθυσμό 200.000 κατοίκων, ο οποίος ολοένα αυξάνεται λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης στη Μαγνησία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, είναι επιφορτισμένο να καλύπτει τις ανάγκες δευτεροβάθμιας νοσοκομειακής περίθαλψης των κατοίκων του ορεινού Πηλίου και των νησιών των Βορείων Σποράδων.

Την προηγούμενη τετραετία, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελεί το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο στη Μαγνησία ενίσχυσε υλικοτεχνικά τη δομή και αναβάθμισε ευρύτερα την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε ένα στεφανιογράφο, μια χειρουργική τράπεζα εμφύτευσης βηματοδοτών, έναν ειδικό υπερηχοτομογράφο, καθώς επίσης ορθοπεδικό και χειρουργικό εξοπλισμό.

Ο στεφανιογράφος, αποτελούσε προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για το Νοσοκομείο καθώς με συνολική δαπάνη 700.000 ευρώ υπολογίζεται πως θα καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 250 ασθενών ετησίως.

Το Υπουργείο σχεδίασε και υλοποίησε ταχύτατα ακόμα δύο νευραλγικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του Αχιλλοπουλείου, ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα του προσωπικού, των ασθενών και των κατοίκων της Μαγνησίας. Αυτές ήταν η απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου από το Π.Δ.Ε.2018 και Ακτινογραφικού Ψηφιακού Συγκροτήματος από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε το Αχιλλοπούλειο ήταν το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλίας που δεν διέθετε μαγνητικό τομογράφο, αναγκάζοντας τους πολίτες να απευθύνονται είτε σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας είτε σε ιδιωτικές δομές επιβαρύνοντάς τους οικονομικά.

Πριν τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, το Υπουργείο Υγείας διασφάλισε την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και φρόντισε για την αξιοποίηση των νέων δομών που συστάθηκαν, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ.) (96η/05.07.2019) είχε αποφασιστεί αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού (Π/Υ) του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου κατά 600.000 ευρώ. Ενδεικτικά, ο τελικός Π/Υ του 2018 ήταν 17.510.000 ευρώ και ο αρχικός του 2019 ήταν 16.350.000 ευρώ.
  2. Με απόφαση ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ. (95η 10-05-2019) είχε εγκριθεί η αύξηση του Οργανισμού του νοσοκομείου από 400 σε 460 κλίνες, ώστε να ενταχθούν το Αιμοδυναμικό Τμήμα, ο Μαγνητικός Τομογράφος και η δημιουργία της απολύτως απαραίτητης για την περιοχή Ογκολογικής Κλινικής.
  3. Με την αρ. πρωτ. 10796/21-05-2019 προκήρυξη, είχαν προγραμματιστεί 16 προσλήψεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων για την κάλυψη επειγουσών αναγκών του νοσοκομείου.
  4. Είχε προγραμματιστεί η επαναπροκήρυξη των 6 άγονων θέσεων του αυτόνομου ΤΕΠ.
  5. Με την προκήρυξη 2Κ/2019, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο αναμένει 12 άτομα απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
  6. Με το αρ. πρωτ. 1737/27-4-19 έγγραφο του νοσοκομείου προς την 5η ΥΠΕ, είχε κοινοποιηθεί στο Υπουργείο η ανάγκη για την πρόσληψη 55 νοσηλευτών για την κάλυψη επειγουσών αναγκών αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των νέων δομών.

Δύο μήνες μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, καμία από τις παραπάνω παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ενίσχυση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου, υλικοτεχνικά και σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν έχει προχωρήσει.

Επισημαίνω ότι από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου καλύπτονται 21 επικουρικοί ιατροί και 18 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού.

Όσο καθυστερεί η υλοποίηση της απόφασης για αύξηση του προϋπολογισμού του, το Νοσοκομείο κινδυνεύει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις μισθολογικές ανάγκες του προσωπικού αυτού, αλλά και να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε βασικά υλικά.

Επιπλέον, η υλοποίηση της απόφασης για αύξηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου από 400 σε 460 κλίνες δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει χωρίς την απαραίτητη ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών αποτελώντας κατά συνέπεια τροχοπέδη στην αναπτυξιακή του πορεία.

Επιτακτική είναι ακόμη η υλοποίηση των προσλήψεων που είχαν προγραμματιστεί λόγω τόσο των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού του τρέχοντος έτους, όσο και των λειτουργικών αναγκών των νέων δομών που αποκτήθηκαν με το ΕΣΠΑ (στεφανιογράφος) και ΠΔΕ (μαγνητικός τομογράφος).

Όσο καθυστερούν οι προσλήψεις υπάρχει πρόβλημα καθημερινής εφημέρευσης σε πολλές κλινικές (Οφθαλμολογική, Νευροχειρουργική, Παθολογικές, Χειρουργική, Ουρολογική), το οποίο αναμένεται να ενταθεί στο τέλος του έτους.

Αντίστοιχης σημασίας είναι και η επαναπροκήρυξη των 6 άγονων θέσεων του αυτόνομου ΤΕΠ που η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε επίσης προγραμματίσει, καθώς αυτή τη στιγμή παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου υπηρετούν 4 ιατροί, καθιστώντας τη λειτουργία του πλημμελή.

Σοβαρό ζήτημα αναμένεται να δημιουργηθεί και στις υπηρεσίες σίτισης και καθαριότητας του Νοσοκομείου, αφού το Νοέμβριο του 2019 λήγουν οι ατομικές συμβάσεις του προσωπικού του Νοσοκομείου που απασχολείται στις υπηρεσίες αυτές με συμβάσεις ΟΑΕΔ (10 άτομα), αν δεν μπορέσουν να γίνουν οι ανανεώσεις των συμβάσεων αυτών.

Επειδή, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου είναι το μοναδικό Νοσοκομείο στη περιοχή της Μαγνησίας και το δεύτερο μεγαλύτερο στη Θεσσαλία, καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Επειδή, την περασμένη τετραετία ως δημόσια δομή ΕΣΥ ενισχύθηκε σημαντικά τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όσο και σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, αυξάνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Επειδή, την περασμένη τετραετία έγιναν πράξη χρόνια αιτήματα του προσωπικού του Νοσοκομείου και των κατοίκων της περιοχής, όπως η απόκτηση από το Νοσοκομείο στεφανιογράφου, χειρουργικής τράπεζας εμφύτευσης βηματοδοτών, ειδικού υπερηχοτομογράφου, μαγνητικού τομογράφου.

Επειδή, το Νοσοκομείο έχει τρέχουσες και άμεσες ανάγκες την κάλυψη των οποίων είχε δρομολογήσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την επαρκή στελέχωση και την ορθή του λειτουργία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να υλοποιήσει τις δρομολογημένες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενέργειες για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου;
  2. Προτίθεται να υλοποιήσει τις δρομολογημένες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενέργειες για αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, αύξηση των κλινών του και προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού;
  3. Πως προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ), ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου;
  4. Θα αυξήσει το όριο των δαπανών για τη δημόσια υγεία, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με στόχο στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6% ΑΕΠ);
  5. Ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβει, ώστε να ενισχύσει συνολικά την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου