ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργική απασχόληση στην τρίτη ηλικία

δημιουργική-απασχόληση-στην-τρίτη-ηλ-387741

Τρία ΚΗΦΗ λειτουργούν σε Βόλο, Ν. Αγχίαλο και Αγριά από τον Δήμο Βόλου

Δημιουργική απασχόληση στην τρίτη ηλικία προσφέρεται μέσω των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Βόλου.

Το παιχνίδι και η δημιουργική απασχόληση είναι τρόποι εκπαίδευσης, διασκέδασης, αλλά και θεραπείας όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Διάφορες τεχνικές θεραπείας, οι οποίες εφαρμόζονται μέσω του παιχνιδιού, χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα και σε ηλικιωμένους με ψυχικές διαταραχές και άνοια.

Ερευνες έχουν δείξει ότι σε ηλικιωμένα άτομα που έπασχαν από μέτρια άνοια μετέχοντας σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως ασκήσεις μνήμης, παζλ, επιτραπέζια κ.ά. βελτιώθηκε η νοητική τους λειτουργία, ενώ παράλληλα επηρεάστηκε θετικά η καθημερινότητά τους. Ολες οι ανωτέρω τεχνικές λειτουργούν προληπτικά έτσι ώστε να μπορέσουν οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά και θεραπευτικά ως μέσα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της άνοιας.

Στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) δίνεται μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης. Μερικές από τις δραστηριότητες που απασχολούνται οι ηλικιωμένοι είναι η κηπουρική που προσφέρουν φροντίδα στα φυτά.

Επίσης δραστηριότητες μέσω της τέχνης που αναπτύσσονται η φαντασία και η προσοχή. Με απλά φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά οι ηλικιωμένοι εκφράζονται στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο απολαμβάνοντας τη χαρά της δημιουργίας. Ακόμη, επιτραπέζια παιχνίδια που διασκεδάζουν και τους ενισχύουν τη γνωστική, αλλά και τη μνημονική λειτουργία. Επετειακές εκδηλώσεις που φέρνουν τους ηλικιωμένους σε επαφή με την ιστορική και θρησκευτική ζωή του τόπου μας, αλλά και τις παραδόσεις του λαού μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους.

Επίσης η μαγειρική είναι μία πολύ ευχάριστη δραστηριότητα κατά την οποία οι ηλικιωμένοι μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητές τους, αλλά και τις γνώσεις που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πολύ ευχάριστη απασχόληση επίσης είναι η μουσική και το τραγούδι που έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα τους στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και η συνεισφορά στις ψυχολογικές λειτουργίες τους.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι δωρεάν και αποσκοπούν στην παραμονή των ατόμων 3ης και 4ης ηλικίας στο οικείο φυσικό περιβάλλον και την αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το ΚΗΦΗ Βόλου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γιαννιτσών 2 – Μητροπολίτου Γρηγορίου στα Παλαιά. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421035578.

Το ΚΗΦΗ Νέας Αγχιάλου βρίσκεται στην οδό Ελληνικής Αεροπορίας 27. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2428078182.

Το ΚΗΦΗ Αγριάς βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 2 με Δημοκρατίας (παραλιακός δρόμος). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2428091040.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου