ΤΟΠΙΚΑ

Τα αστέρια λάμπουν στην Αθήνα σε έναν ονειρικό ευρωπαϊκό τελικό

τα-αστέρια-λάμπουν-στην-αθήνα-σε-έναν-851206

Απόψε, όλη η υφήλιος θα βρίσκεται σε ζωντανή σύνδεση με την Αθήνα. Τι σημαίνει αυτό; Περίπου 60.000 τυχεροί που θα βρεθούν στις κερκίδες του «Σπύρος Λούης», αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον κόσμο, έχουν «ρεζερβέ» θέση σ’ έναν συναρπαστικό τελικό. Αν υπάρχει κάτι δεδομένο στον 52ο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτό είναι η παρουσία των δύο πιο έμπειρων, σε τέτοιου είδους αγώνες, ομάδων, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους αστέρες του Παγκοσμίου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Σήμερα το βράδυ, η Μίλαν και η Λίβερπουλ (21.45 ΝΕΤ) θα πατήσουν το χορτάρι του ΟΑΚΑ για να διεκδικήσουν, σε ένα μόνο παιχνίδι, το βαρύτιμο τρόπαιο κι η αδρεναλίνη των οπαδών τους θα εκτοξευθεί στα ύψη για 18η φορά! Τόσοι είναι οι τελικοί που έχουν παίξει οι «ροσονέρι» και οι «κόκκινοι» στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μέσα σε μισό αιώνα!
Το τι ακριβώς μπορούν να περιμένουν οι φίλαθλοι, αποδείχθηκε και πριν από δύο χρόνια, στην αξέχαστη «μάχη» της Κωνσταντινούπολης, όταν η Μίλαν προηγήθηκε 3-0 στο ημίχρονο, οι παίκτες της πήγαν στα αποδυτήρια με το μυαλό στην απονομή, αλλά στο δεύτερο 45λεπτο η Λίβερπουλ αντεπιτέθηκε, ισοφάρισε 3-3 και πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι (3-2).
Πλήθος προσωπικοτήτων από το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, παλαιοί και σύγχρονοι «θεοί» της μπάλας, βρίσκονται ήδη ή αναμένονται στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, για δύο από τους κορυφαίους συλλόγους, που μετά από αρκετές σκληρές δοκιμασίες, έφτασαν στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την απόλυτη δόξα, σ’ έναν «μαραθώνιο» που διήρκεσε κάτι παραπάνω από 10 μήνες. Από τις 8 Αυγούστου του 2006, όταν διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες του Γ΄ προκριματικού γύρου, έως τις 23 Μαΐου 2007, ημερομηνία του τελικού της Αθήνας…
Η «κόκκινη» μηχανή του Ράφα Μπενίτεθ απέκλεισε την Τσέλσι στον αγγλικό εμφύλιο της ημιτελικής φάσης της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης και εξασφάλισε την είσοδο της στον μεγάλο τελικό, για έβδομη φορά στην ιστορία της. Με εξαίρεση τον «αιματοβαμμένο» τελικό του «Χέιζελ» το 1985 οι «Reds»τις προηγούμενες πέντε φορές κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο ισάριθμες φορές. Μπορεί στην Αγγλία η Λίβερπουλ να μην μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι, στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος του Λίβερπουλ είναι κατά τεκμήριο ο πιο πετυχημένος εκπρόσωπος της Αγγλίας στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Από την άλλη πλευρά η Μίλαν, είναι δεύτερη στο σχετικό πίνακα πίσω από την Ρεάλ με έξι κατακτήσεις και είναι αναμφίβολα η πιο σταθερή ομάδα στα χρόνια του Τσάμπιονς Λιγκ… Οι «ροσονέρι» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται, θα φτάσουν τουλάχιστον έως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στον τελικό, αποδεικνύοντας κάθε χρόνο πόσο αξεπέραστα μεγάλο είναι το «βάρος» της φανέλας του συλλόγου. Η φετινή χρονιά είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη, αφού όποιος… τολμούσε να αναφέρει ότι το «γηραιό» (λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας) συγκρότημα του Κάρλο Αντσελότι θα έφτανε στις 23 Μαΐου να είναι ένα εκ των δύο φιναλίστ του τελικού της Αθήνας, το λιγότερο θα εισέπραττε… γέλια από τους υπόλοιπους! Όμως, να που η Μίλαν θα είναι εδώ, δηλώνοντας το πιο δυναμικό «παρών» στο μεγάλο ραντεβού, για 11η φορά στην ιστορία της.
Τα κίνητρα για τη Μίλαν θα είναι πολλά στην Αθήνα. Πρώτο και κυριότερο, το έβδομο, που θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά από την πρωτοπόρο σε κατακτήσεις Ρεάλ, ενώ θα απομακρύνει την ομάδα της Λομβαρδίας από τη Λίβερπουλ, η οποία έχει πέντε στη συλλογή της. Στη λέξη «εκδίκηση» περικλείεται το επόμενο κίνητρο, αφού κανείς στο Μιλάνο δεν μπορεί να ξεχάσει πως χάθηκε το κύπελλο στον τελικό του 2005 στην Κωνσταντινούπολη από τους «ρεντς» στη διαδικασία των πέναλτι και σίγουρα αν κάποιος αντίπαλος ήταν ιδεατός στον φετινό τελικό, όλοι στο στρατόπεδο των «ροσονέρι» θα επέλεγαν τη Λίβερπουλ…
Επιπρόσθετα, ο φετινός τελικός είναι ξεχωριστός για τον Πάολο Μαλντίνι, ο οποίος είναι πιθανό, ειδικά αν η Μίλαν κατακτήσει το τρόπαιο να ολοκληρώσει την καριέρα του με τον τρόπο που κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται, δηλαδή στην κορυφή της Ευρώπης, για 5η φορά, φτάνοντας σε κατακτήσεις τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο και τον Χοσέ Μαρία Θαράγκα, αλλά υπολειπόμενος μίας του ρέκορντμαν Φρανθίσκο Χέντο που έχει έξι.
Υπολογίζεται ότι η νικήτρια ομάδα θα αυξήσει τα κέρδη της περί τα 100 εκ. ευρώ!

Στον δρόμο για τον τελικό
ΜΙΛΑΝ
Η Μίλαν μπορεί να βγήκε δεύτερη στο περσινό πρωτάθλημα, αλλά το σκάνδαλο «calciopoli» και η αφαίρεση οκτώ βαθμών την έριξε στην τέταρτη θέση. Η πρόκριση στους ομίλους ήρθε εύκολα και εκεί με «σβηστές» τις μηχανές η Μίλαν προκρίθηκε στη φάση των νοκ άουτ. Βέβαια, η ΑΕΚ, η οποία ήταν στον ίδιο όμιλο, «ταπείνωσε» τους «ροσονέρι» στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Ζούλιο Σέζαρ (1-0). Ο απολογισμός στον 8ο όμιλο ήταν τέσσερις νίκες και δύο ήττες, αφού την τελευταία αγωνιστική η «αδιάφορη» ομάδα του Αντσελότι ηττήθηκε από τη Λιλ.
Στη φάση των νοκ άουτ, πρώτη αντίπαλος ήταν η Σέλτικ, την οποία για να αποκλείσει η Μίλαν χρειάστηκε την παράταση στον επαναληπτικό του «Μεάτσα» για να αποκλείσει τους «κέλτες» με το γκολ του Κακά. Επειτα ήρθε η πρόκριση εις βάρος της Μπάγερν στα προημιτελικά.
Μπορεί στον πρώτο αγώνα οι Βαυαροί να απέσπασαν ισοπαλία 2-2, αλλά στον επαναληπτικό ο Ζέεντορφ και ο Ιντσάγκι σκοράρουν κατά των «αγαπημένων» τους Γερμανών και δίνουν το εισιτήριο στους «4»… Εκεί περιμένει με άγριες διαθέσεις η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία παίρνει τη νίκη με 3-2 στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά υποκύπτει στον υπό βροχή επαναληπτικό του Μιλάνου, όπου η παρέα του Κακά θριαμβεύει με 3-0 για να δώσει το ραντεβού της με τη Λίβερπουλ στην Αθήνα.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Η πορεία της «αρμάδας» του Μπενίτεθ προς τον μεγάλο τελικό της Αθήνας ξεκίνησε από τον Γ’ γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Μακάμπι Χάιφα από το Ισραήλ. Οι «κόκκινοι» νίκησαν στο «Ανφιλντ» με 2-1, ενώ στο Ισραήλ έφεραν ισοπαλία 1-1, παίρνοντας το εισιτήριο για τους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης. Προκρίθηκαν στους «16», με ρεκόρ 4-1-1, πήραν σχετικά εύκολα την πρώτη θέση του 3ου ομίλου με 13 βαθμούς, με μία και μοναδική ήττα, στη τελευταία αγωνιστική στην φάση των ομίλων από την Γαλατασαράι με 3-2.
Στη φάση των «16»,η πεντάκις κάτοχος του τροπαίου απέδειξε ότι είναι… πολύ σκληρή για να πεθάνει ακόμα και κόντρα στο… ακλόνητο φαβορί και κάτοχο του τροπαίου Μπαρτσελόνα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2005, μετά από ένα παιχνίδι που πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια ποδοσφαίρου όσον αφορά στην τακτική και την αποτελεσματικότητα, υπέταξε τους «μπλαουγκράνα» με 2-1 μέσα στο σπίτι τους και πήραν στα χέρια τους το μισό εισιτήριο για την οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενα γκολ του Γκούντγιονσεν δεν στάθηκε αρκετό για να «παγώσει» το «Ανφιλντ» και οι «Reds», παρά την ήττα με 1-0, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η Λίβερπουλ τις αναμετρήσεις της με την Αϊντχόφεν για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ επικράτησε στην Ολλανδία με το εντυπωσιακό 3-0, και το μόνο που είχε να κάνει μια εβδομάδα αργότερα ήταν να ολοκληρώσει τα προημιτελικά με ακόμη μία νίκη. Οι «κόκκινοι» επικράτησαν 1-0, σφράγισαν το εισιτήριο των ημιτελικών και ετοιμάζονται για τους διπλούς αγώνες κόντρα στη Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο.
H συνέχεια γνωστή. Η καλοδουλεμένη μηχανή του Ισπανού τεχνικού Ράφα Μπενίτεθ πέταξε εκτός θεσμού την «πανάκριβη» Τσέλσι, βάζοντας τέλος στα όνειρα των Μουρίνιο και Αμπραμοβιτς. Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού επικράτησε με 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι επί της Τσέλσι (1-0 ο κανονικός αγώνας) και μετά από 2 χρόνια θα δώσει ξανά το παρών στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου