ΤΟΠΙΚΑ

Η αποτυχία των ελέγχων και η μετάθεση των ευθυνών

η-αποτυχία-των-ελέγχων-και-η-μετάθεση-τ-395259

Της Βάσως Σαμακοβλή

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δεν μας έχει συνηθίσει σε φυγομαχίες. Απεναντίας μάλιστα. Ωστόσο, η χθεσινή της κίνηση να μεταθέσει το κάδρο των δικών της ευθυνών – από άποψη ελέγχων και τήρησης της νομοθεσίας για κάθε τυχόν ρυπογόνα βιομηχανική ή άλλη δραστηριότητα – στο σύνολο των βουλευτών του νομού προκαλεί ερωτήματα, που ανάγονται περισσότερο στο μέλλον, παρά στο παρελθόν.

Με ύφος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και απειλητικό απευθύνεται στους βουλευτές (οι οποίοι άλλωστε δεν έχουν ελεγκτική αρμοδιότητα, για να μην ξεχνιόμαστε), καλώντας τους να πάρουν θέση σε κάτι το οποίο παραμένει ο άγνωστος «Χ» για τις υπηρεσίες, τις οποίες η ίδια διοικεί. Η συγκεκριμένη τακτική, πάντως, που επέλεξε, υπό το βάρος ίσως της μεγάλης πίεσης που ασκούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δεν διέπεται σε καμία περίπτωση από την ψυχραιμία που πρέπει να διακρίνει ένα πολιτικό πρόσωπο που ασκεί διοίκηση. Αντίθετα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους.

Δεν ξέρουμε αν είναι χρονικά τυχαίο το γεγονός ότι η ευθεία πρόκληση των βουλευτών εκ μέρους της έγινε λίγες ώρες πριν στο περιφερειακό συμβούλιο συγκεντρωθούν γνωστοί διαμαρτυρόμενοι για την καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ. Εάν δηλαδή επρόκειτο για κίνηση πρόσκαιρης μετάθεσης ευθυνών. Οπως επίσης εάν είναι συμπτωματικό παραπολιτικό σχόλιο, σαν έτοιμο από καιρό, που είδε τη δημοσιότητα την ίδια ώρα και το οποίο χαρακτηρίζει το σύνολο των βουλευτών της Μαγνησίας σαν «τουρίστες» περιφερόμενους σε πανηγύρια.

Αν μειοψηφίες διαμορφώνουν πολιτικές, τότε κάτι δεν κινείται ορθά. Προτού, πάντως, κληθούν οι βουλευτές να λάβουν θέση για ένα ζήτημα, καλό θα είναι να μιλήσει η ίδια η αντιπεριφερειάρχης για στοιχεία ελέγχων που έχει στη διάθεσή της, όπως οι αρμοδιότητές της ορίζουν. Διαφορετικά, αν δεν έχει, τότε μάλλον ελλοχεύει ο κίνδυνος να συντηρείται πιθανή τρομολογία.

Εξ όσων γνωρίζουμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις, από τους κατ’ επανάληψη ελέγχους και τις αλλεπάλληλες μετρήσεις, δειγματοληψίες και αυτοψίες, πόρισμα για ρυπαίνουσα βιομηχανία δεν έχει εκδοθεί. Με ποιο κριτήριο, άραγε, αναλαμβάνεται από την ελέγχουσα αρχή η ευθύνη να καταδειχθούν, έμμεσα, ως υπαίτιες δύο τοπικές βιομηχανίες, είναι ένα ακόμη ερώτημα.

Εάν υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, είναι υποχρέωση, προς όφελος των πολιτών, να γνωστοποιηθούν. Αν δεν υπάρχουν και υπάρχουν «υποψίες», τότε είναι υποχρέωση αυτές να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν. Αν οι έλεγχοι εντοπισμού πιθανής πηγής ρύπανσης έχουν αποτύχει, τότε έγκειται στην ευθύνη των αρμοδίων να το διορθώσουν και μάλιστα άμεσα. Αν είναι πετυχημένοι και ό,τι μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, τότε μάλλον σε ορισμένους δεν αρέσουν τα αποτελέσματα και αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

Αλλά, συμπληρώθηκαν χρόνια που κάτι σέρνεται στην ατμόσφαιρα και δεν εντοπίζεται. Για όσους νοιάζονται για το καλό του τόπου, όπως λένε, όλο αυτό δεν κάνει καλό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου