ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς φωτισμό στη Μακρινίτσα λόγω… αρχαιολογίας

χωρίς-φωτισμό-στη-μακρινίτσα-λόγω-αρ-376515

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων θεώρησε… περιττά τα νέα φωτιστικά σώματα!

Μπλόκο της αρχαιολογίας σε έργο του Δήμου Βόλου στην περιοχή της Μακρινίτσας για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων θεωρεί… περιττή την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων για την ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού που είναι λιγοστός και απέρριψε αίτημα του Δήμου που ζητούσε άδεια εκσκαφής στο κεντρικό καλντερίμι.

Το παράδοξο αποκάλυψε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος στο πλαίσιο της προχθεσινής σύσκεψης που είχε με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Βόλου.

Πρόκειται για εργολαβία του Δήμου Βόλου με τίτλο «επέκταση δημοτικού φωτισμού έτους 2018», που αφορούσε στην οδό Κ. Καρτάλη στον Βόλο και στη Μακρινίτσα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 300.000 ευρώ εκ των οποίων οι 100.000 ευρώ περίπου θα αφορούσαν στις παρεμβάσεις στη Μακρινίτσα.

Η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με καλαίσθητα σώματα στην αριστερή πλευρά της Κ. Καρτάλη έχει ολοκληρωθεί, στη Μακρινίτσα όμως το έργο μπλόκαρε πριν καν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, Θάνο Θεοδώρου, το έργο προέβλεπε εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος του κεντρικού καλντεριμιού από την Μπράνη (το πάρκινγκ πριν την πλατεία) έως και τα «λιονταράκια» στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κατά μήκος της διαδρομής το φως από τους στύλους της ΔΕΗ είναι λιγοστό και τόσο κάτοικοι όσο και επαγγελματίες έχουν κατά καιρούς ζητήσει την αναβάθμιση του φωτισμού.

Για τις εργασίες θα έπρεπε να σκαφθεί το καλντερίμι και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Βόλου ζήτησε άδεια από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Σημειώνεται με υπουργική απόφαση του 1995 τα καλντερίμια της Μακρινίτσας έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου θα γινόταν αποκατάσταση του καλντεριμιού.

Ωστόσο η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, απέρριψε τις εργασίες. Ως αρμόδια αρχή έκρινε ότι ο δημοτικός φωτισμός είναι επαρκής και ότι τα νέα φωτιστικά είναι περιττά! «Ο υπάρχων φωτισμός της ΔΕΗ είναι επαρκής. Τα υπάρχοντα καταστήματα με τις φωτεινές ενημερωτικές ταμπέλες και τα τοπικά προϊόντα που εκθέτουν πάνω στο κεντρικό καλντερίμι επιβαρύνουν ήδη την παραδοσιακή αισθητική του οικισμού. Η τοποθέτηση νέων φωτιστικών στο κεντρικό καλντερίμι η οποία απαιτεί επιπλέον εκσκαφή σε όλο το μήκος του μνημείου κρίνεται περιττή», αποφάνθηκε η υπηρεσία όπως καταγράφεται στο απαντητικό έγγραφο που υπογράφει η προϊσταμένη Κερασία Γεωργίου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση, διερευνάται η διοχέτευση των οικονομικών πόρων σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη ενίσχυσης του δημοτικού φωτισμού όσο στη Μακρινίτσα τα φώτα θα είναι… χαμηλά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου