ΤΟΠΙΚΑ

Νέες επιθέσεις λύκων στο Πήλιο

νέες-επιθέσεις-λύκων-στο-πήλιο-389359

Κτηνοτρόφοι φοβούνται να βγάλουν τα ζώα τους να βοσκήσουν και αγρότες τρέμουν να πάνε στα κτήματά τους – Βοσκός ήρθε αντιμέτωπος με λύκο

Νέες επιθέσεις λύκων καταγράφηκαν το προηγούμενο 20ήμερο, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Κτηνοτρόφοι, που είχαν βγάλει τα ζώα τους για βοσκή, είδαν να χάνονται το ένα μετά το άλλο μπροστά στα μάτια τους, ενώ ένας ήρθε αντιμέτωπος με αγέλη οκτώ λύκων κινδυνεύοντας και ο ίδιος.

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραφε απανωτά περιστατικά επιθέσεων λύκων στα όρια του Λαύκου. Τις τελευταίες ημέρες λύκοι έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος κτηνοτρόφων και αγροτών στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

Σύμφωνα με την εκλεγμένη σύμβουλο στο τοπικό συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας Μαρία Βιδούρη (του Παρίσση) στην περιοχή δεν είχε καταγραφτεί ποτέ άλλοτε επίθεση λύκου. «Τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’50 δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά. Τις τελευταίες ημέρες όμως φοβόμαστε να πάμε στα κτήματά μας και να βγάλουμε τα ζώα μας να βοσκήσουν», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με την ίδια το πρώτο κρούσμα επίθεσης λύκων καταγράφηκε πριν 20 ημέρες στα 600μ. περίπου υψόμετρο από τη θάλασσα. «Ο κ. Κων. Ζάγγας που είχε βγάλει τα πρόβατά του να βοσκήσουν τα έχανε μπροστά στα μάτια του», περιγράφει η κ. Βιδούρη. «Εκεί που τα έβλεπα, εκεί τα έχανα. Τα μέτρησα και είδα ότι μου έλειπαν εννέα. Ούτε κοκαλάκι δεν βρήκα. Μόνο ένα κεφάλι από ένα από αυτά», αποδίδει περιγραφές του κ. Ζάγγα η τοπική σύμβουλος Μαρία Βιδούρη.

Η ίδια κάνει λόγο για πέντε κρούσματα επιθέσεων στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας. «Ενας κτηνοτρόφος ανέφερε ότι έχασε σχεδόν το μισό του κοπάδι και είδε κάποια ζώα του να αιμορραγούν. Αλλος ήρθε ο ίδιος αντιμέτωπος με λύκους διακινδυνεύοντας τη ζωή του για να σώσει τα ζώα του», περιγράφει τραγικές εικόνας στα ορεινά των χωριών του Νοτίου Πηλίου η κ. Βιδούρη.

Αναφορές δε από τις γειτονικές Πινακάτες κάνουν λόγο για αγέλη οκτώ λύκων που κάνει επιθέσεις σε κοπάδια ζώων που βγαίνουν για βοσκή. «Η Αννα Καραγιάννη κτηνοτρόφος, φοβάται να οδηγήσει τα ζώα της στο μαντρί. Εγώ ως αγρότισσα φοβάμαι να πάω στα κτήματά μου. Και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινά η συγκομιδή», η κραυγή αγωνίας της κ. Βιδούρη, η οποία θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τους συναρμόδιους φορείς αναζητώντας βοήθεια από την Πολιτεία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.«Πλέον κινδυνεύουμε κι εμείς οι ίδιοι. Φοβόμαστε για τις ζωές μας», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με απόγνωση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου