ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κουδούνι για 20.000 και πλέον μαθητές στη Μαγνησία

πρώτο-κουδούνι-για-20-000-και-πλέον-μαθητές-380006

Τοποθετήσεις αναπληρωτών έως την τελευταία στιγμή για την κάλυψη των κενών

Πρώτο σχολικό κουδούνι σήμερα για περισσότερους από 20.000 μαθητές της Μαγνησίας, που επιστρέφουν στα θρανία μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά βρίσκει φέτος τα σχολεία με λιγότερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και περισσότερους μαθητές στα Νηπιαγωγεία, όπου υποχρεωτικά σε όλους τους Δήμους του νομού θα φοιτούν και προνήπια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2019 – 2020 για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα τελεστεί στις 9:00 π.μ. στον προαύλειο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, παρουσία του διευθυντή Εκπαίδευσης Γεωργίου Πολύζου.

Στη συνέχεια ο διευθυντής Εκπαίδευσης θα παραστεί και στην τέλεση Αγιασμού του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς στις 10.30 π.μ.

Για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο επίσημος Αγιασμός θα τελεστεί στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου και θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του όμορου 4ου Γυμνασίου. Στον Αγιασμό θα εγκαινιαστεί και το λεωφορείο, που αγοράστηκε για τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του «Μαραθωνίου αγάπης για τον συμμαθητή με αναπηρία».

Εως και την τελευταία στιγμή τα υπηρεσιακά συμβούλια τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προχωρούσαν σε τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών, ενώ η εικόνα στα σχολεία αποτυπώθηκε σε τηλεδιασκέψεις που έγιναν υπό τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκη.

Σε επίπεδο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Γιώργο Πολύζο, τα κενά περιορίζονται σε περίπου έντεκα εκπαιδευτικούς, επτά δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στον χερσαίο νομό και τέσσερις στην ειδική αγωγή. Μικροελλείψεις εντοπίζονται και σε ειδικότητες.

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τα σημαντικότερα κενά προκύπτουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Βορείων Σποράδων, σε ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στα τμήματα ένταξης.

«Φούλαραν» τα Νηπιαγωγεία

Χαρακτηριστικό της φετινής σχολικής χρονιάς που ξεκινά είναι τα γεμάτα από παιδιά Νηπιαγωγεία.

Η επέκταση από το νέο σχολικό έτος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης νηπίων και προνηπίων από 4 έως 6 ετών και στους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου και Σκιάθου «φουλάρει» τα δημόσια Νηπιαγωγεία. Οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων στον νομό έχουν ξεπεράσει τα 2.864 παιδιά. Ακόμη και χθες γονείς έσπευδαν για τις εγγραφές των παιδιών τους, ανατρέποντας τον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις νέες εγγραφές προνηπίων και να εντάξουμε τους μαθητές σε Νηπιαγωγεία, όπου υπάρχουν κενές θέσεις», σημείωσε ο κ. Πολύζος.

Ο αυξημένος αριθμός μαθητών, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (από τα 26 στα 22 παιδιά) και την αύξηση του ενδιαφέροντος παρακολούθησης ολοήμερων τμημάτων, έχει αφήσει λιγοστές θέσεις κενές για την ένταξη των μαθητών, που κάνουν τις εγγραφές τους την τελευταία στιγμή. Ορισμένα Νηπιαγωγεία είναι υπερπλήρη και κάποιοι μαθητές αναγκαστικά θα πρέπει να φοιτήσουν σε όμορα, όπου υπάρχουν θέσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Διανομή βιβλίων

Από τον Ιούλιο στις αποθήκες των σχολείων βρίσκονται περί τις 420.000 σχολικά βιβλία, που περιμένουν τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά. Η διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα γίνει σήμερα μετά τους Αγιασμούς, εκτός αν από κάποιο σχολείο έχει ανακοινωθεί διαφορετικός προγραμματισμός.

Ελλείψεις σε βιβλία δεν υπάρχουν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και έτσι από σήμερα κάθε μαθητής θα έχει στα χέρια του τα βιβλία για τη σχολική χρονιά που ξεκινά.

Τελευταίες πινελιές

Εως και χθες πυρετωδώς εργάζονταν συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών, των διευθύνσεων πρασίνου και καθαριότητας για να μπουν οι τελευταίες πινελιές για το άνοιγμα των σχολείων. Μερεμέτια, κλαδέματα, κοπή χόρτων, διαβάσεις γίνονταν από συνεργεία των Δήμων προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με το δυνατό λιγότερα προβλήματα.

Στον Δήμο Βόλου, όπως έχει γίνει γνωστό, εργασίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου