ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδρούν στη στοχοποίηση οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία

αντιδρούν-στη-στοχοποίηση-οι-εργαζόμ-372033

«Ακούγονται σημεία και τέρατα. Η Χαλυβουργία ήταν κλειστή και έλεγαν ότι η οσμή πλαστικού βγαίνει από το εργοστάσιο» κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου στην TRT

«Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας ήταν κλειστό για συντήρηση από 12 ώς 26 Αυγούστου και όμως στις 17 Αυγούστου γράφτηκε και έγιναν δηλώσεις σε ΜΜΕ ότι η Χαλυβουργία βρομίζει την ατμόσφαιρα και ότι καίει πλαστικό. Δεν είναι πράγματα σοβαρά αυτά».

Αυτό κατήγγειλε χθες μιλώντας στην TRT και στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας (ιδιοκτησίας Μάνεση) Θοδωρής Γκλαβίνης, παίρνοντας για πρώτη φορά δημόσια θέση στα όσα διαδίδονται το τελευταίο διάστημα με φόντο τις καταγγελίες για την οσμή καμένου πλαστικού ιδιαίτερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες στην πόλη.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στηλίτευσε, χωρίς να κατονομάσει βέβαια, πρόσωπα, όσους μιλούν «ελαφρά τη καρδία» για το θέμα και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Χαλυβουργία συγκαταλέγεται μεταξύ των επιχειρήσεων που στοχοποιούνται ως «ύποπτοι ρυπαντές», αποκαλύπτοντας πως το προαναφερθέν διάστημα δεν υπήρχε παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο.

Μάλιστα ο κ. Γκλαβίνης στον διάλογο που είχε με τον κ. Πολύζο αναρωτήθηκε αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επεκτείνει τους ελέγχους και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, που ενδεχομένως να υπάρχει θέμα λέγοντας: «Με κάθε υπευθυνότητα προσωπικά έχω ακούσει για μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες καίνε μέχρι ελαστικά. Αυτές έχουν ελεγχθεί ποτέ για να γνωρίζουμε ως πολίτες τι συμβαίνει;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αποφάσισε να βγει δημόσια και να μιλήσει εκ μέρους των συναδέλφων του, ώστε να μην προκαλείται κλίμα τρομοκρατίας στην τοπική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γκλαβίνη ακούγονται «τέρατα και σημεία», τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Για να παράγουμε τον χάλυβα υπάρχουν συγκεκριμένα στάνταρ, τα οποία χρησιμοποιούμε», εξήγησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, που ήταν κατηγορηματικός ως προς την πρώτη ύλη, που χρησιμοποιείται από την εταιρεία. «Δεν μπορούμε να καίμε ό,τι θέλουμε. Η ποιότητα του χάλυβα υπόκειται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές, δεν μπορούμε να παράγουμε ό,τι θέλουμε. Στο πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας χρησιμοποιούμε κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου, οι οποίοι λειτουργούν αποκλειστικά με πρώτη ύλη τον παλαιοσίδηρο – scrap. Ούτε σκουπίδια, ούτε πλαστικά», συμπλήρωσε ο κ. Γκλαβίνης. Πρόσθεσε επίσης πως η όλη παραγωγική διαδικασία εξελίσσεται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (καμία άλλη εναλλακτική μορφή).

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως ακούγονται τρελά πράγματα», εξανέστη ο πρόεδρος των εργαζομένων και έφερε ως παράδειγμα συζήτηση, που του μετέφεραν, μεταξύ πολιτών, οι οποίοι υποστήριζαν πως η Χαλυβουργία καίει στους κλίβανους παλιά αυτοκίνητα μαζί με όλον τον εξοπλισμό τους.

«Επειδή είναι λογικό οι απλοί πολίτες να μη γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι κλίβανοι, πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι υπάρχουν ειδικά μηχανήματα, τα οποία ξεσκαρτάρουν μόνο τον σίδηρο από όλα τα υπόλοιπα υλικά και αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στο εργοστάσιο», διευκρίνισε ο κ. Γκλαβίνης.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως η Χαλυβουργία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της και ότι πολύ συχνά διενεργούνται διάφοροι έλεγχοι και έχει διασφαλισμένα όλα τα πιστοποιητικά ISO που ουσιαστικά πιστοποιούν τη λειτουργία της με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου