ΤΟΠΙΚΑ

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια»

νοσοκομειακοί-γιατροί-χρειαζόμαστ-392289

Θέσπιση κινήτρων και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών τα κύρια αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας

Ξεπέρασαν τα όριά τους… οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι συνάδελφοί τους στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Η υποστελέχωση των δομών υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας επανέρχονται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, μέσω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας μετά από συνέλευση του κλάδου. Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους Παύλο Μαλινδρέτο και Ηλία Καραμέτο, πρόεδρο και γραμματέα της Ενωσης αντίστοιχα και απευθύνεται στο υπουργείο Υγείας.

«Δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο. Ήδη εργαζόμαστε πολύ περισσότερο απ’ ότι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχουμε οικογένειες όπως εσείς, έχουμε προβλήματα όπως και εσείς, έχουμε όμως και όρια όπως όλοι! Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε εδώ, στην υπηρεσία του πολίτη, προασπιζόμενοι το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία των συμπολιτών μας. Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια», επισημαίνει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και απαριθμεί τα προβλήματα, ένα προς ένα, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να προχωρήσουν άμεσα με ταχύτατο ρυθμό οι διαδικασίες πρόσληψης των 16 θέσεων του ιατρικού, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού που πάγωσαν λόγω εκλογών, διαφορετικά «θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας», όπως λένε. Επίσης σύμφωνα με την ΕΙΝΚΥΜ είναι αναγκαία η άμεση επαναπροκύρηξη των έξι θέσεων ιατρών του Τμήματος Επειγόντων, ώστε να εξασφαλισθεί στοιχειωδώς η ανεξάρτητη λειτουργία του.

Θέτουν θέμα εξάλλου για το όριο του 9% για τις υπερβάλλουσες εφημερίες, το οποίο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο, επισημαίνοντας πως «δεν είναι λογικό να μας ζητάτε να καλύπτουμε τα Νοσοκομεία κάνοντας περισσότερες εφημερίες και ταυτόχρονα να αρνούνται να μας πληρώσουν».

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , οι νοσοκομειακοί γιατροί προτείνουν επειδή δεν είναι δυνατόν να προσληφθεί ο ιδανικός αριθμός ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, την ίδια ώρα όμως υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και υποστελεχωμένα Νοσοκομεία δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, στο πλαίσιο της επάνδρωσης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας γίνουν συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς όπου αυτό είναι δυνατό (φυσικά με λογική αντιμισθία) για την κάλυψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρέμβαση για τα νησιά

Για τα νησιά, ζητείται να θεσπιστούν άμεσα κίνητρα για το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα των ασθενοφόρων, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε προσωπικό, όπως οι Σποράδες.

«Έχουμε προτείνει και παλαιότερα, τη θέσπιση βοηθήματος ενοικίου ή τη δημιουργία οικημάτων για τη στέγαση του αντίστοιχου προσωπικού. Να σταματήσει επιτέλους η αέναη απόσπαση των Γενικών Ιατρών από άλλα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία», προσθέτει η ΕΙΝΚΥΜ που εκτιμά ότι θα πρέπει να αγοραστεί για το Λιμενικό Σώμα ή άλλη αντίστοιχη υπηρεσία ειδικό σκάφος για τη διενέργεια διακομιδών ασθενών, το οποίο θα πρέπει να εδρεύει σε ένα από τα νησιά των Σποράδων, ώστε να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να μετακινούνται ακόμη και με δική τους πρωτοβουλία ή δικό τους μέσο για να φθάσουν στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Καταλήγοντας η ΕΙΝΚΥΜ απαιτεί να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό για τη φύλαξη, και να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης με κάμερες, σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου