ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός εκατοντάδες παιδιά

εκτός-εκατοντάδες-παιδιά-427818

Διακοπές από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι τέλος Αυγούστου στη φροντίδα για τα βρέφη και τα νήπια που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του πρώην Δήμου Βόλου, όπως και στους δημοτικούς σταθμούς των πρώην Δήμων που συνενώθηκαν, από 1.1. 2011, στο νέο και ενιαίο Δήμο Βόλου. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κλείνουν, ως είθισται, για ένα μήνα, προκειμένου να πάρει την καλοκαιρινή του άδεια το προσωπικό τους.

Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν κατά το νέο εκπαιδευτικό έτος, καθώς όλα δείχνουν ότι οι θέσεις των παιδιών που θα φοιτήσουν θα είναι σημαντικά λιγότερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή, να πει με βεβαιότητα πόσο λιγότερα θα είναι τα παιδιά που θα είναι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου στο οποίο μαζί με τον Πολιτισμό και τα ΚΑΠΗ, έχουν υπαχθεί και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο εκτιμάται ότι τα παιδιά που θα φοιτήσουν θα είναι λιγότερα σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 30% – 50% σε σύγκριση με τη χρονιά που λήγει. Σημειώνεται ότι φέτος στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του πρώην Δήμου Βόλου φοίτησαν χίλια συνολικά παιδιά.

Εξάλλου την περασμένη Παρασκευή 29 Ιουλίου δόθηκαν από το παράρτημα Θεσσαλίας της ΕΕΤΑΑ τα ονόματα των μητέρων που τα παιδιά τους ( βρέφη και προνήπια ) που θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς. του Δήμου Βόλου. Ειδικότερα από το πρόγραμμα επιχορήγησης της ΕΕΤΑΑ θα καλυφθούν στον πρώην Δήμο Βόλου 120 συνολικά θέσεις, ενώ στους παιδικούς σταθμούς της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας θα απορροφηθούν 40 βρέφη και νήπια.

Οι παραπάνω θέσεις θα καλυφθούν στο σύνολό τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επανεγγραφές παιδιών που φοίτησαν και φέτος στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του πρώην Δήμου Βόλου, όπως και των όμορων πρώην ΟΤΑ ( Αγριάς και Αρτέμιδας ) και οι οποίες όπως έγινε γνωστό είναι 350, ενώ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Δημοτικής Ενότητας της Νέας Ιωνίας οι επανεγγραφές ήταν σαράντα.

Εκείνοι οι οποίοι πρέπει να αγωνιούν είναι οι γονείς που έσπευσαν να εγγράψουν τα παιδιά τους για πρώτη φορά στους παιδικούς σταθμούς του ενιαίου Δήμου Βόλου και οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν από το Δήμο Βόλου μετά τη λήξη των εγγραφών που έληξαν στις 15 Ιουλίου, μόνον λίγα δεν είναι, αφού στον πρώην Δήμο Βόλου ( μαζί με τις εγγραφές από τους πρώην Δήμους Αγριάς και Αρτέμιδος ) οι νέες εγγραφές είναι 550 και στον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας 94.

Μερικά από τα παιδιά που οι γονείς τους έκαναν αίτηση εγγραφής για το παιδί τους στους παιδικούς σταθμούς είναι και δικαιούχοι από το Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, άρα κάποιες λίγες δεκάδες παιδιών που θέλουν να εγγραφούν για πρώτη φορά θα απορροφηθούν. Οι υπόλοιποι ; Αγνωστο. Οι υπεύθυνοι στους παιδικούς σταθμούς λένε ότι αν γονείς έχουν υπομονή, αργά ή γρήγορα, θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, δεν θέλουν ωστόσο να δεσμευτούν για τον ακριβή χρόνο απορρόφησης των παιδιών τους, πολλώ μάλλον που ειδικά φέτος υπάρχει η παράμετρος που ακούει στο όνομα συμβασιούχοι που είναι λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικά ότι ο πρώην Δήμος Βόλου ζήτησε όπως κάθε χρόνο την επαναπρόσληψη, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Καλλιτεχνικό , 55 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Το Υπουργείο τους ενέκρινε μόνον 15 θέσεις από τις οποίες οι εννέα είναι βρεφονηπιοκόμοι και οι έξι καθαρίστριες.. Οι προσλήψεις αυτές πρέπει να γίνουν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Και ενώ αύριο ξεκινά ο Αύγουστος ακόμη δεν έχει συνεδριάσει το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του ενιαίου Δήμου Βόλου για να προχωρήσει στην προκήρυξη για την πρόσληψη των δεκαπέντε συμβασιούχων, την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, την εξέταση των ενστάσεων από αρμόδια επιτροπή και την ανάρτηση του πίνακα των επιτυχόντων. Κάθε μία βρεφονηπιοκόμος μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα από 15 παιδιά. Αυτό μεταφράζεται όπως λένε οι υπεύθυνοι του πρώην Οργανισμού του Κέντρου Παιδιού του Δήμου σε άλλα 135 παιδιά που μπορούν να απορροφηθούν μειώνοντας έτσι τον αριθμό των παιδιών που θα μείνουν εκτός λίστας στα 400 περίπου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Πρότυπο κανονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών που διέπει τη λειτουργία όλων των παιδικών σταθμών , η αναλογία στα βρεφικά τμήματα ( από έξι μηνών έως 2 ½ ετών) πρέπει να είναι δύο παιδαγωγοί για περίπου 25 παιδιά και μία παιδαγωγός για κάθε 15 παιδιά. Στο Δήμο Βόλου εκτιμούν ότι έστω και λίγο καθυστερημένα θα έχουν κάθε δεκαπέντε παιδιά με μία παιδαγωγό ανά τμήμα, ενώ και θα υπάρχει και μία βοηθός που θα είναι σε ολόκληρο το σταθμό. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν με μία παιδαγωγό ανά 25 ή 30 και παραπάνω άτομα, αριθμός που θεωρείται υπερβολικά μεγάλος και για τον οποίο αντιδρούν πολλοί γονείς.

Στον πρώην Δήμο Βόλου παραδέχονται ότι φέτος πολλά πράγματα θα λειτουργήσουν εκ των ενόντων αφού θα κλείσει ο απογευματινός σταθμός της Α. Βέργου στον Αναυρο, ενώ και τα τμήματα του παιδικού σταθμού του Αγίου Αντρέα θα μεταφερθεί στον παιδικό σταθμό της Γ. Δήμου, καθώς έχουν ξεκινήσει εργασίες από τον εργολάβο για την επέκταση του σταθμού.

Οι γονείς βλέπουν όλα τα παραπάνω με σκεπτικισμό. Δεν θέλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς να είναι σε « πάρκινγκ νηπίων» μόνο, αλλά θα απαντούν στην ανάγκη για εξέλιξη, έκφραση και μάθηση. Από την άλλη ωστόσο το οικονομικό δέλεαρ για τους γονείς είναι σημαντικό. Ο μέσος όρος για τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου είναι περί τα 80-90 ευρώ το μήνα , μαζί με το αυτοκίνητο, για όσους γονείς θέλουν αυτή την έξτρα υπηρεσία το κόστος ανεβαίνει στα 130 – 140 ευρώ το μήνα. Λιγότερα δηλαδή από τα μισά, για αντίστοιχες υπηρεσίες από τους ιδιωτικούς σταθμούς. Και οι καιροί, όπως γίνεται αντιληπτό δεν ευνοούν τέτοιες πολυτέλειες. Σημειώνεται πως οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί παίρνουν σημαντική κρατική επιχορήγηση, πάνω από 2.000.000 ευρώ, μολονότι αυτή πέρυσι κόπηκε δραστικά και ο Δήμος Βόλου υποχρεώθηκε να βάλει βαθειά το χέρι (περίπου 1.200.000 ευρώ έβαλε από τα ταμεία του) προκειμένου να μην υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σημειώνεται επίσης ότι τα τροφεία στον πρώην Δήμο Βόλου είναι κλιμακωτά και ξεκινούν από 0 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 160 ευρώ για την ανώτατη εισοδηματική κλίμακα οικογενειακού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για να φιλοξενηθεί ένα παιδί σε σταθμό είναι οι γονείς του να εργάζονται και οι δύο . Η αίτηση απορρίπτεται όταν η μητέρα δηλώνει οικιακά ή όταν και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, χωρίς να διαθέτουν όμως κάρτα ανεργίας. Και αυτό σε δύσκολους καιρούς, που η ανεργία απογειώνεται και τη στιγμή που όπως έχει λεχθεί, για αρκετά παιδιά το φαγητό που τρώνε στο σταθμό είναι και το μοναδικό στη διάρκεια της ημέρας .

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου