ΤΟΠΙΚΑ

Τα έκαναν θάλασσα και στο ΧΥΤΑ

τα-έκαναν-θάλασσα-και-στο-χυτα-851206

Σε γεφύρι της Άρτας… τείνει να μετατραπεί η επέκταση του ΧΥΤΑ Βόλου, καθώς η ανάδοχος εταιρία μέχρι στιγμής αδυνατεί να ξεκινήσει καν το έργο της επέκτασης.
“Και σε αυτό το θέμα… η προηγούμενη δημοτική αρχή τα έκανε θάλασσα, σχολίασε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης που επέκρινε τον κ. Μήτρου για την επιλογή να υπογραφεί με την ΚΛΕΜΑΤ η σύμβαση, ενώ δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει.
Στο Δήμο ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν εξώδικα και εμείς θα κληθούμε και πάλι να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, υπογράμμισε φανερά ενοχλημένος ο δήμαρχος Βόλου. Πληρώνουμε αμαρτίες επιλογών που ήταν κάκιστες”.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα να κηρυχθεί έκπτωτος, προκειμένου να μην δημιουργηθεί νέα εμπλοκή σε ένα έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Ο δήμαρχος Βόλου εξάλλου διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη καθυστέρηση δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Ο ανάδοχος επικαλείται πρόβλημα ρευστότητας που το αποδίδει στη μη καταβολή ποσού 100.000 ευρώ για την μελέτη εφαρμογής που έπρεπε να έχει καταβληθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Περιφέρεια αλλά και στο Σύνδεσμο με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου αποφασίστηκε να καταβληθούν αυτά τα χρήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι ο ανάδοχος θα μπορέσει να συνεχίσει.
Η διοίκηση του Συνδέσμου εκτιμά ότι το έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ, εάν ξεκινήσει έστω και τώρα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2008, αρκεί να μη δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην πορεία.

Η μελέτη περιλαμβάνει
– Μερική αποκατάσταση του υπόλοιπου τμήματος των παλαιών αποθέσεων απορριμμάτων της περιόδου 1982-1998, εκτάσεως περίπου 42 στρεμμάτων.
– Επέκταση του ΧΥΤΑ με τη διαμόρφωση και στεγανοποίηση εκτάσεως περίπου 21 στρεμμάτων φυσικού εδάφους.
– Επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συλλογής στραγγισμάτων και κατασκευή συστήματος επεξεργασίας των παραγομένων στραγγισμάτων (βιολογικός καθαρισμός) για την ασφαλή διάθεσή τους για περαιτέρω επεξεργασία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
– Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλα τα τμήματα που δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες υποδομές.
– Έργα εσωτερικής οδοποιίας.
– Μια σειρά βοηθητικών έργων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ώστε να εξασφαλίζεται η ολοκληρωμένη υποστήριξη και απρόσκοπτη λειτουργία ολόκληρου του ΧΥΤΑ (ηλεκτρονικά ελεγχόμενη πύλη εισόδου στο ΧΥΤΑ, νέα μεγάλη ηλεκτρονική γεφυροπλάστιγγα, πλυντήριο οχημάτων και τροχών, κεντρικός πίνακας ελέγχου όλων των εγκαταστάσεων του χώρου κ.ά.
– Εγκατάσταση συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης του χώρου χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και κατασκευάζοντας νέες όπου θεωρείται απαραίτητο (μετεωρολογικός σταθμός, παρακολούθηση υπόγειων υδάτων, παρακολούθηση πιθανής διαφυγής βιοαερίου κ.λπ.).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου