ΤΟΠΙΚΑ

Τον ίδιο ανάδοχο 18 φορές επέλεξε ο ΟΛΒ -Ερευνα της Εισαγγελίας

τον-ίδιο-ανάδοχο-18-φορές-επέλεξε-ο-ολβ-ε-404133

Εισαγγελική παρέμβαση για τους διαγωνισμούς του ΟΛΒ με συνοπτικές διαδικασίες

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου για τις συνοπτικές διαδικασίες, με βάση τις οποίες γίνονταν από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) οι αναθέσεις χωρίς ανοιχτούς διαγωνισμούς για την παραλαβή και τη διαχείριση αποβλήτων και καταλοίπων φορτίων πλοίων, που κατέπλεαν στο λιμάνι του Βόλου από τον Οκτώβριο του 2016.

Μετά από έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που αναφέρεται στη μη ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τα απόβλητα τον Νοέμβριο του 2016 και τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, η υπόθεση με τη διαχείριση των αποβλήτων παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο ΟΛΒ φέρεται να ανάθεσε στον ίδιο ανάδοχο το έργο επί 18 φορές!

Η Εισαγγελία Βόλου παρέλαβε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά τον σχετικό φάκελο της υπόθεσης, ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα λιμάνια ξεχωριστά και στο λιμάνι του Βόλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, που είχε ως αποδέκτη τον Αρειο Πάγο και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο ΟΛΒ φέρεται να ανέθεσε στον ίδιο ανάδοχο την εν λόγω παροχή υπηρεσιών 18 φορές με το τίμημα απόδοσης να παραμένει σταθερό στο 15%, στο χαμηλότερο ποσοστό της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου να λάβει ένορκες καταθέσεις από τους εκπροσώπους του ΟΛΒ και να συγκεντρώσει και επισυνάψει στη δικογραφία της υπόθεσης όλα τα έγγραφα των διαγωνισμών.

Η προκαταρκτική εξέταση γίνεται προς την κατεύθυνση να διαπιστωθεί γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός και εάν από τους διαγωνισμούς χωρίς ανοιχτές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προέκυψε ζημία στον φορέα διαχείρισης του λιμανιού, δηλαδή τον ΟΛΒ και το ελληνικό δημόσιο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε να διερευνηθεί εάν προκύπτουν μη νόμιμες και μη κανονικές δαπάνες και διερευνώμενο αδίκημα της εισαγγελικής έρευνας είναι εάν διαπράχθηκε ή όχι το αδίκημα της απιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρεται και στους αντίστοιχους διαγωνισμούς που έγιναν και στα υπόλοιπα λιμάνια, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Σύρου, Μυτιλήνης, Ρόδου και Πειραιά. Παραθέτοντας στοιχεία για το κάθε λιμάνι ξεχωριστά ζητά να ερευνηθεί εάν ορθώς λειτούργησαν οι φορείς διαχείρισης των ελληνικών λιμένων, ενώ είχε παρέλθει το 18μηνο από τη μη ολοκλήρωση του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού. Ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων αφορούσε σχεδόν στο σύνολο των λιμένων της χώρας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου