ΤΟΠΙΚΑ

Δύο πρώην ταμίες του Δήμου Βόλου στο εδώλιο

δύο-πρώην-ταμίες-του-δήμου-βόλου-στο-εδ-372147

Για υποθέσεις του 2010 και του 2016, οπότε και κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν ποσά άνω των 200.000 ευρώ

Στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας «συναντήθηκαν» χθες δύο πρώην ταμίες του Δήμου Βόλου, που κατηγορούνται για υποθέσεις υπεξαίρεσης χρημάτων από τα δημοτικά ταμεία, ο ένας το 2010 και ο άλλος το 2016. Πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, που προσδιορίστηκαν να εξεταστούν χθες από το δικαστήριο, με τη μία να ξεκινά και να διακόπτει και τη δεύτερη να αναβάλλεται για το 2020.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κάθισε χθες πρώην ταμίας του Δήμου Βόλου, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσό 283.885,30 ευρώ από τα δημοτικά ταμεία. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2016 στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Το έλλειμμα στα δημοτικά ταμεία είχε εντοπιστεί μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο στην ταμειακή υπηρεσία και ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κλήθηκαν ορκωτοί λογιστές που οριστικοποίησαν το έλλειμμα, ενώ τόσο ο ταμίας, όσο και ένας ακόμη υπάλληλος που εισέπραττε τέλη από τις λαϊκές αγορές άλλαξαν εργασιακό πόστο. Ακολούθησε ΕΔΕ, ενώ το πόρισμά της μαζί με την έκθεση των ορκωτών λογιστών κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή στην Εισαγγελία Βόλου. Σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής τον ίδιο χρόνο, το έλλειμμα είχε καταλογιστεί ονομαστικά στον πρώην ταμία.

Ακολούθησε κατάθεση μήνυσης σε βάρος του από τον τότε εκτελούντα χρέη δημάρχου Βόλου Θάνο Θεοδώρου. Η Εισαγγελία Βόλου σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του πρώην ταμία και ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας από τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο πρώην ταμίας κατηγορείται για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του δημίου. Πρόκειται για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών σε περίπτωση που κριθεί ένοχος.

Η εκδίκαση ξεκίνησε χθες με την ανάγνωσή της και την κλήση του κατηγορούμενου και μαρτύρων και το δικαστήριο διέκοψε για να συνεχίσει στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Αναβλήθηκε η υπόθεση του 2010

Για τις 16 Μαρτίου 2020 αναβλήθηκε η άλλη υπόθεση με πρώην δημοτικό ταμία του Βόλου, ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία με αντικείμενο αξίας άνω των 120.000 και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας.

Συγκεκριμένα, με την ιδιότητα του υπαλλήλου και ειδικότερα του δημοτικού ταμία και δημοσίου υπολόγου του Δήμου Βόλου και των Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Βόλου» (ΕΑΚ), «Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βόλου» (ΑΟΔΒ), «Οργανισμός Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού Δήμου Βόλου» (ΟΚΕΠΔΒ) και «Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Βόλου» (ΚΑΠΗ) κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2010 έως 31-12-2010, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του ιδίου εγκλήματος, ιδιοποιήθηκε παράνομα και ενσωμάτωσε στην περιουσία του ποσά, τα οποία παρανόμως ανέλαβε από το ταμείο: από το «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Βόλου» (ΕΑΚ) ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό των 302.718,82€, από το ταμείο του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βόλου» ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό των 72.714,57€, από το ταμείο του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Οργανισμός Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού Δήμου Βόλου» (ΟΚΕΠΔΒ) ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό των 244.489,09€ και από το ταμείο του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Βόλου» (ΚΑΠΗ) ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό των 108.810,26€. Συνολικά ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό των 728.732,74 ευρώ.

Μάλιστα, στη χθεσινή οικονομική επιτροπή και λόγω της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να εξετάσει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση και για να μην ανακύψει πρόβλημα συνέχισης της δίκης, να υποβληθεί δήλωση προόδου της δίκης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου