ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις γιατρών για το τεκμήριο αθωότητας

αντιδράσεις-γιατρών-για-το-τεκμήριο-α-402052

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας θεωρεί απαράδεκτη την άρση

Συνέχεια αντιδράσεων για την απόφαση της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τον «καθορισμό δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ιατρικής ειδικότητας και πιστοποιητικών ορθής άσκησης (goodstanding)».

Με την εν λόγω απόφαση αίρεται το τεκμήριο αθωότητας και οι γιατροί υπόκεινται σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων τους με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Η εν λόγω απόφαση, που ελήφθη από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, είχε κοινοποιηθεί στον ιατρικό κόσμο, ενώ είχε ήδη ψηφιστεί με ΦΕΚ λίγο πριν από τις εκλογές και ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμαζόταν να αποχωρήσει.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης λέει ότι «για οποιαδήποτε αδικήματα θα πρέπει να εξασφαλίζεται το τεκμήριο αθωότητας και βέβαια θα πρέπει να γίνονται τάχιστες ενέργειες από τη Δικαιοσύνη, ώστε να μη μακροημερεύουν οι υποθέσεις που εκκρεμούν σε ποινικό επίπεδο».

Ο ίδιος επισημαίνει: «Σαφέστατα όποιος διαπράττει αδικήματα, είτε είναι γιατρός, είτε επαγγελματίας σε άλλο κλάδο, θα πρέπει να τιμωρείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους νόμους. Δεν επιτρέπεται όμως να διασύρεται ο οποιοσδήποτε χωρίς να έχει βγει οριστική απόφαση και πολύ περισσότερο να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας ενός επαγγέλματος με μόνη προϋπόθεση την απαγγελία μίας κατηγορίας».

«Αυτό το αντιμετωπίσαμε και τα προηγούμενα χρόνια με έναν νόμο που αφορούσε στους δημοσίους υπαλλήλους και είδαμε ότι προκάλεσε τεράστια προβλήματα, καθώς αδικήθηκαν άνθρωποι. Τέτοιου είδους πρακτικές και αποφάσεις δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατικά πολιτεύματα, διότι καταργούν το τεκμήριο αθωότητας που είναι αναφαίρετο δικαίωμα» προσθέτει ακόμη, τονίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση του κ. Πολάκη προκαλεί απορία για τους λόγους που τον οδήγησαν να τη λάβει.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας λέει ότι ο ιατρικός κόσμος του Νομού συντάσσεται με την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προχθές με επιστολή στον νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο ΙΣΑ ζητά την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, ο ΙΣΑ έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαράδεκτης αυτής υπουργικής απόφασης η οποία είναι αντίθετη στις αρχές τις ισότητας, της επαγγελματικής ελευθερίας, της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

«Ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του ζητήματος, παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα, να αναστείλετε και οπωσδήποτε να τροποποιήσετε τις διατάξεις αυτές που εξαντλούν κάθε όριο αυστηρότητας ειδικά και μόνο για τους ιατρούς. Προσβλέπουμε στις δικές σας άμεσες ενέργειες, παραμένοντας στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία επί του θέματος αυτού», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου