ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παγκόσμια εκστρατεία από έναν Βολιώτη

παγκόσμια-εκστρατεία-από-έναν-βολιώτ-398861

Συγκέντρωσε από δωρεές 2 εκατ. δολάρια(!) για δενδροφυτεύσεις – Μέρος του ποσού θα διατεθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που κατακαίει τον Αμαζόνιο

Παγκόσμια εκστρατεία για τη διάσωση του πλανήτη Γη έχει ξεκινήσει ένας Βολιώτης. Πρόκειται για τον 30χρονο Νίκο Ντέρτσα, που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου δραστηριοποιείται επενδυτικά κι ο οποίος έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει μέσα από δωρεές ποσό ύψους 2 εκατ. δολάρια(!), που θα διατεθεί για δενδροφυτεύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μέρος του ποσού, που συγκεντρώθηκε στον λογαριασμό της ΜΚΟ oxygen seven, θα διατεθεί προς το παρόν για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών, που κατακαίνε την περιοχή του Αμαζονίου, την επονομαζόμενη και «πνεύμονα της Γης». Χθες ήταν η 19η ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εκστρατεία ξεκίνησε πριν από έξι μήνες από τον Νίκο Ντέρτσα, γνωστό ως Nick Rose στο Μαϊάμι και στο Λος Αντζελες, όπου δραστηριοποιείται. Ιδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση @oxygenseven7 και ξεκίνησε την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων με στόχο να γίνουν δενδροφυτεύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Η Γη χρειάζεται αυτή τη στιγμή 2,7 δισεκατομμύρια δάσους. Σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός των δασών θα έπρεπε να είναι τρισεκατομμύρια. Δυστυχώς όμως τα έχουμε καταστρέψει. Θα πρέπει να ανακτηθούν τα χαμένα δάση και κυρίως να σταματήσει η αποψίλωση των δασών και να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», περιγράφει ο κ. Ντέρτσας το σκεπτικό της πρωτοβουλίας του για την ενίσχυση του οξυγόνου στον πλανήτη.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, κοντά στη φύση. «Από μικρός έμαθα να αγαπώ και να σέβομαι το περιβάλλον. Τις 150 ημέρες του χρόνου τις περνάω κοντά στη φύση και βλέποντας όλη αυτή την καταστροφή που συντελείται θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω κάτι. Να βοηθήσω να σταματήσει η καταστροφή και να συμβάλλω στην αναγέννηση των δασών», προσθέτει.

Μέσα από τη σελίδα της @oxygenseven7 ξεκίνησε η μεγάλη εκστρατεία και ήδη όπως δηλώνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έχει συγκεντρωθεί από δωρεές πολιτών, μεταξύ των οποίων πολλών επωνύμων, ποσό ύψους 2 εκατ. δολαρίων προκειμένου να διατεθεί σε δενδροφυτεύσεις. «Τον Οκτώβριο ετοιμάζομαι να κάνω ένα event στο Μαλιμπού για να λάβει η προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Στόχος είναι να γίνουν δενδροφυτεύσεις σε μεγάλες εκτάσεις, στην Ινδία, στη Βραζιλία, φυσικά στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε γωνιά της Γης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει προς το παρόν, κάθε δύο μήνες θα γίνονται δενδροφυτεύσεις σε διαφορετική χώρα», υπογραμμίζει.

Θα χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών

Η σε πλήρη ανάπτυξη εκστρατεία ήρθε να συμπέσει τις τελευταίες ημέρες με τις καταστροφικές πυρκαγιές, που μαίνονται στην περιοχή του Αμαζονίου.

Επί 19 συνεχόμενες ημέρες πυρκαγιές καταστρέφουν τον επονομαζόμενο «πνεύμονα της Γης». Μέσα σε 24 ώρες την περασμένη Πέμπτη καταγράφτηκαν 700 νέες πυρκαγιές σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE). Η υπηρεσία αυτή, ο διευθυντής της οποίας απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία για την αποψίλωση των δασών που κρίθηκαν ψευδή, έχει καταγράψει 76.720 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τις 22 Αυγούστου, δηλαδή 85% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πάνω από τις μισές (52%) αφορούν την περιοχή του Αμαζονίου.

«Για τις φωτιές ενημερώθηκα από μία φίλη μου. Στα ΜΜΕ δεν γινόταν καν αναφορά. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ειδησεογραφική κάλυψη των καταστροφικών πυρκαγιών και κανείς δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα για τη διάσωση των δασών. Είναι όλα πολιτικά παιχνίδια», λέει ο Νίκος Ντέρτσας. Ο ίδιος και φίλοι του περιβαλλοντολόγοι ετοιμάζονται να πάνε στο Περού για να καταγράψουν σε ρόλο reporter τις καταστροφικές πυρκαγιές και να κάνουν αναμετάδοση μέσω instagram για να δει όλος ο πλανήτης τι συμβαίνει. Χαρακτηριστικό της πολιτικής συγκάλυψης που όπως καταγγέλλει υφίσταται είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία πρόσφατη φωτογραφία από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζονίου και ότι αναγκάστηκε να αγοράσει μία περσινή από επαγγελματία φωτογράφο για να συνοδεύσει ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την σωτηρία του «πνεύμονα της Γης».

Αυτή η ανάρτησή του αναπαράχθηκε κατά χιλιάδες φορές, συγκέντρωσε εκατοντάδες σχόλια και μάλιστα από επώνυμους πασίγνωστους θιασώτες της προστασίας του περιβάλλοντος όπως ο Leonardo Di Caprio.

«Ηδη είμαι σε επαφή με την κυβέρνηση του Περού. Δεν θα καταγράψουμε μόνο την καταστροφή. Θα διαθέσω και μέρος του ποσού που έχει συγκεντρωθεί για να ενισχυθεί η κυβέρνηση στον τομέα της κατάσβεσης των πυρκαγιών», λέει ο Nick Rose.

Επενδύει… «πράσινα»

Ο Νίκος Ντέρτσας συμπληρώνει σχεδόν οκτώ χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εφυγε προ δεκαετίας περίπου από τον Βόλο, όπου δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στον χώρο της εστίασης και πήγε στο Μαϊάμι όπου έμεινε πέντε χρόνια. Το 2012 επένδυσε σε bitcoin κι από εκεί ξεκίνησε η καριέρα του ως επενδυτής σε εταιρείες όλες φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα. Την τελευταία τριετία ζει στο Λος Αντζελες και ετοιμάζεται να επενδύσει σε ένα eco-friendly ξενοδοχείο, όπου τα πάντα θα λειτουργούν με «πράσινους»… όρους. Από τα καλαμάκια μέχρι το spa.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου