ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτρονική προστασία των φρούτων

ηλεκτρονική-προστασία-των-φρούτων-383740

Ημερίδα για την αντιμετώπιση της εισβολής μυγών στην παραγωγή

H εναρκτήρια συνάντηση του έργου FF – IPM «Ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη αντιμετώπιση νέων ειδών εισβολέων των μυγών των φρούτων με έμφαση στην πρόληψη εγκατάστασης και στην εκτός εποχής διαχείριση των πληθυσμών τους» θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ξενία Πορταριάς 16 – 20 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται ανοιχτή στο κοινό ημερίδα με θέμα «Προσεγγίσεις των ενδιαφερόμενων φορέων στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μυγών των φρούτων». Το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί σύντομα. Το έργο FF – IPM αναφέρεται σε τρία είδη μυγών των φρούτων (tephritidae) που προκαλούν σημαντικές απώλειες στην παραγωγή και εμπορία νωπών φρούτων παγκοσμίως.

Πρόκειται για τη μύγα της Μεσογείου (ceratitis capitata), που απειλεί τα τελευταία έτη και τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης καθώς και για την ανατολική μύγα (bactrocera dorsalis) και τη μύγα του ροδάκινου (b. zonata) που αποτελούν σημαντικά είδη εισβολείς και επικείμενη απειλή για τις καλλιέργειες οπωροφόρων στην Ευρώπη.

Σκοπός του έργου είναι η πρόληψη μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής μέτρων στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εισβολής των εντόμων και η αντιμετώπιση των εγκατεστημένων ειδών σε εκτός εποχής περιόδους που θεωρούνται καίριες για την ανάπτυξη των πληθυσμών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναπτυχθούν καινοτόμα εργαλεία πρόληψης της εισαγωγής προσβεβλημένων φρούτων, εντοπισμού εγκατεστημένων πληθυσμών στα αρχικά στάδια της εισβολής και βιολογικής καταπολέμησης και στρατηγικές αντιμετώπισης που βασίζονται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατάλληλου λογισμικού. Πιλοτικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε 8 διαφορετικές χώρες.

Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλλουν στην κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν την επιτυχία εγκατάστασης των βιολογικών εισβολών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και στην προετοιμασία των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση των σημαντικών νέων ειδών εισβολέων, προάγοντας την παραγωγή και εμπορία φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Το έργο FF – IPM χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 και συντονίζεται από το εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ομάδα του έργου απαρτίζεται από 21 ερευνητικούς οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς από 15 χώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου