Ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-09, 12:14:22
Ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με Επιστημονικούς υπεύθυνους τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Σαχαρίδη και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει εδώ και 6 μήνες παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους 2,5μg ενώ παράλληλα μελετά το πως επηρεάζεται η υγεία των πολιτών.

Όπως επισημαίνεται από τους υπευθύνους της ομάδας, για το έργο δεν ζητήθηκε ποτέ χρηματοδότηση από τους τοπικούς φορείς, για να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της μελέτης, ακόμα και από τον πιο επιφυλακτικό πολίτη.

Το έργο αποτελεί μέρος Ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος.

Έχει γίνει ήδη η παραγγελία ενός drone το όποιο θα εξοπλιστεί με κατάλληλες συσκευές για τον εντοπισμό συγκεκριμένων πηγών μόλυνσης.

Επίσης, για την ερευνητική ομάδα, η μελέτη της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου αποτελεί πολύ σοβαρό αντικείμενο έρευνας. Και σημειώνεται πως για να βγουν σωστά συμπεράσματα χρειάζεται χρόνος (12 μήνες καταγραφής και παρατήρησης) και κατάλληλη πολυεπιστημονική προσέγγιση που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τους υπευθύνους της ομάδας «Για τον λόγο αυτό αν και έξι μήνες καταγράφουμε την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων μεγέθους 2,5μg στην πόλη μας, με 12 συσκευές που έχουν τοποθετηθεί σε 12 σημεία επιλεγμένα βάση έρευνας που έχουμε κάνει, δεν έχουμε προβεί σε καμία ανακοίνωση. Έχει ενημερώσει με επίσημες επιστολές που εστάλησαν από την γραμματεία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, με αριθ. πρωτ. 717, 718, 719/02-09-2019, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κύριο Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κυρία Κολυνδρίνη και τον Δήμαρχο Βόλου κύριο Μπέο για την υλοποίηση της μελέτη μας. Στις επιστολές που εστάλησαν πέραν τις ενημέρωσης η ομάδα μας, προτείνει: Ι) Να θέσουμε από κοινού συγκεκριμένο στόχο μείωσης των ρύπων στην πόλη μας μέχρι το τέλος της νέας θητείας τους και να εργαστούμε για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. ΙΙ) Τους προσκαλούμε το άμεσο διάστημα να συμμετέχουν σε μια συνάντηση στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με σκοπό την ενημέρωση τους για το ερευνητικό πρόγραμμα GreenYourAir».

Επιπρόσθετα έχει ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Η ομάδα έχει προσκαλέσει στην συνάντηση και τον ιατρικό σύλλογο, ο οποίος ήδη έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συμβάλει στην μελέτη τους.

«Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την ευθύνη της επιλογής της ερευνητικής ομάδας που θα συνεργαστεί. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν μάλιστα για τις δραστηριότητες τους, έχει πρόσφατα επίσημα ενημερωθεί. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια των ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που όρισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας όποτε και αν το χρειαστούν», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της ομάδας.

7Ο πρώτος 12μηνος κύκλος μετρήσεων θα κλείσει τον Μάρτιο 2020. Στη συνέχεια θα γίνει πλήρης ανάλυση των δεδομένων και συσχέτιση αυτών με ιατρικά περιστατικά. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στα τελικά αποτελέσματα της μελέτη τους, -όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά- «θα γίνουν όταν αυτή ολοκληρωθεί, με σεβασμό στους συμπολίτες μας που ανησυχούν. Μέχρι τότε οι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα μελετών των συνεπειών της ρύπανσης στην υγεία από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=