ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την «Λευκή Νύχτα» στον Βόλο

παράσταση-διαμαρτυρίας-στο-περιφερε-397171

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας δηλώνει κάθετα αντίθετος στην πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας στην πόλη του Βόλου, διότι όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση πρόκειται για «μια νύχτα που μόνο «λευκή» δεν θα είναι για τους εργαζόμενους του κλάδου, που θα κληθούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου».

Η Διοίκηση του Συνδέσμου διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της έγκρισης της πραγματοποίησης της Λευκής Νύχτας στο Βόλο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρονται τα εξής:

«Προφανώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έρχεται ως κάτι πρωτοπόρο στην πόλη μας. Συνδέεται με τη συζήτηση για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, του σμπαραλιάσματος των εργασιακών σχέσεων. Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, είτε λόγω άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, είτε με τις Λευκές Νύχτες, είτε με παρατεταμένες εκπτωτικές περιόδους, δίνει επιχειρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Όσα event τέτοιου τύπου και αν γίνουν, οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα συναινούν για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους. Για τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε όλοι μας, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, φταίει η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, πολιτική στήριξης των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και αλυσίδων.

Όλοι όσοι μιλάνε για “γιορτή” και “ξεχωριστή νύχτα”, που οραματίζονται την πόλη μας εμπορικό προορισμό με τα καταστήματα μέχρι τα ξημερώματα ανοιχτά, σφυρίζουν αδιάφορα στην ένταση της εκμετάλλευσης και την πλήρη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και των λίγων νόμιμων υποχρεώσεων που έχουν πια οι εργοδότες.

Η εμπειρία μας από την περσινή λευκή νύχτα αλλά και από τις λευκές νύχτες που έχουν γίνει σε άλλες πόλεις δείχνουν πως καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, απλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις δεν δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία, δηλαδή μετά τις 22.00 το βράδυ. Καταστρατηγήθηκε ο νόμος για την υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση τουλάχιστον 11 συνεχόμενων ωρών, αφού πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν έως αργά το βράδυ και επέστρεψαν την άλλη μέρα στη δουλειά κανονικά, αρκετοί και νωρίτερα για να συμμαζέψουν το μαγαζί πριν ανοίξει.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε “ήλιο με ήλιο” χωρίς υπερωρίες, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς ωράριο και δια της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.

Θα επιδιώξουμε άμεσα να γίνει αντικείμενο συζήτησης με τους συναδέλφους μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορομάγαζο, να συζητήσουμε για τις συνθήκες εργασίας και κατ’ επέκταση τις συνθήκες ζωής μας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τον εργάσιμο χρόνο την ένταση της εκμετάλλευσης, με βάση την απελευθέρωση του ωραρίου, του χτυπήματος της Κυριακής αργίας.

Συνάδελφοι, εμποροϋπάλληλοι, ελάτε σε επαφή με το κλαδικό σας σωματείο, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για να δώσουμε την μάχη της υπεράσπισης του ωραρίου, της Κυριακής Αργίας με καλύτερους όρους, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας αιτήματα. Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όπου συζητιέται η έγκριση της πραγματοποίησης της Λευκής Νύχτας στο Βόλο, καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Διεκδικούμε:

  • Όχι τζάμπα δουλειά τη “Λευκή Νύχτα”! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο!
  • Άμεση κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου