ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τον Χαράλαμπο Τσιμά

τίμησαν-τον-χαράλαμπο-τσιμά-386808

Συγκίνηση στο αντάμωμα των απανταχού Δρακειωτών, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου

Συναισθήματα χαράς και συγκίνησης πλαισίωσαν το φετινό αντάμωμα των απανταχού Δρακειωτών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην κατάμεστη από κόσμο πάνω πλατεία του χωριού, με επίτιμο προσκεκλημένο τον μεγάλο ευεργέτη του Βόλου Χαράλαμπο Τσιμά. Οι διοργανωτές τού απένειμαν τιμητική πλακέτα ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της γενναιόδωρης προσφοράς του στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανιδιοτελούς συνδρομής.

Περισσότεροι από διακόσιοι Δρακειώτες, που ζουν στην περιοχή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στο αντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε για Πέμπτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια», σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Δράκειας και αποτελεί πλέον θεσμό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πάνω πλατεία του χωριού, όπου συναντά κανείς την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με την εκκλησία, το σχολείο και το καφενείο.

Το αντάμωμα ξεκίνησε με τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου και του π. Κωνσταντίνου Σταμάτη. Ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την 1η Σεπτέμβρη, την ημέρα που ορίζεται ως η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, έστειλε το μήνυμα αγάπης και ενότητας από το χωριό της Δράκειας.

Στη συνέχεια ακολούθησε τιμητική βράβευση στον ευεργέτη του τόπου Χαράλαμπο Τσιμά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δράκεια», ο οποίος στην ομιλία του έδωσε έμφαση στους δεσμούς που τον συνδέουν με το Πήλιο και ειδικότερα το χωριό της Δράκειας.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τσιμάς εξέφρασε τα αισθήματα χαράς και συγκίνησης που τον διακατέχουν, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι η σκέψη του βρίσκεται διαρκώς στον πάσχοντα συνάνθρωπο. «Νιώθω χαρά κάθε φορά που διαπιστώνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που με σκέπτονται και με αγαπούν. Αυτό μου φτάνει» ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Τσιμάς, ο οποίος προσέθεσε ότι «βλέπω με το μάτι της αγάπης τους συνανθρώπους μου και μου δίνει χαρά η αναγνώριση του έργου μου. Ζω με την προσμονή ότι θα κάνω κάτι ακόμα για τους συνανθρώπους μου. Μου δίνει ζωή το έργο μου και με αυτή τη σκέψη ζω» είπε.

Εκθεση φωτογραφιών

Στον χώρο της εκδήλωσης διοργανώθηκε φωτογραφική έκθεση από το αρχείο της Δράκειας, που επιμελήθηκε ο Γιάννης Χατζάκος με πλούσιο υλικό.

Στη συνέχεια ακολούθησε αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού του «Γκούνη» με μουσική από τους Γιώργο Κερασιώτη κλαρίνο, Γιάννη Σκαμπαρδώνη βιολί, Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη τραγούδι, Κώστα Καραδέμητρο λαούτο, τραγούδι, Αναστασία Λύτρα κρουστά, Απόστολο Κανδήλα κρουστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευθύμιος Γκούνης το 1934 δώρισε το ποσό των 750.000 δρχ. για την κατασκευή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με εγκατάσταση στροβίλου υδατοπτώσεως. Τα εγκαίνια έγιναν το 1939 με τη Δράκεια να γίνεται ένα από τα πρώτα χωριά του Πηλίου που ηλεκτροδοτήθηκε.

Προς τιμήν του Ευθ. Γκούνη οι Δρακειώτες καθιέρωσαν πανηγύρι την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη στην πάνω πλατεία του χωριού, έτσι και φέτος έγινε η αναβίωση του ξεχωριστού πανηγυριού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της «Μαγνήτων Κιβωτός» και του κοινοτικού καταστήματος πάνω πλατείας Δράκειας «Μπαλκόνι με θέα» και αποτέλεσε κλείσιμο, όπως τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια» Αθανασία Λύτρα, για έναν μεγάλο κύκλο καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Δράκεια από τον Σύλλογο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου