ΤΟΠΙΚΑ

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Τον Φεβρουάριο νεότερα για την οσμή

δωροθέα-κολυνδρίνη-τον-φεβρουάριο-νε-375154

Πέντε οι εν δυνάμει ύποπτες βιομηχανίες – Νόμιμη καθ΄ όλα για τους αέριους ρύπους η ΑΓΕΤ

Τον Φεβρουάριο θα προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό της οσμής. Σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη στον Astra η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αποκάλυψε ότι οι μετρήσεις στο πλαίσιο της σύμβασης με το Α.Π.Θ. αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και μέσα στο πρώτο τετράμηνο θα προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Η κ. Κολυνδρίνη επισήμανε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί για έναν χρόνο και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα εντοπιστεί ο ρυπαντής. Μάλιστα, είπε ότι μέχρι τώρα πέντε είναι οι εν δυνάμει βιομηχανίες, που μπορεί να ευθύνονται για την οσμή, μη αποκλείοντας την ΑΓΕΤ και τη Χαλυβουργία.

Η κ. Κολυνδρίνη ξεκαθάρισε ότι η ΑΓΕΤ είναι καθ’ όλα νόμιμη και ότι από τους μέχρι τώρα ελέγχους και σε συνθήκες καύσης όλοι οι ρύποι είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Συγκεκριμένα, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου για την καύση του RDF. Επισήμανε ότι οι αντιδράσεις των πολιτών ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017 γιατί τότε υπήρξαν τρεις αλλαγές στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) αυξάνοντας την ποσότητα καύσης σε 100.000 τόνους τον χρόνο.

Για το εάν είναι επικίνδυνη η καύση τού εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου είπε: «Οι μετρήσεις των αέριων ρύπων είναι κάτω από τα κατώτατα επιτρεπτά όρια. Επίσης, έχουμε κάνει προγραμματική με τον «Δημόκριτο». Είχαμε κάνει πέρυσι τον Μάιο για τρία συνεχή 24ωρα ελέγχους για μετρήσεις αέριων ρύπων σε συνθήκες καύσης ενώ βρισκόταν εδώ ο «Δημόκριτος». Μονίμως όλα τα αποτελέσματα ήταν κάτω από τα όρια».

Η ίδια επισήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας διενεργεί συνεχείς ελέγχους, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονται από τη διαδικασία.

Οι ενδείξεις για την οσμή

«Υπάρχουν ενδείξεις από πού προέρχεται αυτή η οσμή», επανέλαβε η αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν μπορεί κανείς να μιλήσει χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις.

Αναφέρθηκε στα μέτρα για την οσμή που ελήφθησαν σε σύσκεψη την προηγούμενη Παρασκευή και τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και την πρωτοποριακή μέθοδο που θα εφαρμοστεί και ενημέρωσε ότι η συνεργασία με την καθηγήτρια Κ. Σαμαρά ξεκίνησε μετά από πρόταση μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών.

Ωστόσο, επικαλούμενη τα λόγια της κ. Σαμαρά η αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι η οσμή δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη.

Ακόμη αναφέρθηκε στην πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Βόλου και τόνισε ότι κοινοποίησε τα στοιχεία για την ασφάλεια του πολίτη, τονίζοντας ότι άλλο είναι το ποινικό κομμάτι, άλλο το διοικητικό.

Ερωτηθείσα για την επιστολή προς τους βουλευτές που φάνηκε ότι τους ενοχοποίησε για το θέμα της καύσης RDF είπε ότι κοινοποίησε την επιστολή ενώ είχε ενημερώσει για τη θέση του περιφερειακού συμβουλίου για την καύση του RDF ένα θέμα που επανέλαβε ότι είναι πολιτικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου