ΤΟΠΙΚΑ

Δημοφιλές το Avandia, αλλά…

δημοφιλές-το-avandia-αλλά-851206

Τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου αυξάνει σημαντικά το πλέον δημοφιλές φάρμακο που χορηγείται από το στόμα για τον διαβήτη τύπου 2, επισημαίνουν Αμερικανοί ειδικοί. Το σκεύασμα Avandia συνταγογραφείται στην Ελλάδα από τα Ταμεία σε μορφές των 4 και 8 mg. Αμφισβητεί η παρασκευάστρια GlaxoSmithKline.
Τα νέα ευρήματα προκαλούν ανησυχία στα περίπου επτά εκατομμύρια ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο που λαμβάνουν τη δραστική ουσία ροσιγλιταζόνη (εμπορική ονομασία Avandia) από το 1999, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε (στην Ελλάδα διατίθεται τα τελευταία τρία χρόνια), σημειώνει.
Αμερικανοί επιστήμονες υπό τον Στίβεν Νίσεν, επικεφαλής του τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ, ανέλυσαν 42 μελέτες που αφορούσαν σε 15.560 ασθενείς που έλαβαν Avandia, καθώς και 12.283 ασθενείς που έλαβαν άλλα φάρμακα ή εικονικό φάρμακο.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, αναφέρεται ότι το ευρύτατα διαδεδομένο φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 Avandia αυξάνει έως 64% τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή και έως 43% από έμφραγμα.
O Στίβεν Νίσεν σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα της ανάλυσης θέτουν υπό ισχυρή αμφισβήτηση το προφίλ ασφαλείας της ροσιγλιταζόνης σε ό,τι αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα».
Οι ερευνητές σημειώνουν, πάντως, ότι τα αποτελέσματά τους δεν είναι οριστικά και συστήνουν στους ασθενείς να μη διακόψουν τη θεραπεία τους χωρίς να έλθουν σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.
Σε ανακοίνωσή της, η παρασκευάστρια εταιρία του φαρμάκου GlaxoSmithKline απορρίπτει τα συμπεράσματα της μελέτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου