ΤΟΠΙΚΑ

Αμαχοι στη ζώνη του πυρός

αμαχοι-στη-ζώνη-του-πυρός-851206

Μια νέα προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από μία ώρα από την ανακοίνωσή της. Είναι η τρίτη συνεχόμενη μέρα άγριων συγκρούσεων ισλαμιστών μαχητών με δυνάμεις του λιβανικού στρατού. Χτυπήθηκαν και οχήματα του ΟΗΕ.
Δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός που η Φατάχ αλ-Ισλάμ κήρυξε κατά του λιβανικού στρατού, μιας και ξεκίνησαν ξανά οι μάχες ανάμεσα σε μέλη της και στο στρατό του Λιβάνου.
Οχήματα της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) χτυπήθηκαν κατά την είσοδό τους στον καταυλισμό, στη διάρκεια των συγκρούσεων ένοπλων ισλαμιστών και του λιβανικού στρατού. Πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον έναν τραυματία. Η είσοδος στα οχήματα, τα οποία μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης επετράπη μετά την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός.
Εν τω μεταξύ, η οργάνωση διαψεύδει ότι εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό. Η ανακοίνωση είχε σταλεί στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Νωρίτερα, η οργάνωση είχε διαμηνύσει ότι «θα αγωνιστούμε έως την τελευταία σταγόνα αίμα»…
«Η μπάλα είναι στο στρατόπεδο του κυβερνητικού στρατού, αυτοί άρχισαν τις μάχες και αυτοί πρέπει να τις σταματήσουν» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ερωτηθείς για τον αριθμό των θυμάτων στους κόλπους της Φατάχ αλ-Ισλάμ, ο εκπρόσωπος είπε:«Δεν υπάρχει πρόβλημα για εμάς, το πρόβλημα είναι για τους αμάχους που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν για πολύ».
Παράλληλα, δυνάμεις του στρατού του Λιβάνου επιτέθηκαν και πάλι εναντίον θέσεων της οργάνωσης στον παλαιστινιακό καταυλισμό Ναρ αλ-Μπάρεντ, στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου.
Από την Κυριακή ο Λίβανος «ζει» τις χειρότερες συγκρούσεις στο εσωτερικό του από τη λήξη του εμφυλίου (1975-1990). Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απευθύνει απεγνωσμένη έκκληση για ανακωχή, ώστε να μπορέσουν οι τραυματίες να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό που στεγάζει 40.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η κατάσταση στον καταυλισμό περιγράφεται ως δραματική• σύμφωνα με μαρτυρίες νεκροί και τραυματίες βρίσκονται στους δρόμους.
Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον καταυλισμό συγκλονίζεται από πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Από την περασμένη Κυριακή, οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 65 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς άμαχοι.
Ο λιβανικός στρατός έχει δηλώσει πως θα σταματήσει το σφυροκόπημα θέσεων της Φατάχ αλ-Ισλάμ εφόσον οι αντάρτες σταματήσουν να πυροβολούν.

Διεθνής ανησυχία
Εν το μεταξύ, στο «κόκκινο» η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Ολμέρτ κλιμακώνει τις απειλές κατά της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς μετά και το θάνατο Ισραηλινής από παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες.
Το Ισραήλ προειδοποιεί πλέον ανοιχτά με εξόντωση την πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Ισραηλινός υπουργός δήλωσε πως ουδείς έχει «ασυλία», περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγε. Απειλές έχουν διατυπωθεί και κατά του εξόριστου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, που κατοικεί στη Δαμασκό.
Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από αμφότερους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μπροστά στις αδιάκοπες επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας και των στρατιωτικών αντιποίνων στα Παλαιστινιακά Εδάφη με απολογισμό 27 νεκρούς σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Οι παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες συνεχίστηκαν και χθες. Ρουκέτες έπληξαν τον δυτικό τομέα της ερήμου Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, δίχως να προκαλέσουν θύματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου