ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το εποχικό επίδομα

αντίστροφη-μέτρηση-για-το-εποχικό-επί-396983

Από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου η καταβολή από τον ΟΑΕΔ

Aντίστροφη μέτρηση για τους δικαιούχους του ειδικού εποχικού επιδόματος. Εποχικοί εργαζόμενοι στον Βόλο και τις Β. Σποράδες στη «δύση» της τουριστικής περιόδου ετοιμάζονται να περάσουν από τα γκισέ του ΟΑΕΔ, προκειμένου αφενός να εγγραφούν στα μητρώα του Οργανισμού ως άνεργοι πλέον και αφετέρου να υποβάλουν δικαιολογητικά για να εισπράξουν το ειδικό εποχικό επίδομα.

Η καταβολή θα ξεκινήσει από τις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ανάλογα την ειδικότητα ισχύουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος 75 τουλάχιστον ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά τη χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της καταβολής ημερολογιακού έτους.

Οι οικοδόμοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες από 95 έως 210 ημέρες εργασίας (Η.Ε). Επίσης δεν πρέπει να είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών και να απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς.

Για τους χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων απαιτούνται από 70 – 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Επίσης το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια.

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχιακό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.

Τέλος, στερούνται το ειδικό εποχιακό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα.

Το ειδικό εποχιακό βοήθημα για τους οικοδόμους ανέρχεται στα 752,21ευρώ, για τον τουρισμό και τον επισιτισμό στα 508,25 ευρώ, για τον σμυριδεργάτη στα 1016,50 ευρώ, για δασεργάτες, καπνεργάτες, ναυπ/κη Ζώνη στα 711,55 ευρώ και για μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς στα 508,25 ευρώ.

Συγκεντρωτικά δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι εργάστηκαν ως μισθωτοί στον τουριστικό κλάδο και τον επισιτισμό και όσοι έχουν την ειδικότητα του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου και ταμία κινηματογράφου και θεάτρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου