ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία της Μονάδας Αλτχσάϊμερ Βόλου με Πανεπιστήμιο του Καναδά

συνεργασία-της-μονάδας-αλτχσάϊμερ-βό-373593

Εξυπνες εφαρμογές νέας τεχνολογίας εφαρμόζονται πιλοτικά στην Μονάδα Αλτσχάϊμερ Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα στον Καναδά με στόχο την βελτίωση της μνήμης των πασχόντων.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας αναπτύχθηκε πιλοτικά με πρωτοβουλία της Μαρίας Σακκοπούλου, υπεύθυνης νευρολόγου της μονάδας, με στόχο την βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης των ασθενών που έχουν άνοια. Μια σειρά από έξυπνες εφαρμογές, προσαρμοσμένες στα Ελληνικά δεδομένα, εύχρηστες ακόμη και για τους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση των υπολογιστών, ενδυναμώνουν τη μνήμη, προσφέροντας χαρά και διασκέδαση στους πάσχοντες από αλτσχάϊμερ.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, όταν παίζεις παιχνίδια ειδικά τροποποιημένα, μπορείς να βοηθήσεις τη μνήμη σου, τη συγκέντρωσή σου, την προσοχή σου, την διάθεσή σου, γιατί παίζεις παιχνίδι ουσιαστικά» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βολιώτισσα ιατρός.

Το παιχνίδι των λέξεων γίνεται η αφετηρία για δημιουργική απασχόληση καθώς το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο «έχει κάνει ειδικές εφαρμογές, με μια σειρά παιχνιδιών, που τα έχει διαμορφώσει μαζί με επαγγελματίες υγείας, έχουν μεταφραστεί και τροποποιηθεί σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα» είπε.

Το πρόγραμμα παρέμβασης και συνεργασίας ξεκίνησε πιλοτικά για τους ασθενείς της μονάδας Αλτσχάϊμερ, με την υπεύθυνη νευρολόγο να υπογραμμίζει ότι «βλέπω ενδιαφέρον και σκοπεύω να το συνεχίσω. Αποδέκτες αυτής της δράσης είναι οι ασθενείς που βρίσκονται στην μονάδα αλτσχάϊμερ, επικοινωνώ με τους φροντιστές τους, τους ενημερώνω, παίρνω την συγκατάθεσή τους και εφαρμόζεται κανονικά όλο το πρωτόκολλο που απαιτείται για μια σοβαρή έρευνα» υπογραμμίζει.

Στην πορεία της έρευνας θα διαφανεί αν βοηθάει σε μόνιμη βάση την μνήμη του ασθενούς, αλλά σε κάθε περίπτωση ανοίγει ένα δρόμο για να βελτιωθεί η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων σε επίπεδο μνήμης.

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα νόσου αλτσχάϊμερ

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάϊμερ η Μονάδα Αλτσχάϊμερ Βόλου έχει προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο 2019 τις παρακάτω εκδηλώσεις: Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Αργοναυτών 49 – Ά όροφος) πάνω από την Δωδώνη, πραγματοποιείται παρουσίαση παραμυθιού από την συγγραφέα Μάρω Αισώπου με τίτλο «Ας ξαναγίνουμε παιδιά».

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου η Εταιρεία Αλτσχάϊμερ Βόλου σε συνεργασία με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, από τις 09.00 έως τις 14.00, στη συμβολή των οδών Τοπάλη 7- Ιάσονος όπου θα υπάρχει κινητό συνεργείο αιμοληψίας.

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 19.00 θα παρουσιαστούν στο «Αχίλλειο» (Ιάσονος – Κουμουνδούρου) παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς συλλόγους.

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 11.00 το πρωί διοργανώνεται συμβολικός περίπατος μνήμης με τίτλο «Ενας για όλους.….όλοι για έναν», με έναρξη από την οδό Τοπάλη 7 με Δημητριάδος και λήξη τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00, οι «Θεατρόφιλοι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόλου «Διαδρομή» θα παρουσιάσουν την θεατρική παράσταση «Ο εξυπνάκιας» των Βασιλειάδη -Τσιφόρου, στο «Αχίλλειο» (Ιάσονος-Κουμουνδούρου).

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στον χώρο της Μονάδας, οι Βολιώτες καλούνται να ζωγραφίσουν το δέντρο της ζωής, με την Ράνια Βελέντζα, σύμβουλο ψυχικής υγείας (art therapist).

Εργαστήρι Κεραμικής διοργανώνεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί στην Μονάδα Αλτσχάϊμερ, Τοπάλη 7. Φροντιστές και ωφελούμενοι, με την καθοδήγηση της κεραμίστριας Βάγιας Μπεκιώτη, θα δημιουργήσουν έργα με πηλό. Ολες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και έχουν ελεύθερη είσοδο.

Δωρεάν παροχές

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότισυνεχίζονται παράλληλα οι δωρεάν παροχές που περιλαμβάνουν: Τεστ μνήμης, ομάδες υποστήριξης φροντιστών και ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 24210-31227 και 24210-87267.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου