ΤΟΠΙΚΑ

Βίντεο – «γροθιά» από 25χρονη Βολιώτισσα για τον αντίκτυπο του Brexit

βίντεο-γροθιά-από-25χρονη-βολιώτισσ-373219

Δημιούργησε η 25χρονη Μαριαλένα Βρόντζα, που ζει επί οκτώ χρόνια στην Αγγλία και βιώνει τις αλλαγές στον απόηχο του δημοψηφίσματος

Εφυγε από τη Ν. Ιωνία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, σε ηλικία μόλις 17 ετών για να ακολουθήσει το όνειρό της. Μετανάστευσε στην Αγγλία για τις σπουδές της, ανοίγοντας τα φτερά της. Οκτώ χρόνια μετά η Βολιώτισσα Μαριαλένα Βρόντζα ζει στο Λιντς και είναι καταξιωμένη επαγγελματίας σε εταιρεία της περιοχής, στην οποία εργάζεται ως αναλύτρια νομικο-οικονομικών επιχειρήσεων. «Αν με ρωτούσε κάποιος πριν από έναν χρόνο αν θα έφευγα από την Αγγλία, θα απαντούσα όχι. Σήμερα το κλίμα δεν είναι το ίδιο», λέει η ίδια αναφερόμενη στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το «καυτό» θέμα της επικαιρότητας το Brexit.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

To Brexit και ο κοινωνικός αντίκτυπος που ήδη έχει δημιουργηθεί σε βάρος Ευρωπαίων μεταναστών από μερίδα Αγγλων αποτελεί το θέμα που πραγματεύεται μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες το βίντεο που δημιούργησε η 25χρονη Βολιώτισσα με την παρέα της και ανέβασε στο προσωπικό της κανάλι στο You Tube με στόχο να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα ενότητας και το αυτονόητο όπως η ίδια τονίζει, ότι δηλαδή «οι Ευρωπαίοι είναι άνθρωποι που πήγαν στην Αγγλία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον».

Στο βίντεο διάρκειας 7 λεπτών και 47 δευτερολέπτων παρουσιάζονται τέσσερις διαφορετικές ιστορίες με δύο διαφορετικές όψεις η κάθε μία. Ανθρώπων που η συμπεριφορά τους καθορίζεται από ξενοφοβία και ανθρώπων που μπορεί να έχουν ψηφίσει υπέρ του Brexit, η συμπεριφορά τους όμως δεν καθορίζεται από την ψήφο τους.

«Πρόκειται για σενάρια εμπνευσμένα από πραγματικά περιστατικά με μία δόση υπερβολής», εξηγεί η Μαριαλένα Βρόντζα που ακόμη και η ίδια έχει ζήσει συμπεριφορές περιφρόνησης από Αγγλους επειδή είναι Ευρωπαία.

Το βίντεο και το κοινωνικό μήνυμα

Η πρώτη σκηνή του βίντεο ξεκινά σε μια στάση λεωφορείου, όπου δύο Ευρωπαίοι μετανάστες περιμένουν με έναν Αγγλο. Στη μία περίπτωση ο Αγγλος όταν καταλαβαίνει ότι είναι μετανάστες τους μιλά περιφρονητικά και φεύγει, στη δεύτερη περίπτωση το ίδιο πρόσωπο μοιράζεται τις εμπειρίες που έχει ζήσει στις χώρες του.

Τη διπλή όψη της συμπεριφοράς Αγγλων με αφορμή το Brexit παρουσιάζει το βίντεο και κατά την διάρκεια της ιστορίας στην οποία η πρωταγωνίστρια αναζητά εργασία. Στη μία περίπτωση το βιογραφικό της απορρίπτεται με αποκλειστικό κριτήριο την εθνικότητα, στη δεύτερη εξετάζεται με ίσους όρους.

Ακόμη και στην αναζήτηση σπιτιού προς ενοικίαση, υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στους Ευρωπαίους μετανάστες όπως καταγράφεται στο βίντεο, όπως και στην αποδοχή από Αγγλους γονείς μιας Ευρωπαίας νύφης.

Μέσα από τα δύο «πρόσωπα» των τεσσάρων ιστοριών οι εμπνευστές της προσπάθειας περνούν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα: «Εσύ διαλέγεις ποιος είσαι και πώς μπορείς να εξελιχθείς. Η συμπεριφορά σου σε καθορίζει κι όχι μία ψήφος».=

Ο κοινωνικός αντίκτυπος του Brexit

Το βίντεο δημιούργησε δεκαμελής ομάδα αποτελούμενη από την Μαριαλένα Βρόντζα, έναν ακόμη Βολιώτη μετανάστη στην Αγγλία που εργάζεται σε οικονομική εταιρεία και έκανε την ηχοληψία, τον Χρ. Ρίζο και οκτώ ακόμη άτομα, φίλοι μεταξύ τους, όλοι Αγγλοι και συμφοιτητές της Μαριαλένας στη δραματική σχολή στην Αγγλία όπου σπούδασε και υποκριτική.

Ηδη συγκεντρώνει 1.400 προβολές και όπως λέει η 25χρονη Βολιώτισσα, αρκετά θετικά σχόλια. «Φίλη μου που συμμετέχει στο βίντεο μου είπε ότι ντρέπεται που ψήφισε υπέρ του Brexit υπό την έννοια ότι δεν διατίθεται αρνητικά απέναντι στους μετανάστες», αναφέρει. «Στόχος μας ήταν να καταδείξουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο του Brexit, πέραν του οικονομικού που κυριαρχεί», σημειώνει ο Μαριαλένα Βρόντζα.

Οι Ευρωπαίοι μετανάστες φαίνεται να βιώνουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό που φέρει τις ρίζες του στο δημοψήφισμα για το Brexit. «Στη διάρκεια του πρώτου δημοψηφίσματος το κλίμα δεν ήταν τόσο άσχημο. Όταν όμως τέθηκαν ζήτημα εξόδου από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία, άρχισαν να ανακύπτουν άλλα ζητήματα. Υπάρχει μία μικρή μερίδα Αγγλων που πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι μετανάστες τους πήραμε τις δουλειές και ότι με το Brexit θα σταματήσουν τις ροές μεταναστών προς τη χώρα τους. Προσωπικά δεν έχω βιώσει κάτι άσχημο. Μπορείς όμως να καταλάβεις την περιφρόνηση στον τρόπο ορισμένων», περιγράφει.

Η ίδια μιλά για ένα κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στην Αγγλία και για έλλειμμα ενημέρωσης. «Πριν από ένα χρόνο αν με ρωτούσε κάποιος αν θα έφευγα από την Αγγλία θα απαντούσα όχι. Πλέον συνειδητοποίησα ότι πουθενά δεν υπάρχει μία ιδανική κατάσταση. Δεν είναι η γη της επαγγελίας. Αρχισα να νιώθω άσχημα. Αυτό όμως που με τρομάζει είναι το έλλειμμα ενημέρωσης. Οι πληροφορίες είναι περίπλοκες. Διαβάζουμε ξένα ή ελληνικά ΜΜΕ για να πάρουμε πληροφόρηση για αυτά που γίνονται στην Αγγλία. Στην περιοχή που ζω υπάρχει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και μία κινητοποίηση. Οι άνθρωποι εδώ είναι στην πλειοψηφία τους ανοιχτόμυαλοι. Εχει αρχίσει όμως και διαμορφώνεται κλίμα φόβου και αβεβαιότητας γύρω από το Brexit και από ενδεχόμενη έξοδο χωρίς συμφωνία», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου