ΤΟΠΙΚΑ

Μάθημα «κάπνισμα» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

μάθημα-κάπνισμα-στο-πανεπιστήμιο-θ-402090

Πέρυσι το παρακολούθησαν 120 φοιτητές – Σειρά δράσεων κατά του καπνίσματος δρομολογείται ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Πανελλήνια πρωτοτυπία από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ήδη από πέρυσι έχει εισάγει στο πρόγραμμα σπουδών της ένα πρωτοποριακό μάθημα για το κάπνισμα. Πρόκειται για μάθημα επιλογής, το οποίο πέρυσι παρακολούθησαν 120 φοιτητές από διάφορα έτη σπουδών και θα συνεχιστεί και φέτος, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στο κάπνισμα που εφαρμόζει η Πνευμονολογική Κλινική επί σειρά ετών και που φέτος έρχεται να συμπέσει με την πρόθεση της κυβέρνησης για την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παντού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, το πρωτοποριακό μάθημα ήταν εμπειρία ακόμη και για τους ίδιους τους καθηγητές και θα συνεχιστεί και την ακαδημαϊκή χρονιά, που ξεκινά στο ίδιο πνεύμα. «Εκπαιδεύουμε τους φοιτητές μας, αυριανούς γιατρούς, απέναντι στη μάστιγα του καπνίσματος», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Στο πλαίσιο του μαθήματος είχαν αναπτυχθεί και βιωματικές δράσεις. Φοιτητές συνέπραξαν με ηθοποιούς σε παιχνίδια ρόλου με επίκεντρο το τσιγάρο, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και ακτιβιστικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση αυτοκόλλητων με το σύνθημα «Χώρος Ελεύθερος Καπνού – Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» σε όργανα παιδικών χαρών στη Λάρισα. Μάλιστα η συγκεκριμένη ακτιβιστική ενέργεια καταγράφτηκε και σε βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι οι φοιτητές και ανέβηκε στο facebook της Πνευμονολογικής Κλινικής και στο You Tube.

Πέραν του μαθήματος που θα συνεχιστεί και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συνεχίσει τη δράση της ενάντια στο κάπνισμα σε κλειστούς χώρους στον τομέα της εστίασης. «Οι πρώτοι που θίγονται από το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου τα τσιγάρα εξακολουθούν να παραμένουν αναμμένα, παρά την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης. Πέρυσι στη Λάρισα είχαν εξεταστεί από ομάδα της Κλινικής περί τους 100 εργαζόμενους σε κέντρα εστίασης, στους οποίους έγιναν σπιρομετρήσεις, μετρήσεις οξυγόνου και σε όποιους κρίθηκε αναγκαίο ακτινογραφίες θώρακος. «Θέλουμε να κάνουμε τους εργαζόμενους της εστίασης συμμέτοχους στον αγώνα μας», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος ερευνά τη δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος στον Βόλο σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο εστίασης.

Παράλληλα με τα παραπάνω θα συνεχιστεί το πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διδακτορικό που επιβλέπει ο κ. Γουργουλιάνης σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο του διδακτορικού έχουν δοθεί ερωτηματολόγια για τη διαπίστωση της ενσυναίσθησης μεταξύ των ανθρώπων κι εν προκειμένω των καπνιστών έναντι των μη καπνιστών.

20 χρόνια «Ημέρες Πνευμονολογίας»

Κορυφαία δράση και φέτος θα αποτελέσει το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας».

Το συνέδριο φέτος θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο από 17 έως 20 Οκτωβρίου και παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των 20 ετών συνεχούς και επιτυχημένης διοργάνωσης των «Ημερών Πνευμονολογίας 2000 – 2019». Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί το έργο όλων όσοι συνέβαλαν τόσα χρόνια στην επιτυχή διοργάνωσή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου