ΤΟΠΙΚΑ

Ημερομήνια 2019 -2020: Βαρύς χειμώνας και άστατο καλοκαίρι

ημερομήνια-2019-2020-βαρύς-χειμώνας-και-άστα-390526

Ο συνταξιούχος της αεροπορίας στρατού Νίκος Βογιατζής συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια πρόγνωσης του καιρού μέσα από την πανάρχαια μέθοδο

Χιονισμένα Χριστούγεννα και άστατο καλοκαίρι «βλέπουν» τα ημερομήνια 2019 – 2020 στη Μαγνησία. Τα χιόνια μάλιστα αναμένονται νωρίς από τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και την περιοχή υπάρχει πιθανότητα να πλήξουν έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ ο άστατος καιρός το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα τραβήξει έως τα μέσα Ιουλίου. Ο συνταξιούχος της αεροπορίας στρατού Νίκος Βογιατζής διάβασε και φέτος τον Αύγουστο τα ημερομήνια, μέθοδο στην οποία τον μύησε ο πατέρας του. Μάλιστα φέτος ο κ. Βογιατζής συμπληρώνει δύο δεκαετίες πρόγνωσης του καιρού. Επί 20 χρόνια διαβάζει τα ημερομήνια, πέφτοντας πολλές φορές μέσα στις προγνώσεις των καιρικών φαινομένων του έτους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόγνωσης του καιρού για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με αυτή, γίνονται παρατηρήσεις στον καιρό του Αυγούστου επί 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει και ένα μήνα.

Η πρώτη ημέρα του Αυγούστου, την οποία θα παρατηρήσουμε, αφορά στον ίδιο μήνα, η δεύτερη στον Σεπτέμβριο, η τρίτη στον Οκτώβριο κ.ο.κ.

Η μέθοδος, αν και δεν αναγνωρίζεται από τους μετεωρολόγους, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγνωση καιρού για έναν ολόκληρο χρόνο, έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Ανάμεσά τους και ο εμπειρικός μετεωρολόγος Νικ. Βογιατζής, που παρακολουθεί τα σημάδια του καιρού του Αυγούστου και κάθε χρόνο εκδίδει τα δικά του ημερομήνια.

Σύμφωνα με αυτή την πανάρχαια μέθοδο, ο χειμώνας για φέτος προβλέπεται βαρύς και το καλοκαίρι άστατο.

Πρωτοβρόχια τον Σεπτέμβριο

Ηπιος στις πρώτες ημέρες του αναμένεται ο Σεπτέμβριος,, που ξεκινά σήμερα. Τα… πρωτοβρόχια θα έρθουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες.

Από Οκτώβριο χιόνια

Τα πρώτα χιόνια αναμένονται ήδη από το τέλος Οκτωβρίου. Από 1 έως 4 Οκτωβρίου αναμένονται μπουρίνια, από 5 έως 12 κακοκαιρία και από 13 έως 20 του μήνα ο καιρός αναμένεται πιο ήπιος, αλλά με βροχοπτώσεις.

Τα πρώτα χιόνια ίσως πέσουν από 21 έως 27 Οκτωβρίου, ενώ από 28 έως 31 του μήνα αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με βροχές, αέρα, χιόνια και χαλάζι.

Κρύο και χιόνια τον Νοέμβριο

Κρύο και χιόνια αναμένονται τον Νοέμβριο. Από 1 έως 4 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί το κύμα κακοκαιρίας του Οκτωβρίου. Από 5 έως 11 του μήνα ο καιρός μαλακώνει, αν και θα υπάρχουν λίγες βροχές. Βροχές και αέρας αναμένονται από 12 έως 20 Νοεμβρίου. Αέρας, κρύο, κακοκαιρία και χιόνια αναμένονται από 20 έως 26 του μήνα στα ορεινά και από 26 έως 30 το μήνα ο καιρός θα είναι πιο ήπιος.

Χριστούγεννα στα λευκά

Πιθανότητα χιονοπτώσεων από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο του Δεκεμβρίου δίνουν τα ημερομήνια του κ. Νίκου Βογιατζή. Από 10 έως 23 ο καιρός θα είναι ήπιος, από τις 24 όμως και μετά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τέλος του μήνα.

Λευκή… Πρωτοχρονιά

Λευκή αναμένεται και η αυγή του νέου χρόνου. Από 1 έως 3 Ιανουαρίου θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις. Από τις 4 έως τις 10 του μήνα τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και από 11 έως 26 ο καιρός θα είναι καλός. Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, κρύο και αέρα αναμένεται από τις 26 έως τις 31 Ιανουαρίου.

Κακοκαιρία τον Φεβρουάριο

Το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες από 1 έως 3 του μήνα. Από 4 έως 10 αναμένεται άστατος καιρός και από 11 έως 24 πιο ήπιος. Κακοκαιρία με χιόνια και κρύο αναμένεται από 25 έως 29 του μήνα.

Μάρτης… γδάρτης

Τη ρήση Μάρτης γδάρτης επιβεβαιώνουν τα ημερομήνια για τον Μάρτιο του 2020. Από 1 έως 3 Μαρτίου αναμένεται χιονιάς, 4 έως 10 άστατος καιρός ίσως και χιόνια, ενώ από 11 έως 25 ο καιρός θα είναι καλός. Αέρας και ίσως βροχές αναμένονται από 25 έως 31 Μαρτίου.

Βροχές και τον Απρίλιο

Καλός αναμένεται ο Απρίλιος από 1 έως 15. Πιθανότητες βροχών υπάρχουν από 16 έως 18 Απριλίου, ενώ βροχές και αέρας αναμένονται από 25 έως 30 Απριλίου.

Καλοσυνάτος ο Μάιος

Ο Μάιος θα είναι καλοσυνάτος σύμφωνα με τα ημερομήνια του κ. Βογιατζή με μικρή πιθανότητα βροχών.

Αστατο καλοκαίρι

Και το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται άστατο στη Μαγνησία. Ο Ιούνιος ξεκινά με καλές καιρικές συνθήκες το πρώτο δεκαήμερο από 21 έως 27 του μήνα, όμως αναμένονται άνεμοι και ίσως βροχές.

Αστατος με βροχές και αέρα θα είναι ο καιρός και τις πρώτες επτά ημέρες του Ιουλίου. Από 14 έως 21 και από 28 έως 31 Ιουλίου ο καιρός θα είναι επίσης άστατος με ανέμους και βροχές. Θερμός αναμένεται ο Αύγουστος.

Επί 20 χρόνια βγάζει τα ημερομήνια

Φέτος ο κ. Βογιατζής συμπληρώνει 20 χρόνια πρόγνωσης του καιρού του επόμενου χρόνου μέσα από τη μέθοδο των ημερομηνίων.

Η παρατήρηση ξεκινά από τις 13 Αυγούστου και γίνεται καθημερινά στις 11 το πρωί. Κάθε μία ημέρα αντιπροσωπεύει και έναν μήνα. Η αρχή γίνεται από τον τρέχοντα μήνα. Ετσι η 13η Αυγούστου αντιπροσωπεύει τον Αύγουστο του 2020, η 14η τον Σεπτέμβριο του 2019, η 15η τον Οκτώβριο του 2019 κ.ο.κ.

Στις 11 λοιπόν κάθε πρωί ο Νίκος Βογιατζής στρέφει το βλέμμα στον ουρανό και παρατηρεί τα σύννεφα και την κίνησή τους. «Αν είναι στάσιμα σημαίνει βροχή, αν κινούνται σημαίνει αέρας, αν είναι σαν προβατάκια έρχονται χιόνια. Τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό του Αυγούστου σημαίνουν κρύο και τα γκρίζα κακοκαιρία, ενώ αν κινούνται με κατεύθυνση νότια νοτιοανατολικά έρχεται χιονιάς», εξηγεί τη μέθοδο πρόγνωσης ο κ. Βογιατζής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου