ΤΟΠΙΚΑ

Δυσαρέσκεια του Γ.Γ. ΥΠΠΕ για «fake» μετρήσεις αερορύπανσης στο Βόλο

δυσαρέσκεια-του-γ-γ-υππε-για-fake-μετρήσ-371866

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Αραβώση είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη στην Αθήνα, με βασικό θέμα αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος στην Π.Ε. Μαγνησίας, μετά το φαινόμενο της δυσοσμίας που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στην πόλη του Βόλου.

Μετά από πολύωρη συζήτηση κατά την οποία ο Γεν. Γραμματέας ενημερώθηκε για της ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όσα μέτρα εκ νέου έχει προβεί, ο κ. Αραβώσης με εντολή του Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη έδειξε να παρακολουθεί το θέμα και να συμμερίζεται την ανησυχία και την επιθυμία της άμεσης λύσης του προβλήματος καθώς και την ανάληψη νέων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Ενημερώθηκε για τους πολλαπλούς ελέγχους που διενεργεί το ΚΕΠΕ και οι λοιπές υπηρεσίες της Περιφέρειας, τη συμμετοχή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου, προσκομίσθηκαν τα πορίσματα των ελέγχων, ενώ ενημερώθηκε για την προγραμματική σύμβαση με τον Δημόκριτο, τις μετρήσεις αέριων ρύπων (διοξίνες και ουράνια), την επιστημονική μελέτη και τα αποτελέσματα αυτών. Παράλληλα προσκομίσθηκε φάκελος σχετικά με όλο το ιστορικό των τελευταίων χρόνων.

  • Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ζήτησε επιτακτικά και μετά από συνεχή αιτήματα στον Γεν. Γραμματέα να προβεί στην άμεση αντικατάσταση του Σταθμού Μέτρησης στον Βόλο, ο οποίος λειτουργεί και καταγράφει μεν αλλά έχει βλάβη το online σύστημα ανάρτησης των μετρήσεων, με τον Γεν. Γραμματέα να δεσμεύεται πως άμεσα το Υπουργείο θα αντικαταστήσει τον Σταθμό Μέτρησης.
  • Ζητήθηκε από τον Γεν. Γραμματέα να παραχωρήσει στην Περιφέρεια την αρμοδιότητα προμήθειας νέου σταθμού μέτρησης καθείς εκ των οποίων στοιχίζει 100.000ευρώ και επιβάλλεται να είναι πιστοποιημένος από το Υπουργείο και συνδεδεμένος στο δίκτυο του Υπουργείου.
  • Τέλος, κατατέθηκε αίτημα χρηματοδότησης της Περιφέρειας προκειμένου να προβεί σε νέες ενέργειες τόσο πρόληψης όσο και μετρήσεων, καθώς οι εν εξελίξει προγραμματικές συμβάσεις με το ΑΠΘ, η λήψη δειγμάτων εδάφους και η ολφακτομετρία στοιχίζουν ήδη 300.000 ευρώ. Ενημερώθηκε σχετικά με την σταθερή στάση της Περιφέρειας για την άρση της καύσης του RDF, θέση ξεκάθαρη και ειλημμένη από το 2017.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μετά τη σχετική ενημέρωση δήλωσε τα εξής: «Για εμάς η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και χρησιμοποιούμε κάθε επιστημονικό εργαλείο, προκειμένου να περιφρουρήσουμε την υγεία των συμπολιτών μας και τη ζωή όλων μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χτίζει καριέρες πάνω στην ανθρώπινη ανησυχία και στη δυσφήμιση της πόλης του Βόλου. Αφουγκραζόμαστε το υγιές, πολυπληθές κομμάτι της κοινωνίας και ανταποκρινόμαστε στα «θέλω του». Είμαστε εδώ με πράξεις και όχι με λόγια. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, όπως άλλωστε το έχουμε κάνει διαχρονικά. Η Περιφέρεια προχωρεί με την συνεργασία του Υπουργείου, των πιστοποιημένων επιστημονικών φορέων και όλης της τοπικής κοινωνίας με έναν κοινό στόχο: την επίλυση του όποιου προβλήματος και την ταυτοποίηση του αίτιου που προκαλεί την οσμή. Ρύποι δεν έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο και η Περιφέρεια στη διάθεσή τους, εξόν αν κάποιος τα έχει στο σπίτι του και τα γνωρίζει εξ ιδίων».

Ο Γεν. Γραμματέας αποδεχόμενος και υποστηρίζοντας το προφανές, ότι δηλαδή το Υπουργείο έχει αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο της αέριας ρύπανσης, της αδειοδότησης των εργοστασίων, αλλά και της καύσιμης ύλης που αυτά χρησιμοποιούν, δήλωσε δυσαρεστημένος και επιφυλασσόμενος για τις “fake” μετρήσεις που δημοσιοποιούνται χρησιμοποιώντας μη πιστοποιημένα όργανα μέτρησης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία εντοπισμού της οσμής. Επισήμανε δε, πως οι σταθμοί μέτρησης είναι θέμα μόνο του Υπουργείου που ελέγχει και τοποθετεί, σε δίκτυο που το ίδιο ελέγχει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου