ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή ελιάς στη Δράκεια

γιορτή-ελιάς-στη-δράκεια-400859

Συμμετείχαν τοπικοί καλλιεργητές και η Ελένη Ψυχούλη βράβευσε τα καλύτερα πιάτα

Αφιερωμένη στην ελιά ήταν η εκδήλωση θεσμός, που πραγματοποιήθηκε στη Δράκεια με επίσημη προσκεκλημένη τη διάσημη Βολιώτισσα σεφ και γευσιγνώστρια Ελένη Ψυχούλη, η οποία βράβευσε τα καλύτερα πιάτα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μαγειρικής.

Με πλούσιο πρόγραμμα και ποικίλες δράσεις πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή ελιάς στη Δράκεια Πηλίου το διάστημα 16 – 21 Αυγούστου. Πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός για την περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Δράκειας και τον Αναπτυξιακό, Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δράκεια».

Το σήμα εκκίνησης δόθηκε στις 16 Αυγούστου το βράδυ, με μουσική βραδιά στο καφέ «Λιγόρεμα» με τους Αλκη Πλακιά στα πλήκτρα και Παναγιώτη Κερασιώτη στο μπουζούκι.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου στην κάτω πλατεία πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για παιδιά, τα οποία ζωγράφισαν για την ελιά και τα έργα τους συμπλήρωσαν τη φωτογραφική έκθεση που είχε στηθεί στην πλατεία του χωριού με θέμα την καλλιέργεια της ελιάς.

Το βράδυ της Κυριακής 18 Αυγούστου έγινε ο διαγωνισμός μαγειρικής με βασικό συστατικό την ελιά και τα παράγωγά της και ξεχωριστός διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής, με επίσημη προσκεκλημένη της βραδιάς την Ελένη Ψυχούλη που αξιολόγησε τα πιάτα και βράβευσε τα τρία καλύτερα με συμβολικά δώρα.

Νικητές της μαγειρικής αναδείχθηκαν οι εξής: Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Φιλ, τη δεύτερη η Μαρία Κουταρέλου – Μηλιόρδου, ενώ την τρίτη κατέλαβαν οι Ελένη Τσουκαλά και Αθανασία Λύτρα. Στα γλυκά αναδείχτηκαν πρώτη η Αννα – Μαρία Λύτρα, δεύτερη η Βασιλική Ματζανή και τρίτη η Θάλεια Ζιαμπά.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε το βράδυ της 19ης Αυγούστου στην πλατεία της Δράκειας, που υποδέχθηκε τις χορευτικές ομάδες των κάτωθι Πολιτιστικών Συλλόγων: Του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγριάς – Δράκειας «Ο Αγιος Γεώργιος», του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου Δράμας «Βοϊράνη» και του Μορφωτικού Συλλόγου Μυρίνης Καρδίτσας, που συνοδεύονταν από εκλεκτούς μουσικούς της περιοχής, τους Μαρίνα Μπαρούτα, Νίκο Κερασιώτη, Νίκο Μούτσελο, Χρήστο Δασκαλόπουλο, Κωνσταντίνο Μούτο και Λύτρα Αναστασία, αλλά και το μουσικό σχήμα «Θρακιώτικη σπείρα» από τη Δράμα. Η βραδιά συνδιοργανώθηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγριάς – Δράκειας «Ο Αγιος Γεώργιος» και συνεχίστηκε με παραδοσιακό γλέντι για όλους.

Στις 20 Αυγούστου τη σκυτάλη πήρε ο 13χρονος Αντώνης Βαγενάς στην πάνω πλατεία της Δράκειας, ο οποίος παρουσίασε τη δική του παράσταση θεάτρου σκιών με ιδιαίτερο ζήλο.

Τέλος, την Τετάρτη 21 Αυγούστου το πρόγραμμα εκδηλώσεων έκλεισε η θεατρική ομάδα παιδιών της Δράκειας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στην κάτω πλατεία, όπου παρουσίασαν το έργο «Διακοπές σε άαααλλο προορισμό» σε συγγραφή σεναρίου και διαλόγων Αθανασίας και Αναστασίας Λύτρα, σκηνοθεσία Τζούντιθ Πάρκερ και σκηνικά Κικής Κιτονίδου. Θερμοί υποστηρικτές των εκδηλώσεων επιχειρήσεις από Δράκεια, Αγριά, Βόλο και Λεχώνια, αλλά και τοπικοί καλλιεργητές της ελιάς, που πρόσφεραν τα προϊόντα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου