ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Μαγνησία και Σποράδες

υψηλός-κίνδυνος-πυρκαγιάς-σήμερα-σε-μ-377139

Μέτρα επιφυλακής και εγρήγορσης για αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκονται σήμερα η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι κατά τόπους πυροσβεστικές αρχές και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ο δείκτης επικινδυνότητας εντάσσει την ηπειρωτική Μαγνησία σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 3) και τη νησιωτική Μαγνησία στις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 4).

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής των εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας.

Περιπολικά οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, ενώ μέτρα ελήφθησαν από όλους τους δήμους και τις αρμόδιες αρχές.

Για τον συντονισμό των ενεργειών συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο (ΣΝΟ) της Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του περιφερειακού συμβούλου Αθανάσιου Μόρα, των αρμόδιων αντιδημάρχων ΟΤΑ, των διοικητών, υποδιοικητών των κατά τόπους Πυροσβεστικών Αρχών, των εκπροσώπων από το Λιμεναρχείο, τον Στρατό, εθελοντικών ομάδων κ. ά.

Σύμφωνα με τον δείκτη επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα είναι υψηλός, επισήμανε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χουβαρδάς.

«Ετσι συγκαλέσαμε το έκτακτο νομαρχιακό όργανο για τον συντονισμό ενεργειών. Εχουμε ήδη απαγορεύσει προληπτικά την κυκλοφορία στα δάση και θα λάβουμε και επιπλέον μέτρα ανάλογα με τις προτάσεις της Πυροσβεστικής που έχει και το πρόσταγμα και των άλλων συναρμόδιων φορέων», επισήμανε ο ίδιος.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή και σε αυξημένη ετοιμότητα και στην ηπειρωτική Μαγνησία και ιδιαίτερα στη νησιωτική όπου ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος», επισήμανε από την πλευρά του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου.

«Θα έχουμε περιπολίες σε 24ωρη βάση, ενίσχυση από εθελοντές, ενώ ολόκληρος ο μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση», είπε ο ίδιος.

«Πρέπει να είμαστε παρόντες στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ώστε η έκτασή της και η ένταση να μην είναι πολύ μεγάλες», εξήγησε ο ίδιος.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Π.Ε. Μαγνησίας & Β. Σποράδων έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα.

Επισημαίνεται ότι της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής των εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση-καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Από την πλευρά τους οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Γρ. Πολιτικής Προστασίας 24213 52464, 24213 52459.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου