ΤΟΠΙΚΑ

Γαλουχηθήκαμε με μεγάλα λόγια και ψέματα

γαλουχηθήκαμε-με-μεγάλα-λόγια-και-ψέμ-427290

«Προτιμήσαμε να ζούμε μέσα στο ψέμα παρά ν’ αντιληφθούμε την πραγματικότητα, γιατί αρνούμεθα τον πόνο. Και αυτοί που είχαν τις ευθύνες να καθοδηγήσουν αυτόν τον λαό που ήξερε κάποτε να πονά, δυστυχώς, τον γαλούχησαν με λόγια μεγάλα και τρανά, του έστησαν θεμέλια ψεύτικα, σαθρά, πάνω στην άμμο και τώρα όλα γκρεμίζονται σαν χάρτινος πύργος». Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος στη διάρκεια κηρύγματος στη Συκή. Για την Παναγία ως πρότυπο του κάθε μοναχού και του μοναχικού βίου, αλλά και για τα τραγικά αποτελέσματα του ατομισμού, μίλησε ο κ. Ιγνάτιος στην ακολουθία της Παρακλήσεως που τέλεσε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Συκής.

Παίρνοντας αφορμή από την φράση «γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», την στιγμή του Ευαγγελισμού, ο κ. Ιγνάτιος έκανε λόγο για την ελεύθερη επιλογή της αποδοχής του θελήματος του Θεού, εκ μέρους της Παναγίας, που δεν εκβιάστηκε, αλλά προσέφερε, με ταπεινή αγάπη, την υπακοή της στη Θεία βούληση. Αντιστοίχως, παρατήρησε ότι και ο μοναχικός βίος είναι κίνηση ελεύθερης αποδοχής του θελήματος του Θεού, του ανθρώπου που αναζητά τον Θεό για να ενωθεί μαζί Του.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την έννοια της ελευθερίας η εποχή μας. Σημείωσε, δε μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, ενώ ομιλούν πολλοί για ελευθερία κανείς δε θυσιάζεται γι’ αυτήν, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Κανείς δε συμμετέχει, ο καθένας διεκδικεί τα ατομικά του δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει και φτάσαμε στο σημείο ο καθένας να διεκδικεί μόνο για τον εαυτό του, για την ομάδα του, για ό,τι θεωρεί πως θίγεται κι έτσι χάνεται η κοινωνία και η κοινότητα, που για μάς τους Έλληνες αποτελούσε την πεμπτουσία της ζωής μας. Κι αν χαθεί η μετοχή τότε τα λόγια περισσεύουν και γίνονται μεγάλα και τρανά και είναι εύκολο το ψέμα πλέον και οι άνθρωποι που δεν είναι ελεύθεροι ζουν σαν μάζα και η μάζα προτιμά πάντα το εύκολο ψέμα παρά την πικρή και δύσκολη αλήθεια. Αυτό ζούμε ειδικά στον τόπο μας τούτη την εποχή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου