«Θυμόμαστε το Τρίκερι, τιμάμε τις εξόριστες γυναίκες»

Τελευταία ενημέρωση: 2019-08-30, 17:27:16
«Θυμόμαστε το Τρίκερι, τιμάμε τις εξόριστες γυναίκες»

Πρόγραμμα τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης από σήμερα Παρασκευή έως και μεθαύριο Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου

 

Συνολικά 70 χρόνια μετά τη μετατροπή του νησιού Παλαιό Τρίκερι σε τόπο εξορίας γυναικών, ομάδα δημοκρατικών πολιτών, που πιστεύει ότι «ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας της ελευθερίας ενάντια στην τυραννία», ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη μνήμη και την απόδοση τιμής στις γυναίκες, που εξορίστηκαν στο Παλιό Τρίκερι τα δίσεκτα χρόνια 1947 - 1953.

«Μέσα από την ιστορία των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι και σε άλλους τόπους εξορίας επιθυμούμε να αναδείξουμε τους αγώνες για τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας», αναφέρουν οι διοργανώτριες, που πραγματοποιούν τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης από σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου έως και μεθαύριο Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 30 Αυγούστου, 8 μ.μ. 
Α. Ανάγνωση αποσπασμάτων από γραπτά εξόριστων γυναικών. 
Β. Προβολή ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Συνεντεύξεις εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι», από την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3. 
Γ. «Σκηνές που ’γίναν Σπιτικά», βιντεοσκοπημένη μαθητική παράσταση. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

Σάββατο 31 Αυγούστου, ώρα 11 π.μ.
Α. Στρογγυλό τραπέζι με ιστορικούς και παιδιά, που έζησαν εξόριστα μαζί με τις μητέρες τους στο νησί.
Απαγγελία αποσπασμάτων ποιημάτων εξόριστων γυναικών, καθώς και από τη συλλογή «Κραυγή στα πέρατα» του Μεν. Λουντέμη.

Β. Θεατρικός μονόλογος – συναυλία, ώρα 8 μ.μ.
Ι. Μονόλογος από την αφηγήτρια Βούλα Αργυράκη, βασισμένος σε αυθεντικά σημειώματα των γυναικών που βρέθηκαν αργότερα στο νησί, φυλαγμένα στη γη και σε κορμούς δένδρων. 
ΙΙ. Συναυλία με το συγκρότημα από τη Νάουσα «Χρώματα και νότες», με μελοποιημένα ποιήματα από τη συλλογή «Κραυγή στα πέρατα», αλλά και με άλλα δημοφιλή και νεότερα τραγούδια.
 
Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, ώρα 10 π.μ.
Α. Δράση: Πρόσωπα σε άσπρο – μαύρο: Μνήμες εξορίας γυναικών στο νησί Τρίκερι από μέλη της ομάδας artspiratos + συνεργάτες. 
Β. Ξενάγηση στο χωριό Τρίκερι και στον οικισμό Αγία Κυριακή από τον απερχόμενο δήμαρχο Νοτίου Πηλίου και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=