ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινός εφιάλτης για την εμπορική γειτονιά στον Φαρδύ

καθημερινός-εφιάλτης-για-την-εμπορικ-381560

Αλκοολική, για την οποία δεν υπάρχει καμία κοινωνική μέριμνα, τους έχει κάνει τον βίο αβίωτο επί επτά μήνες – Η Αστυνομία μόνιμη… κάτοικος

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Φοβόμαστε για τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας και τις περιουσίες μας». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν επαγγελματίες και κάτοικοι πρώην φιλήσυχης εμπορικής γειτονιάς στον Φαρδύ της Ν. Ιωνίας την κατάσταση που βιώνουν τους τελευταίους επτά μήνες. Ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος, που έχει διαγνωστεί ως αλκοολική και για την οποία δεν υπάρχει καμία κοινωνική μέριμνα, τους έχει κάνει τον βίο αβίωτο. Φωνάζει, βρίζει, εκτοξεύει απειλές, προκαλεί φθορές στα μαγαζιά, έχει φθάσει στο σημείο να τους απειλεί ακόμη και με αιχμηρά αντικείμενα. Η Αστυνομία έχει γίνει μόνιμη… κάτοικος στην περιοχή, λύση όμως δεν υπάρχει. Νομοθεσία και έλλειψη δομών φαίνεται να έχουν προκαλέσει κοινωνικό αδιέξοδο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ όλη η γειτονιά στον Φαρδύ πάνω από τη γέφυρα του Κραυσίνδωνα το ξενύχτησε στο «πόδι». Επαγγελματίες φυλούσαν τσίλιες πίσω από κάδους απορριμμάτων, κάτοικοι πίσω από κλειστά παράθυρα παρακολουθώντας τις κινήσεις της 40χρονης, που πήρε οινόπνευμα και άρχισε να ρίχνει σε πεζοδρόμιο μπροστά από εμπορικές επιχειρήσεις προσπαθώντας να ανάψει φωτιά. Στο πεζοδρόμιο υπάρχουν και αντλίες βενζίνης!

Τα χειρότερα απεφεύχθησαν και πάλι χάρη στην άμεση επέμβαση της Αστυνομίας. Αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στη γειτονιά.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της περιοχής η συγκεκριμένη επαγγελματίας δραστηριοποιείται σχεδόν επτά χρόνια στην περιοχή και ποτέ δεν είχε προκαλέσει κάποια φασαρία. Τους τελευταίους επτά μήνες, μετά από κάποιες προσωπικές περιπέτειες, φέρεται να το έριξε στο αλκοόλ. Εκτοτε ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Οπως αναφέρουν γείτονες, εντελώς απρόκλητα και προφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ, φωνάζει, βρίζει και προκαλεί σκηνικά. «Μπαίνει μέσα στα μαγαζιά μας και μας βρίζει, προκαλεί προβλήματα και φεύγουν οι πελάτες μας», λέει έμπορος.

Οι λεκτικές επιθέσεις είναι όμως το λιγότερο. «Προκαλεί ζημιές. Ενα τυροπιτάδικο έκλεισε, επειδή του έσπαγε συνεχώς την τζαμαρία. Τα μάζεψε ο άνθρωπος και έφυγε. Μας πετά τα καλαθάκια απορριμμάτων μέσα στα μαγαζιά μας. Ερχεται και κάνει ζημιές. Πετά τα εμπορεύματα κάτω. Πήρε γυάλινα μπουκάλια και άρχισε να τα εκτοξεύει» διαμαρτύρονται έμποροι της περιοχής.

Επαγγελματίας της περιοχής έχει δεχθεί απειλή με χαρτοκόπτη. «Μου έβαλε τη λεπίδα στον λαιμό και με απειλούσε. Μου ζητούσε να της δώσω τα χρήματα, που δήθεν της έκλεψα», έλεγε τρομοκρατημένη.

Επτά μήνες το ίδιο έργο

Επί επτά μήνες επαγγελματίες ζουν το ίδιο έργο. Λεκτικές επιθέσεις, φθορές, απειλές. Από το σκηνικό έντασης που προκαλείται θίγονται και κάτοικοι της περιοχής. Πάνω από τα καταστήματα υπάρχουν κατοικίες. Ενοικοι ξενυχτούν κάθε φορά στα παράθυρα φοβούμενοι για τη συνέχεια κάθε… επεισοδίου.

«Εχουμε παιδιά και εγγόνια στα μαγαζιά μας. Φοβόμαστε. Κινδυνεύουμε», ανέφερε έμπορος.

«Εχουμε κι εμείς τα νεύρα μας και η κατάσταση δοκιμάζει τα όριά μας. Αν συμβεί κάτι υπεύθυνοι θα είναι όσοι δεν κάνουν κάτι για να μας προστατεύσουν. Θα πάρουμε τον Νόμο στα χέρια μας. Ή θα μας σκοτώσει ή θα τη σκοτώσουμε», έλεγε άλλος θιγόμενος έμπορος.

«Φοβόμαστε για την ασφάλειά μας. Τη βλέπουμε να κατηφορίζει από τον δρόμο και τρέμουμε. Κρυβόμαστε μη μας δει και ξεσπάσει», αναφέρει άλλη επαγγελματίας.

«Παλεύουμε για να δουλέψουμε. Να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας. Να βγάλουμε το μεροκάματο και να πληρώσουμε τα έξοδά μας. Και έχουμε μόνιμη απειλή έξω από τις πόρτες μας», ξεσπάσει άλλος έμπορος.

Αλλά και κάτοικοι περιγράφουν την περιοχή ως μία φιλήσυχη γειτονιά. «Ποτέ εδώ και 25 – 30 χρόνια δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Ημασταν ανέκαθεν ήσυχη γειτονιά. Ολοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Πλέον δεν μπορούμε να ησυχάσουμε», λένε περίοικοι.

Ζητούν μόνιμη αστυνομική παρουσία

Οι επεμβάσεις της Αστυνομίας είναι σχεδόν καθημερινές στη γειτονιά. «Την πιάνουν και σε μία ώρα επιστρέφει. Κυκλοφορεί με φαλτσέτες. Προκαλεί φθορές. Μας απειλεί. Εμάς δεν μας προστατεύει ο Νόμος;», διερωτώνται.

Χθες, όπως έλεγαν, η Αστυνομία από το πρωί και έως τις 12 το μεσημέρι επενέβη επτά φορές. «Θα ζητήσουμε ακρόαση από τον αστυνομικό διευθυντή και την Εισαγγελία Βόλου. Αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, ας δώσουν εντολή να υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία. Ας υπάρχει ένα περιπολικό μόνιμα έξω από το μαγαζί της. Δεν υπάρχει άλλη λύση», έλεγαν προσθέτοντας ότι από αύριο Δευτέρα θα απευθυνθούν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Κοινωνικό αδιέξοδο

Αστυνομικές, εισαγγελικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες φαίνεται να είναι με τα χέρια δεμένα απέναντι στην περίπτωση της 40χρονης και έχει προκληθεί κοινωνικό αδιέξοδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές φορές επιχειρήθηκε να κινηθούν οι διαδικασίες για εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική προκειμένου να βοηθηθεί και η ίδια ωστόσο οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Σε ψυχιατρική εξέταση που παραγγέλθηκε και έγινε δεν διαπιστώθηκε ότι χρήζει εγκλεισμού. Η διάγνωση ήταν αλκοολισμός. Και για τον αλκοολισμό κανείς γιατρός δεν υπογράφει ψυχιατρικό εγκλεισμό, με αποτέλεσμα η 40χρονη που φέρεται να ζει απομονωμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον να μην έχει από πουθενά ουσιαστική βοήθεια.

Ούτε οι κοινωνικές υπηρεσίες μπορούν να επέμβουν βάσει Νόμου. Οι επεμβάσεις της Αστυνομίας είναι περισσότερο… πυροσβεστικές. Γίνεται προστατευτική κράτηση μέχρι να περάσει η κρίση και στη συνέχεια αφήνεται και πάλι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου