ΤΟΠΙΚΑ

Σοκ στο Πανελλήνιο: Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

σοκ-στο-πανελλήνιο-πέθανε-ο-λαυρέντης-382904

Σοκ στο Πανελλήνιο από το άγγελμα του ξαφνικού θανάτου του δημοφιλούς τραγουδιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σε ηλικία 63 χρόνων.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μεταφέρθηκε σήμερα τη νύχτα νεκρός στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο θάνατός του επήλθε από καρδιακή προσβολή.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός, διέμενε τις τελευταίες ημέρες στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας μετά τη συναυλία που πραγματοποίησε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο.

Μάλιστα για αύριο ήταν προγραμματισμένη μάλιστα συναυλία στο Ηρώδειο με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει δηλώσει επανελλημένα πως είναι οπαδός της Νίκης Βόλου.

Χρ. Μπουκώρος: Καλό ταξίδι Λαυρέντη,

η μουσική σου θα μας συντροφεύει στους δρόμους του Βόλου

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, αναφέρει:

«Μας γέμισε θλίψη ο απροσδόκητος χαμός του συντοπίτη μας Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Αφήνει πίσω του ανεξίτηλο στίγμα στην τέχνη της μουσικής. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας λάτρευε τον Βόλο, τόπο καταγωγής του και τη Μαγνησία ολόκληρη. Τον αγαπήσαμε μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες και θα εξακολουθήσουμε να τον αγαπούμε μέσα από τη μουσική του κληρονομιά.

Καλό ταξίδι Λαυρέντη, η μουσική σου θα μας συντροφεύει στους δρόμους του Βόλου και στα καλντερίμια του Πηλίου, στα τσιπουράδικα της Νέας Ιωνίας και στις παραλίες του Πτελεού».

Συλλυπητήρια δήλωση Κατερίνας Παπανάτσιου

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέρει:

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συντρόφεψε με τα τραγούδια του όλες τις νεότερες γενιές της χώρας μας, εκφράζοντας με τους ιδιαίτερους στίχους του τις σκέψεις, τις ευαισθησίες, τα όνειρα και τις αγωνίες μας.

Ο απροσδόκητος θάνατός του αφήνει φτωχότερη ολόκληρη την Ελλάδα και βυθίζει στη θλίψη τη γενέτειρά του, την Μαγνησία.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους φίλους του και τους συνεργάτες του για την αναπάντεχη απώλεια.

Καλό σου ταξίδι Λαυρέντη, τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν παντού και πάντα..».

Το ΚΚΕ «αποχαιρετά» τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αναφέρονται τα εξής:

«Ένας ακόμη σπουδαίος μουσικός δημιουργός έφυγε ξαφνικά από την ζωή, αφήνοντάς μας για συντροφιά τον πλούτο της δημιουργίας του.

Όπως όλα αυτά τα χρόνια, από το ξεκίνημά του στη “Συντροφιά” μέχρι τη στιγμή που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, μας συντρόφευε με τη μουσική και τα τραγούδια του, θα συνεχίζει να μας συντροφεύει στις μικρές και μεγάλες στιγμές μας.

Εγγονός του εκτελεσμένου, τον Απρίλιο του 1948, Βολιώτη αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έδινε δυναμικό παρών και στο κίνημα, με όπλο του τη μουσική του, ρίχνοντας “κόκκινο στη νύχτα”. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμμετοχή του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε εκλογικές μάχες που έδινε το Κόμμα, με δηλώσεις στήριξης, αλλά και τη συμμετοχή του δυναμικά και ενεργά, όπως το 2006 που εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας, με το συνδυασμό του ΚΚΕ “Συμπαράταξη για την Αθήνα”.

Το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Αλμυρού

Σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, αναφέρει:

«Το συναίσθημα της θλίψης με την οποία γέμισε τους συντοπίτες της γενέτειράς του στον Δήμο Αλμυρού ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τον αδόκητο χαμό του, μετριάζεται κάπως όταν αναλογιστούμε το μεγάλο έργο που αφήνει πίσω του και την -ανολοκλήρωτη δυστυχώς- προσφορά του στο χώρο της μουσικής.

Η “μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάει” που τόσο μελωδικά ερμήνευσε, είναι τώρα δική του, θα απομείνει όμως και για όλους εμάς πολύτιμη συντροφιά μαζί με τα δεκάδες άλλα τραγούδια του.

Καλοτάξιδος Λαυρέντη».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ»

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ», εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε από τη ζωή τόσο πρόωρα, σήμερα τα ξημερώματα.

Σε ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, γέννημα θρέμμα Ν.Ιωνίας, «νικιώτικη φιγούρα» που θα παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο, υπήρξε γνήσιος κι αληθινός φίλαθλος της Νίκης Βόλου.

Θα βρίσκεσαι πάντα στις καρδιές μας…

Καλό ταξίδι Λαυρέντη….».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου