ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες έγιναν μια «γροθιά» για το περιβάλλον

βολιώτες-έγιναν-μια-γροθιά-για-το-πε-398210

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για καθαρισμό της παραλίας των Πευκακίων και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό – Ραντεβού κάθε Σάββατο στα Πευκάκια

Μια «γροθιά» για την προστασία του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια, που κατακλύζουν ακτές και βυθό της θάλασσας, έγιναν Βολιώτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αλέξανδρου Βελαλή για τον καθαρισμό της παραλίας των Πευκακίων. Δέκα άτομα κάθε ηλικίας, κάτω των 18, ενήλικοι και μεγαλύτερης ηλικίας έδωσαν το «παρών» στο ραντεβού με το… περιβάλλον και έπιασαν δουλειά. Μέσα σε δύο ώρες κατάφεραν να συγκεντρώσουν 2.400 λίτρα(!) σκουπίδια από την ακτογραμμή των Πευκακίων και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα πάντα ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο Αλέξανδρος Βελαλής και η παρέα του είχαν πάει για μπάνιο στα Πευκάκια. Μία κοπέλα από την παρέα βγαίνοντας από τη θάλασσα χτύπησε σε αντικείμενο που ήταν θαμμένο στο βυθό. Βουτώντας ο Αλέξανδρος Βελαλής ανακάλυψε ότι ήταν ένα σπασμένο γυάλινο μπουκάλι. Δεν ήταν όμως το μοναδικό ξένο αντικείμενο στον βυθό. Παντού υπήρχαν σκουπίδια.

Ηταν τότε που αποφάσισε να αναλάβει δράση και μάλιστα άμεσα. Πήγε μέχρι το σπίτι του, πήρε δύο πλαστικές σακούλες σκουπιδιών και άρχισε τις βουτιές στη θάλασσα και να μαζεύει σκουπίδια. Δύο σακούλες με σκουπίδια, πλαστικό, γυαλί και ό,τι άχρηστο συνέλεξε και αποφάσισε την προσπάθεια να τη συνεχίσει την επομένη.

Η πράξη του έγινε viral στο Facebook όπου ανάρτησε φωτογραφίες και δέχθηκε χιλιάδες ενθαρρυντικά μηνύματα και αντίστοιχα συμπαράστασης. Η ανταπόκριση που συνάντησε του έδωσε το θάρρος να οργανώσει εκστρατεία με τη συμμετοχή εθελοντών για τον καθαρισμό της ακτής των Πευκακίων.

2.400 λίτρα σκουπίδια!

Το ραντεβού δόθηκε προχθες στις 10 το πρωί και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δέκα Βολιώτες όλων των ηλικιών. Φόρεσαν γάντια που τους παρείχε δωρεάν η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου, πήραν σακούλες και ξεκίνησαν το έργο. Μέσα σε δύο ώρες συγκέντρωσαν 2.400 λίτρα σκουπιδιών από τις τρεις παραλίες στα Πευκάκια.

«Βρήκαμε ό,τι χωρά ο ανθρώπινος νους. Από πλαστικά, κουτιά, μπίρες, πιάτα, μπολ, πάνες… Μέχρι και σκισμένη ολόσωμη στολή δύτη βρήκα, βατραχοπέδιλα, πασαρέλα από κότερο, μαχαίρι. Πρόκειται για σκουπίδια που δεν καταλήγουν στη θάλασσα και σε ακτές κατά… λάθος. Κάποιοι τα πετάνε. Και ορισμένα από αυτά είναι επικίνδυνα για τους λουόμενους», σχολίασε ο Αλέξανδρος Βελαλής.

Τις σακούλες παρέδωσαν σε εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Βόλου, φορτώθηκαν σε φορτηγάκι και οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση.

«Πρώτη φορά η παραλία είναι τόσο καθαρή»

Το αποτέλεσμα μετά τον καθαρισμό ήταν εντυπωσιακό. Ζευγάρι ηλικιωμένων που πήγε στην παραλία για το μπάνιο του ομολόγησε ότι πρώτη φορά η παραλία είναι τόσο καθαρή. Όταν ο κ. Βελαλής τούς ενημέρωσε για τη δράση που ανέλαβε, ζήτησαν να γίνουν και οι ίδιοι μέλη της ομάδας και να βοηθήσουν.

Το ραντεβού με το περιβάλλον θα ισχύει κάθε Σάββατο στις 9 ή 10 το πρωί, στα Πευκάκια. «Τελικώς το έχουμε. Και μπορούμε όταν συνεργαζόμαστε να κάνουμε πολλά», σχολιάζει ο Αλέξανδρος Βελαλής. Στόχος είναι ο εθελοντικός καθαρισμός να συνεχιστεί στις Αλυκές και να φθάσει μέχρι τον Σωρό.

Παράδειγμα 17χρονη

Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση και από τα ενθαρρυντικά λόγια που άκουσε από τις δύο μεγαλύτερες ηλικίες στην παρέα. Ιδιαίτερα όμως συγκινήθηκε από 17χρονο κορίτσι που πήγε μόνη της στα Πευκάκια για να συμμετέχει στον καθαρισμό. Η 17χρονη από τη Νέα Δημητριάδα άλλαξε δύο γραμμές του αστικού λεωφορείου για να φθάσει στα Πευκάκια και περπάτησε κιόλας για να βρει την ομάδα και να προσφέρει και να βάλει και η ίδια το λιθαράκι της στην προσπάθεια.

Μαθήματα… συμπεριφοράς

Δυστυχώς κάποιοι φαίνεται ότι δεν εκτίμησαν το αποτέλεσμα. Ομάδα λουόμενων στην ακτή των Πευκακίων απ’ όπου νωρίτερα είχαν περάσει και είχαν καθαρίσει εθελοντές, άφησε λερωμένη πάνα στην ακτή.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της εθελοντικής ομάδας. Παρέδωσαν στην παρέα των λουόμενων δύο μεγάλες μαύρες σακούλες και τους ζήτησαν εκεί να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους και να σέβονται το περιβάλλον.

«Θέλω να δω σε μια εβδομάδα πώς θα είναι οι ακτές. Ελπίζω να γίνει σεβαστή η προσπάθειά μας. Με δικά μου έξοδα θα αναλάβω να κατασκευάσω τρεις ξύλινες πινακίδες στις οποίες θα γράψω «Σεβασμός στο περιβάλλον – Όχι σκουπίδια», τόνισε ο Αλέξανδρος Βελαλής αμέσως μετά την εκστρατεία.

Καθαρισμός παραλίας και Αναύρου

Από τον εθελοντή Αν. Κεχαγιά, που μάζεψε μόνος του 25 σακούλες σκουπιδιών

Μία αρκετά μεγάλη απόσταση, από την αρχή της παραλίας (από το λιμάνι που είναι τα δελφίνια) έως το τέλος της αμμουδιάς του Αναύρου, κάλυψε ο Βολιώτης αθλητής Κεχαγιάς Ανδρέας από της 6:45 το πρωί της περασμένης Τετάρτης έως τις 2.30 το μεσημέρι και συνέλεξε μόνος του ένα μεγάλο όγκο σκουπιδιών, πάνω από 25 σακούλες (των 80 λίτρων η μία) που ήταν διάσπαρτα πεταμένα στους δρόμους, πάρκα, και αμμουδιές.

Ενώ στο αρχικό σημείο συνάντησης έπρεπε να ήταν 8 εθελοντές, οι 4 θα ξεκινούσαν από τον Αναυρο και οι άλλοι 4 από το λιμάνι, τελικά για κάποιους λόγους δεν παρουσιάστηκαν. Ο ίδιος δεν πτοήθηκε και έπιασε δουλειά.

Στο διάβα του όπου και να έριχνε το βλέμμα του υπήρχανε παντού όλων των ειδών σκουπίδια, αλλά αυτό που είδε για πρώτη φορά και τον γέμισε συναισθήματα θυμού ήταν η εικόνα των κρεμασμένων πάνω στα δέντρα σακουλών σκουπιδιών. Αναγκάστηκε είτε να σκαρφαλώνει είτε να κουνάει τα κλαδιά για να πέσουν οι σακούλες!

Στον Αναυρο δε, στο σημείο που τερματίζουν τα λεωφορεία όγκος από εισιτήρια πεταμένα και μάλιστα δίπλα από καλαθάκια απορριμμάτων προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

«Το πρόβλημα γενικά στην χώρα μας είναι ότι αυτοί που μολύνουν το περιβάλλον είναι περισσότεροι από αυτούς που καθαρίζουν και προσέχουν το περιβάλλον. Αυτό πρέπει κάποτε να αντιστραφεί και αυτό γίνεται με περιβαλλοντική αγωγή από το νηπιαγωγείο», αναφέρει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου