ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για σειρά αποφυλακίσεων

πράσινο-φως-για-σειρά-αποφυλακίσεων-395972

Οδηγίες απέστειλε στην Εισαγγελία Βόλου και τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές ο Αρειος Πάγος

Ανοίγει ο δρόμος για σειρά αποφυλακίσεων στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας. Ο Αρειος Πάγος απέστειλε χθες στην Εισαγγελία Βόλου οδηγίες σχετικά με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Ανάμεσα σε αυτές αναφορά γίνεται και για τους κρατούμενους, που εκτίουν ποινές φυλάκισης για αδικήματα, που ο νέος Ποινικός Κώδικας τα μετέτρεψε σε πλημμεληματικού χαρακτήρα, από κακουργηματικού που ήταν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, η Εισαγγελία Βόλου, όπως και οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, θα πρέπει αυτεπαγγέλτως να προχωρεί σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής για κρατούμενους που καταδικάστηκαν για κακουργήματα που με τον νέο Ποινικό Κώδικα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Οι αιτήσεις αναστολής θα εκδικάζονται από το δικαστήριο που είχε επιβάλει και τις ποινές.

Η Εισαγγελία του Αρειου Πάγου αναφέρεται σε όλα τα θέματα που «καίνε» τον δικαστικό κόσμο.

Μεταξύ άλλων, με τον νέο Ποινικό Κώδικα επήλθε η μετάπτωση κακουργηματικής φύσεως διατάξεων, όπως η κατοχή εκρηκτικών, η στάση κρατουμένων, η κλοπή κατ’ επάγγελμα, οι διακεκριμένες απάτες και πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα, η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία, η κλοπή και υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων, οι διακεκριμένες κλοπές, η απιστία στην Υπηρεσία για ποσό άνω των 120.000 ευρώ, η υπεξαίρεση ποσού άνω των 120.000 ευρώ κ.ά.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι, κατά κύριο λόγω στην Κασσαβέτεια Βόλου όσον αφορά στις φυλακές του Νομού, που εκτίουν ποινές φυλάκισης για αδικήματα που έχουν μετατραπεί σε πλημμεληματικού χαρακτήρα και περιμένουν να δικαστούν σε β’ βαθμό.

Αλλοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό και περιμένουν να κριθούν οι προσφυγές τους στον Αρειο Πάγο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, η Εισαγγελία Βόλου, όπως και οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήματος των κρατουμένων.

Με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ανοίγει ο δρόμος, ώστε ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων να αποφυλακισθεί. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου είχε επισημάνει για το καινούργιο Ποινικό Κώδικα ότι τέμνει πλήθος ζητημάτων αναφερόμενος και στο θέμα της μετάπτωσης κακουργηματικής φύσεων αδικημάτων.

Η νέα κυβέρνηση πάντως, ετοιμάζεται να φέρει αλλαγές για σειρά διατάξεων όπως αυτές που αφορούν στις επιθέσεις, στις δωροδοκίες εφοριακών, στους εμπρησμούς σε δάση, αλλά και στις μολότοφ.

Στο μεταξύ, λήγει σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου και οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν και τις τελευταίες αιτήσεις αποφυλάκισης.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα στην Εισαγγελία Βόλου υποβλήθηκαν άλλες εφτά αιτήσεις από κρατούμενους που έσπευσαν την τελευταία στιγμή να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων επωφελούμενοι και του χρόνου εργασίας τους.

Οι υπό κρίση αιτήσεις αφορούν σε όλους τους κρατούμενους που μέχρι σήμερα 28 Αυγούστου πληρούν όλους τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις για εφαρμογή του ευεργετικού νόμου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου