ΤΟΠΙΚΑ

«Σκοντάφτει» το Αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου

σκοντάφτει-το-αυτόνομο-τμήμα-επειγ-385209

Με τέσσερις γιατρούς η πιλοτική λειτουργία, ενώ τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 40% σε μία 3ετία

Στον ελάχιστο αριθμό γιατρών, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν, σκοντάφτει το Αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου, που τέθηκε σε λειτουργία από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η απόφαση της απερχόμενης διοίκησης η λειτουργία του Αυτόνομου Τμήματος να ξεκινήσει αρχικά με τέσσερις γιατρούς, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την απασχόληση 10 γιατρών, σε διάφορες ειδικότητες όπως καρδιολόγος, ορθοπεδικός, γενικοί γιατροί, παθολόγοι και χειρουργοί, δεν έχει αποδώσει τα μέγιστα, αφού η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί τροχοπέδη.

Η κίνηση στα ΤΕΠ του Αχιλλοπουλείου αυξήθηκε 40% κατά την τελευταία τριετία, αφού ακόμη και για υπηρεσίες που θα μπορούσε να λάβει κανείς για περιστατικά που χρήζουν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιλέγεται το Νοσοκομείο.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αδυναμίας αποτελεσματικής λειτουργίας των υποστελεχωμένων ιατρείων του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει.

Αυτή την ώρα το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τον υφιστάμενο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, είναι καλυμμένο κατά 70% και το νοσηλευτικό κατά 60% σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων.

Ετσι στο Αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με τέσσερις μόνο γιατρούς είναι αδύνατο να καλυφτούν οι εφημερίες του μήνα και όπως είναι φυσικό όσοι γιατροί και νοσηλευτές απασχολούνται τρέχουν και δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά που προκύπτουν.

Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος και πριν την αυτόνομη λειτουργία, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου κυρίως απασχολούνται ειδικευόμενοι, ενώ οι ειδικευμένοι έπρεπε να καλύπτουν συγχρόνως την κλινική και τα Επείγοντα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές δυσλειτουργίες τόσο στη λειτουργία των Κλινικών όσο και στο Τμήμα.

«Αυτός είναι και ο λόγος που πιέζουμε ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος. «Πρόκειται για ένα νευραλγικό Τμήμα που δέχεται μεγάλο φόρτο αφού ουσιαστικά το Νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα και ως εκ τούτου η έλλειψη γιατρών είναι εμφανής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ειδικότητες των γιατρών που θα «τρέξουν» στις νέες προσλήψεις είναι ορθοπεδικός, χειρουργός, καρδιολόγος και γιατρός ΜΕΘ, οι οποίοι και θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στην επειγοντολογία στα πρότυπα του εξωτερικού για να μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμα περιστατικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου