ΤΟΠΙΚΑ

Βιτρίνες με εικαστικό χρώμα

βιτρίνες-με-εικαστικό-χρώμα-851206

Η εικόνα της οδού Δημητριάδος άλλαξε από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, καθώς 150 έργα 46 Βολιωτών καλλιτεχνών “εκτίθενται” στις βιτρίνες 27 καταστημάτων, από την Ιωλκού ως την Μαυροκορδάτου. Παρά την βροχή και την ακύρωση της μουσικής εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί, φιλότεχνοι και περαστικοί έμειναν έκπληκτοι στο γρήγορο πέρασμα τους μπροστά στο θέαμα, που πρόβαλαν οι βιτρίνες. Το Σάββατο όμως το μεσημέρι ο δρόμος είχε μια όψη γιορτής. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε, σχολίαζε και συζητούσε μπροστά στις βιτρίνες και παρακολουθούσε για μια ώρα και πλέον στους εκπληκτικούς ήχους του “Jazz Quartert” στη γωνία του Ταχυδρομείου. Η πρωτότυπη αυτή καλλιτεχνική παρέμβαση ανήκει στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου. Με πρόταση της Υπεύθυνης του Τμήματος Εικαστικών Χρύσας Δραντάκη, που έγινε αμέσως θετικά δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΔΒ, εντάχθηκε η εκδήλωση αυτή στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων. Ο πρόεδρος του ΚΟΔΒ κ. Χρήστος Τσαμπρινός δήλωσε “…Πιστεύουμε ότι η εκδήλωση αυτή, που αποτελεί θεσμό σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και γίνεται σε τακτικά διαστήματα, τονώνει την αγορά δίνοντας της μια άλλη διάσταση με τη προσφορά της στην τέχνη και επί πλέον δίνει την δυνατότητα στο ευρύ και όχι μόνο στο φιλότεχνο κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της πόλης μας…”
Όντως οι καταστηματάρχες που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν τα έργα τους είναι ενθουσιασμένοι και ανέλαβαν ευχάριστα το νέο τους ρόλο ως “γκαλερίστες”, ζητούν μάλιστα και άλλες ανάλογες δράσεις και τη διεύρυνση και σε άλλους δρόμους της εκδήλωσης. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις τα έργα “έδεσαν” απόλυτα με το περιεχόμενο των βιτρινών που μεταβλήθηκαν σε γκαλερί. Οι καλλιτέχνες από την πλευρά τους που ευχαρίστως δέχτηκαν την πρόσκληση, έμειναν έκπληκτοι από την αποδοχή και το ενδιαφέρον των περαστικών. Άρα η τέχνη πρέπει να αλλάξει τρόπους και χώρους προβολής; Στο φυλλάδιο της εκδήλωσης η Χρύσα Δραντάκη σημειώνει: “το έργο τέχνης όμως δεν λειτουργεί μόνο στους εκθεσιακούς χώρους. Η δύναμη του και η επικοινωνιακή διάσταση μπορεί κάλλιστα να φανεί στην αγορά ή μέσα στην πόλη. Ως πολιτιστικό αγαθό ή “προϊόν” μπορεί να το δει κανείς δίπλα στα κοινά καταναλωτικά προϊόντα ή αγαθά.
Το πείραμα που επιχειρείται σε αυτήν “έκθεση του δρόμου” (street art) πολλών Βολιωτών καλλιτεχνών, διαφόρων ηλικιών και εκφραστικών τάσεων είναι συγχρόνως μια πρόκληση και πρόσκληση να προσεγγίσει το ευρύ κοινό διαφορετικά την τέχνη.”
Στην έκθεση της οδού Δημητριάδος συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Πασχάλης Αγγελίδης, Καρολίνα Ανανιάδου, Ευριδίκη Αρκουδογιάννη, Μιχάλης Βαμβακάρης Μαριγώ Βλάικου, Μαίρη Βλαχιώτη, Βάσω Βούλγαρη, Βασίλης Βούλγαρης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Αστέρης Γκέκας, Έρικα Γκουτεσβάγκερ, Λουίζα Ντε Μίντ Ζαχαρέα, Γιώργος Ζήσης, Παλαιολόγος Θεολόγου, Ουρανία Καλαμποκά, Κώστας Κασαρτζής, Κώστας Κομνηνός, Γιώργος Κουρκούβελος , Στέλλα Καραγκούνη, Αναστάσιος Κρατίδης, Δέσποινα Καφενταράκη, Γιώργος Καφενταράκης Ιωάννα Καφίδα , Φωτεινή Καφίδα, Μάκης Μιναρετζόπουλος, Κατερίνα Μπατζιάκα, Κώστας Μπομπός, Ντιάνα Μπορίσοβα – Κρατίδη, Κερασία Ντάτσιου, Αννίτα Ξάνθου, Νίτα Οικονόμου, Όλγα – Μαρία, Μιχάλης Παυλής, Νίκος Ποδιάς, Αγγελική Παπαγεωργίου, Καλυψώ Παπαδοπούλου, Γιάννης Παπαιωάννου, Βασιλική Πέρκα, Χρήστος Σιψής, Αριστοφάνης Σουλικιάς, Ιωάννα Τερλίδου, Σοφία Φωτιάδου, Μαρία Χατζηνικολάου, Δημήτρης Χορδάκης, Μάγκυ Χούρυ, Αλέξης Ψυχούλης.
Τα καταστήματα που φιλοξένησαν τα έργα ξεκινώντας από τη γωνία Δημητριάδος και Ιωλκού είναι: Δημητριάδης, Νεμπής, Figaro, Vips, Προφαντής, Σαράφης, Cookie Man, Your Home, Urban style, Μαρία Βανέζη, Elki, Δ. Αλεξίου, Gallery K, Κωνσταντάς, Πετρίδης, Παπασωτηρίου, Rodolphο, Action, Δέψις, Βάσω Βούλγαρη, Comme ca, Foto Karmi, Best O+ , Da Giovani, Γεωργιάδης, Neoset. Η εκδήλωση που έγινε με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 25 Μαΐου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου