ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

αφιέρωμα-στα-100-χρόνια-της-γενοκτονίας-376325

Την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ, καθώς και την Ημέρα εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θα τιμήσει η Νέα Ιωνία με επίκεντρο τον προσφυγικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, σύμβολο των ξεριζωμένων προσφύγων και σημείο αναφοράς της πόλης.

Oπως κάθε χρόνο, ο Ναός της Ευαγγελίστριας, σε συνεργασία με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», «Ιωνες» και «Μνήμες Προσφύγων», διοργανώνει διήμερο λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η μνήμη των Αγίων της Μικρασιατικής Καταστροφής τιμάται μαζί με την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που με απόφαση της ελληνικής πολιτείας είναι η πρώτη Κυριακή μετά τις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι η επέτειος των 100 χρόνων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην οποία θα είναι αφιερωμένη η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση του διημέρου, μεθαύριο Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στη συνδιοργάνωση της οποίας συμμετέχει και η Ενωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 18.30 – 20.00, θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα, προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσύγκελου της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Στη συνέχεια, 20.00 – 21.00, στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μικρασιάτικης μνήμης που θα περιλαμβάνει ομιλία από τον δρ. Ζήση Φωτάκη, επίκουρο καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με θέμα «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία, 1919-1922. Κρίσιμες παράμετροι, επιλογές και αποτελέσματα ενός επικού εγχειρήματος». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η μεικτή χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι» και θα παρουσιάσει η Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου, γραμματέας του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες». Την εκδήλωση θα κλείσει ο πρωτοσύγκελος, αρχιμ. π. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Μεθαύριο Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, 7.15 – 10.30, θα τελεσθεί ο όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου. Στο τέλος της λειτουργίας θα τελεσθεί μνημόσυνο από τους Συλλόγους για τους κεκοιμημένους πρόσφυγες και αμέσως μετά στις 10.30 προγραμματίζεται η επίσημη επιμνημόσυνη ακολουθία, για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την παρουσία των αρχών της πόλης. Θα ακολουθήσει σύντομη επετειακή ομιλία, δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του προαυλίου του ναού.

Το απόγευμα στις 18.30 θα τελεσθεί στην Ευαγγελίστρια η ακολουθία του εσπερινού και της παράκλησης προς τον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν και κορυφωθούν με μία μεγάλη επετειακή πολιτιστική και μουσική εκδήλωση, στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας στις 8 το βράδυ της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένη στα 100 Χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919 – 2019). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου».

Θα ακολουθήσει συναυλία με ποντιακά και μικρασιάτικα τραγούδια από το Μουσικό Σύνολο «Ραστωδία». Τραγουδούν η Ελεάνα Βαρελά και ο Γιώργος Παυλίδης. Συμμετέχουν τα χορευτικά σύνολα της Ενώσεως Ποντίων Νομού Μαγνησίας και των τριών Μικρασιατικών Συλλόγων «Το Εγγλεζονήσι», οι «Ιωνες» και «Μνήμες Προσφύγων». Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης θα έχει ο Θανάσης Δραγάνης.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και θα κλείσει με χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου