ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία Περιφέρειας –ΑΠΘ για ελέγχους αέριας ρύπανσης

συνεργασία-περιφέρειας-απθ-για-ελέγ-385415

Δύο σύγχρονα εργαλεία χρησιμοποιεί άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σκοπό να εξαντλήσει κάθε δυνατή επιστημονική μέθοδο, σε διεθνές επίπεδο για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την δυσοσμία στην πόλη του Βόλου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και στην οποία συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Δ. Κολυνδρίνη, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, επικεφαλής του αρμόδιου εργαστηρίου Χημείας του Πανεπιστημίου κ. Σαμαρά, επιθεωρήτριες Περιβάλλοντος από τη Βόρεια Ελλάδα με εμπειρία στην αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων, στελέχη του ΚΕΠΕ και υπηρεσιών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υγείας, αποφασίστηκαν τα εξής:

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προχωρά: στην τοποθέτηση δειγματοληπτών στην πόλη του Βόλου, στα σημεία που εντοπίζονται οι οσμές και σε πρόγραμμα χημικών αναλύσεων του αέρα για περίπου 100 ύποπτες χημικές ενώσεις. Οι δειγματοληψίες θα διαρκέσουν για 12 μήνες ενώ στους πρώτους 6 μήνες σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο μπορούν να εξαχθούν τεκμηριωμένα αποτελέσματα. Κατά το ίδιο διάστημα, τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, συνεπικουρούμενα στο τα κλιμάκια της Β. Ελλάδας προχωρούν σε ευρύ πρόγραμμα δειγματοληψιών σε εργοστάσια που θεωρούνται πιθανοί ρυπαντές.

-Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως προανήγγειλε ο κ. Αγοραστός πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα ακόμη παγκοσμίως αναγνωρισμένο επιστημονικό εργαλείο, την πρακτική της ολφακτομετρίας. Εμπειρογνώμονες παίρνουν δείγματα αέρα με vacuum, προβαίνουν σε χημικές αναλύσεις και ταυτοποιούν τις οσμές. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο διάστημα, δύο περίπου μηνών. Συγκεκριμένα η ανάλυση με ολφακτομετρία περιλαμβάνει ένταση οσμής, μονάδες οσμής, ενώ συνδυάζεται με μετεωρολογικά δεδομένα που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διασπορά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να παίζει με την δημόσια υγεία, την ψυχολογία των πολιτών και να δυσφημεί την πόλη του Βόλου», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση και εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία σε παγκόσμιο επίπεδο για να εντοπίσουμε την πηγή της δυσοσμίας. Δεν περιμένουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει την απόλυτη ευθύνη να προβεί σε ενέργειες, όπως δεν το έκανε και μέχρι σήμερα. Παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας και προχωράμε σε ενέργειες που οδηγούν σε αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και νέοι μετρητές στο Βόλο και σε όλη τη Θεσσαλία

Ο κ. Αγοραστός παράλληλα έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας να ετοιμάσουν πρόγραμμα αγοράς και τοποθέτησης και νέων μετρητών αέριας ρύπανσης. Συγκεκριμένα στο Βόλο θα τοποθετηθούν 2 ακόμη μετρητές –οπότε συνολικά θα λειτουργούν τρείς – και από ένας σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Το κόστος για καθένα από τους μετρητές ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ενώ το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα της δυσοσμίας στο Βόλο με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου