ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ίχνος δηλητηρίου το νερό στον Αγιο Βλάσιο

χωρίς-ίχνος-δηλητηρίου-το-νερό-στον-αγ-396131

Τώρα, μετά τα αποτελέσματα, η αντιπεριφερειάρχης …ψέγει ΜΜΕ και ΔΕΥΑΜΒ – Αγνωστα ακόμη τα αίτια μαζικής θανάτωσης ψαριών

Ακίνδυνο και χωρίς ίχνος δηλητηρίου ή άλλης ουσίας ικανής να προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ψαριών αποδείχθηκε το νερό του ρέματος στον Αγιο Βλάσιο, από το οποίο τροφοδοτούνται και οι εγκαταστάσεις του γνωστού καταστήματος «Πέστροφες».

Η ΔΕΥΑΜΒ χθες, με νεότερη ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε την καθαρότητα των υδάτων, μετά τις λεπτομερείς αναλύσεις δειγμάτων, καθώς και την απόφαση για άρση της απαγόρευσης χρήσης νερού από το υδραγωγείο της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση λήφθηκε ως μέτρο στις 16 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία προέκυψε το πρόβλημα μαζικής θανάτωσης ψαριών στο ιχθυοτροφείο, για προληπτικούς λόγους.

Και ενώ εξαρχής με επίσημες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις την υπόθεση, δημοσίως, χειρίστηκε η ΔΕΥΑΜΒ, χθες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δ. Κολυνδρίνη εμφανίστηκε, μετά από δεκαήμερο και πλέον, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις να καταφέρεται εναντίον ΜΜΕ και ΔΕΥΑΜΒ, παρά το ότι από τις 16 Αυγούστου κράτησε σιγή ιχθύος.

Εκ του ασφαλούς πλέον, και με τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο χέρι, η κ. Κολυνδρίνη υποστήριξε ότι το θέμα ήταν «προφανές ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα», ενώ εκτός από μερίδα του τοπικού Τύπου εμφανίστηκε να ψέγει και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, λέγοντας ότι: «Οταν βγάζουμε κάτι στηριζόμενοι σε υποθετικά σενάρια προκαλούμε κακό στον τόπο. Δεν υπήρχε ένδειξη δηλητηρίασης».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΑΥΜΒ αναφέρονταν τα εξής:

«Σήμερα, στις 16/08/2019 και ώρα 13.00, μας έγινε γνωστό από το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Πηλίου ότι υπάρχει δολιοφθορά στην εγκατάσταση του καταστήματος «Πέστροφες», στην περιοχή Αγ. Βλασίου, πιθανόν με ρίψη δηλητηριωδών ουσιών στο νερό.

Μετά τα παραπάνω και μέχρι να διασφαλιστεί (έχουν γίνει οι απαραίτητες δειγματοληψίες νερού) η καταλληλότητα του νερού του υδραγωγείου και για προληπτικούς λόγους, η ΔΕΥΑΜΒ απαγορεύει στους καταναλωτές της Τ.Κ. Ανω Λεχωνίων – Αγ. Βλασίου – Πλατανιδίων και των κοινοχρήστων βρυσών στο Μαλάκι, να κάνουν χρήση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής κ.λπ.). Επιπλέον επισημαίνεται ότι το νερό του ρέματος είναι ακατάλληλο για πόση από τα ζώα».

Ωστόσο, παρά τα προληπτικά μέτρα που έλαβε η ΔΕΥΑΜΒ μετά την αναφορά για «πιθανή ρίψη δηλητηριωδών ουσιών στο νερό», χθες η κ. Κολυνδρίνη δήλωνε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μας περί μη ύπαρξης δηλητηρίου» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την έκταση που έλαβε το θέμα.

Ερωτήματα

Για ποιον λόγο, λοιπόν, εφόσον είχε «υποψίες» περί μη ύπαρξης δηλητηρίου, η κ. Κολυνδρίνη δεν τοποθετήθηκε τόσες ημέρες; Γιατί εφόσον το θέμα δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, όπως τώρα ισχυρίζεται, δεν έλαβε από την πρώτη στιγμή θέση και επιχειρεί πλέον να εκθέσει τη ΔΕΥΑΜΒ για τη στάση της;

Γνωστοποίησε μήπως τις ενστάσεις της και αποκρύφτηκαν για να γίνει «κακό στον τόπο»; Ενημέρωσε τη ΔΕΥΑΜΒ για «καθαρές» αναλύσεις των δικών της υπηρεσιών και αγνοήθηκαν; Αν όχι, τότε μάλλον για άλλους λόγους σπεύδει να παραδώσει …μαθήματα εκ των υστέρων.

Σημειωτέον, τα αίτια μαζικής θανάτωσης ψαριών παραμένουν υπό διερεύνηση.

Αίρεται η απαγόρευση

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ μετά και την έκδοση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια του από 16/08/2019 δελτίου Τύπου της ΔΕΥΑΜΒ, σχετικά με τη δολιοφθορά στην εγκατάσταση του καταστήματος «Πέστροφες», στην περιοχή Αγ. Βλασίου.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την λήψη δειγμάτων από τη ΔΕΥΑΜΒ και την αποστολή τους για λεπτομερείς αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο, δεν υπήρξαν ευρήματα και τα αποτελέσματα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρότερα της ανώτερης παραμετρικής τιμής και σε πολλές περιπτώσεις μικρότερα του ορίου ανίχνευσης της αντίστοιχης μεθόδου.

Ως εκ τούτου αίρεται η απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής) στους καταναλωτές που εξυπηρετούνται από το υδραγωγείο της Τ.Κ. Ανω Λεχωνίων – Αγ. Βλασίου – Πλατανιδίων και των κοινοχρήστων βρυσών στο Μαλάκι, καθώς και η χρήση του νερού του ρέματος για πότισμα ζώων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου