ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

ψυχρολουσία-με-τις-οφειλές-στα-ασφαλι-375056

Αλλες οφειλές εμφανίζονται στο ΚΕΑΟ, άλλες στο πρώην ΤΕΒΕ

Αλαλούμ με τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλα ποσά φαίνεται να οφείλουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ, άλλα στο ΚΕΑΟ. Στη δίνη της ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων μετά τον επανυπολογισμό των οφειλών οι ασφαλισμένοι παραπέμπονται για ανάλυση των ποσών από τον ένα φορέα στον άλλο και τελικά μένουν χωρίς τις απαντήσεις που περιμένουν, ενώ ο χρόνος τρέχει ασφυκτικά και σε δύο εβδομάδες η προθεσμία ένταξης λήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομολόγους – λογιστές, η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζει μόνο τις οφειλές και συγκεκριμένα το κεφάλαιο και τις προσαυξήσεις. Δεν αναλύει τα οφειλόμενα ποσά κατ’ έτος, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες διαφορές.

Λογιστές οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε παράταση ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι υπηρεσίες αδυνατούν να δώσουν τις απαντήσεις που αναζητούν οι ασφαλισμένοι. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι με ιδιαιτερότητες δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και αυτό θα συνιστά τεράστια αδικία σε βάρος τους, ενώ ζημιωμένο θα βγει και το δημόσιο, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Αριστείδης Παπανδρέου επισημαίνει ότι είναι βάσιμοι οι φόβοι ότι πολλοί ασφαλισμένοι θα μείνουν τελικά εκτός της ρύθμισης και αυτό θα συνιστά τεράστια αδικία.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για το ύψος των εισφορών που εμφανίζονται στο σύστημα και πολλές υπηρεσίες αδυνατούν να δώσουν εξηγήσεις. Με τις τελευταίες ρυθμίσεις που γίνονται ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα έτη 2017 και 2018 όσον αφορά στον ΕΦΚΑ. Όλα αυτά δημιουργούν θέματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για να είναι βέβαιος κάποιος και να υποβάλει την αίτηση», επισημαίνει.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις με διακοπή εργασιών που καλώς ή κακώς δεν δηλώθηκε αλλά το σύστημα εμφανίζει οφειλές μέχρι και σήμερα. Για να γίνει ο επανυπολογισμός δεν είναι μία απλή διαδικασία».

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό ακόμη περιμέναμε τις διαδικασίες για τα νομικά πρόσωπα ώστε να ξεφύγουν από τις 36 δόσεις και να πάνε στις 120. Επειδή δε είχαν ανακοινωθεί οι τροποποιήσεις της ρύθμισης βρίσκονταν σε αναμονή και τα φυσικά πρόσωπα», επισημαίνει ο ίδιος.

Στη διαδικασία για την υποβολή της αίτησης και την ένταξη προκύπτουν διάφορα προβλήματα. «Έχω συγκεκριμένα ασφαλισμένο, ο οποίος είχε κάνει ρύθμιση πριν από δύο χρόνια και τότε είχε οφειλές 22.000 ευρώ. Σήμερα στο σύστημα εμφανίζεται με οφειλές ύψους 50.000 ευρώ. Τι συμβαίνει; Στην προηγούμενη ρύθμιση δεν είχαν εμφανιστεί όλα τα έτη και εμφανίζονται τώρα; Ποιο από τα δύο είναι το ύψος των εισφορών; Κάποιος πρέπει να δώσει απαντήσεις», προσθέτει.

Η πλατφόρμα των ασφαλιστικών ταμείων θα έπρεπε να εμφανίζει αναλυτικά τις οφειλές κατ’ έτος ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να μπορεί να τις ελέγξει. Στη ρύθμιση για τις οφειλές στις ΔΟΥ οι οφειλές παρουσιάζονται αναλυτικά.

«Υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη να δοθεί λύση. Δεν υπάρχει σωστός συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών», λέει από την πλευρά του ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Νικόλαος Πουμάνας.

«Αλλά οφειλόμενα ποσά φαίνεται ότι χρωστούν ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, άλλα στο ΚΕΑΟ. Υπάρχουν ποσά που είναι εξοφλημένα και φαίνονται απλήρωτα. Γενικά υπάρχει μία δυσλειτουργία στο σύστημα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τρέχουν και να μη φθάνουν».

Τελικά οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται σε μπαλάκι. «Πάνε στο ΤΕΒΕ, λένε «όχι σε εμάς». Πάνε στο ΚΕΑΟ και δεν υπάρχει εικόνα. Δεν υπάρχει μία κοινή ενημέρωση για το ύψος των οφειλών μετά τον επανυπολογισμό και ειδικά όταν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο φορέων τότε οπωσδήποτε πρέπει να δοθούν απαντήσεις», υπογραμμίζει.

Επισημαίνεται ότι η τελευταία γενναία ρύθμιση των οφειλών έγινε το 2015 και ήταν αυτή με τις 100 δόσεις. Οι ασφαλισμένοι περίμεναν επί πέντε ολόκληρα χρόνια για να τους δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία και να ανασάνουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου