ΤΟΠΙΚΑ

Στοιχεία – σοκ για τις αυτοκτονίες

στοιχεία-σοκ-για-τις-αυτοκτονίες-379440

Στις πρώτες περιφέρειες η Θεσσαλία με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω αυτοκτονιών

Σε δραματική θέση, σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών, βρήκε την Ελλάδα η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας και Πρόληψης «Κλίμακα», στη χώρα χάνονται κάθε χρόνο από απονενοημένα διαβήματα 500 άνθρωποι. Μεγάλη έκταση προσλαμβάνει το φαινόμενο και στη Μαγνησία, αλλά και τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τη διετία 2017 – 2019 η Θεσσαλία είναι στις τρεις πρώτες περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών.

Θλιβερό ρεκόρ καταγράφει η Κρήτη, ενώ έπονται η Θεσσαλία και η Αττική. Η συντονίστρια του Παρατηρητηρίου Ολγα Θεοδωρικάκη λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στο επίμαχο διάστημα η Θεσσαλία έχει παράλληλα έναν μεγάλο αριθμό αδιευκρίνιστων θανάτων, που για το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών έχει σαφή συσχέτιση με τις αυτοκτονίες.

«Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά στον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ’ αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας», σημειώνει στην έρευνά του συμπερασματικά το Παρατηρητήριο.

Τα στοιχεία για τη Θεσσαλία

Τα στοιχεία του διαστήματος 2017 – 2019 για τη Θεσσαλία δείχνουν ότι σε κάθε μία αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν πέντε ανδρών.

Κατά κύριο λόγο οι αυτόχειρες είναι άνδρες κυρίως άνω των 60 ετών, ενώ οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι ο απαγχονισμός και ο αυτοπυροβολισμός.

Μέσα σε μερικά χρόνια η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο. Η κ. Θεοδωρικάκη λέει ότι το 2016 η Θεσσαλία ήταν στις περιφέρειες με λίγους θανάτους από αυτοκτονίες.

Ωστόσο, τότε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σημειώθηκαν 31 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 27 αφορούσαν σε άνδρες και τέσσερις σε γυναίκες, ενώ αντίστοιχα το 2015 οι αυτοκτονίες ήταν 36 και αφορούσαν 28 σε άνδρες και 8 σε γυναίκες.

Τα πανελλαδικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «Κλίμακα», περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν στη χρονιά του 2016.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2016 ανήλθαν σε 484.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα» κατά τα έτη 2017, 2018 και μέχρι και την τελευταία ημέρα του Αυγούστου 2019:

– Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.

– Η πλειονότητα των αυτοχείρων ήταν άνδρες.

– Ατομα ηλικίας 60 – 64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας, που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 – 49 και 50 – 59.

– Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.

– Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες (Μάρτιος έως Αύγουστος).

Στοιχεία της 24ωρης γραμμής 1018

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από την έναρξη λειτουργίας της γραμμής το 2007, το 1018 έχει δεχτεί περισσότερες από 200.000 κλήσεις. Το 2018 στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία1018 έγιναν 16.424 κλήσεις, εκ των οποίων 3.757 με αίτημα στο φάσμα της αυτοκτονικότητας. Το 59% των καλούντων στο 1018 το έτος 2018 και 57% των καλούντων το έτος 2017 δεν είχαν έρθει σε επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας. To 30% των καλούντων στη γραμμή το 2018 είχε προηγούμενη ψυχιατρική νοσηλεία.

Η «Κλίμακα»

Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «Κλίμακα» είναι κοινωνικός φορέας, μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται τόσο στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Στο πλαίσιο δράσης της λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και την 24ωρη γραμμή παρέμβασης 1018.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου