ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα του Βόλου

μειωμένη-η-κίνηση-στα-καταστήματα-του-404979

Προσδοκίες για αλλαγή της εικόνας μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου

Μειωμένοι είναι σε σχέση με πέρυσι οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο Ιούλιος κύλησε ομαλά και δεν κατέγραψε απώλειες, ωστόσο ο τρέχων μήνας άλλαξε τη θετική εικόνα, που είχε διαμορφωθεί στην αγορά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη μικρή τουριστική κίνηση στην εμπορική αγορά, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις των καταναλωτών είχε ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να μετρούν λίγα έσοδα στα ταμεία τους, ενώ γενικότερα το 2019 προκαλεί οικονομική ασφυξία στην αγορά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος λέει ότι «φαίνεται πως οι καταναλωτές έκαναν τις καλοκαιρινές τους αγορές τον Ιούλιο, οπότε καταφέραμε να διατηρηθούμε στα ίδια επίπεδα. Ο Αύγουστος δεν πηγαίνει καλά».

Ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί με την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές να δουλέψει στο β’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, καθώς λόγω των δεινών οικονομικών ο καταναλωτής δίνει δικαιολογημένα προτεραιότητα στα έξοδα για τις διακοπές του και όχι στις υπόλοιπες ανάγκες που έχει.

Εξάλλου, ο κ. Οντόπουλος λέει ότι φέτος η εμπορική αγορά του Βόλου δεν είδε τουρίστες να μπαίνουν στα καταστήματα.

«Αν και το 2017 ήταν μία πολύ καλή χρονιά από άποψη τουριστικής κίνησης για τα εμπορικά καταστήματα, το 2018 η κίνηση περιορίστηκε και φέτος υπάρχει ακόμη λιγότερος τουρισμός, με αποτέλεσμα η διαφορά να είναι ιδιαίτερα αισθητή σήμερα», εξηγεί ο ίδιος.

Στη μείωση της κίνησης στην εμπορική αγορά συνέβαλαν και οι αυξημένες θερμοκρασίες, ενώ γενικότερα το 2019 για την ένδυση και την υπόδηση δεν είναι μία καλή χρονιά. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Τσέλιος λέει ότι η αγορά είναι πολύ πεσμένη.

«Ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Υπάρχουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, οι ανάγκες για το κτηματολόγιο. Αν γίνουν φορολογικές ελαφρύνσεις ίσως η εικόνα να αλλάξει στα εμπορικά καταστήματα και η αγορά να πάρει μπροστά», σχολιάζει ο ίδιος.

Οι προετοιμασίες για τη Λευκή Νύχτα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες από τον εμπορικό κόσμο για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη η εμπορική αγορά θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τις 9 το βράδυ με τους εμπόρους να προχωρούν σε μεγάλες προσφορές στα εμπορεύματά τους.

Παράλληλα, ο κ. Οντόπουλος λέει ότι σε τουλάχιστον δεκατρία σημεία στην εμπορική αγορά θα υπάρχουν διάφορα χάπενινγκ. Με τη Λευκή Νύχτα ο εμπορικός κόσμος θέλει να ευχαριστήσει τους καταναλωτές για τη στήριξη που του παρέχουν και να δώσει τη δυνατότητα και στους καταναλωτές άλλων θεσσαλικών πόλεων να γνωρίσουν την εμπορική αγορά του Βόλου και να επωφεληθούν από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου