ΤΟΠΙΚΑ

Λιμενικοί: Μας φόρτωσαν νέες αρμοδιότητες, ενώ απογυμνώνουν τα Λιμεναρχεία

λιμενικοί-μας-φόρτωσαν-νέες-αρμοδιότ-405558

Σε σοβαρές καταγγελίες έχει προσχωρήσει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος, η οποία εδώ και 6 μήνες έχει εκφράσει την αντίθεσή της με τη κίνηση της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας να εκχωρήσει στο Λιμενικό Σώμα νέες αρμοδιότητες στον αιγιαλό και τη παραλία.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Λιμενικών στην Κεντρική Ελλάδα και Γεν. Γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Κώστας Κυράνης “η αντίδρασή τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ως Ένωση στη πρόταση της Ηγεσίας του Αρχηγείου για νέες αρμοδιότητες ήταν άμεση και δυναμική .Καταστήσαμε σαφές ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την αποδυνάμωση του Λιμενικού Σώματος”

Συνεχίζοντας ο Κώστας Κυράνης αναφέρει ότι “από το 2014 είχαμε κρούσει το κώδωνα του κίνδυνου καθώς η μείωση των οργανικών θέσεων από 10.250 σε 8.000 αλλά και ο Λιμενικός Καλλικράτης οδηγούν στη συστηματική μείωση των Λιμενικών που υπηρετούν στη περιοχή δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και στη διαχείριση καταστάσεων που μέχρι λίγα χρόνια πριν αποτελούσαν ρουτίνα.

Όσο και να φαντάζει περίεργο παρατηρούνται φαινόμενα υπερεργασίας με τους συναδέλφους ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες να υπερβάλουν εαυτό.

Τα ίδια δεδομένα υφίστανται πλέον και στις υπηρεσίες του Νομού Φθιώτιδας και Λαρίσης ενώ τα Λιμεναρχεία των Β. Σποράδων ζούνε τον δικό τους καλοκαιρινό Γολγοθά

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό με τη μείωση των οργανικών θέσεων αλλά και το κλείσιμο υπηρεσιών ήρθε και η αρνητική αυτή εξέλιξη που ουσιαστικά μας αποτελείωσε δημιουργώντας μία σειρά αρνητικών εξελίξεων που έχει εντείνει στο έπακρο το αίσθημα αδικίας για τους συναδέλφους καθώς οι μεταθέσεις συναδέλφων εκτός των υπηρεσιών μας είναι άνευ προηγουμένου και αιτιολογίας.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία έχουμε ζητήσει την επαναφορά των οργανικών θέσεων στα επίπεδα του 2014 διαφορετικά το μέλλον μας διαγράφεται γεμάτο προβλήματα”.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος για τις μεταθέσεις –τη μείωση των οργανικών θέσεων, τον Καλλικράτη και τις νέες αρμοδιότητες σε αιγιαλό και παραλία, αναφέρονται τα εξής:

“Για ακόμη μια χρονιά η Ένωση μας γίνεται αρνητικός αποδέκτης μιας λανθασμένης επιλογής που έχει να κάνει με τη μείωση των οργανικών θέσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή του Καλλικράτη.

Από το 2014 βιώνουμε τη διαρκή αποψίλωση των υπηρεσιών μας χωρίς αυτό να έχει όριο και μέτρο.

Ήμασταν οι πρώτοι που διαμαρτυρηθήκαμε για την μείωση των Οργανικών θέσεων , είμαστε οι πρώτοι και ίσως οι μόνοι που επισήμως αντιδράσαμε έντονα για τις νέες αρμοδιότητες σε αιγιαλό και παραλία.

Όπως και το 2014 έτσι και φέτος η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενοχλήθηκε από τη στάση μας υποστηρίζοντας ότι τόσο ο Καλλικράτης όσο και οι αρμοδιότητες σε αιγιαλό και παραλία θα αποτελέσουν το μέσο για την εξέλιξη του Σώματος.

Δυστυχώς όμως για ακόμη μια φορά το οσα μεγαλεπήβολα σχέδια προβλήθηκαν ως “τομές ” , στην πραγματικότητα οδήγησαν στη συρρίκνωση του Σώματος.

Όμως αντί να ενισχυεται το Λ.Σ. με αύξηση των οργανικών θέσεων επιβαρύνεται με νέες αρμοδιότητες.

Και όλα αυτά όταν διαρκώς μειώνεται το προσωπικό που υπηρετεί στούς Νομούς Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λαρίσης ,ενώ από τα νησιά των Β.Σποράδων κανεις συνάδελφος δεν μετατίθεται ,για φέτος ,αν και αρκετοί ήταν αυτοί που δικαιωματικά δήλωσαν την επιθυμία τους για μετάθεση.

Μας ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι συνάδελφοι που κλήθηκαν για δεύτερη φορά να υπηρετήσουν το “αγροτικό ” τους στα νησιά του Αιγαίου θα παραμείνουν για ένα ακομη ετος εκει,χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής στο τόπο επιλογής τους αισθανόμενοι την αδικία στο έπακρο.

Μάλλον αναπάντητο θα μείνει και το ερώτημα: πότε θα υπηρετήσουν στον τόπο συμφερόντων τους όσοι απο την κατάταξη στο Λ.Σ. , βλέπουν το σπίτι τους με το ” κιάλι”.

Και αφού τα ερωτήματα μας δεν βρίσκουν απαντήσεις ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να αντικρύσουμε την αλήθεια με ρεαλισμό καθώς ο σχεδιασμός του 2013-14 απετυχε .

Μα πως θα μπορούσε να λογιστεί ως επιτυχής αφού ως αποτέλεσμα είχε:
• την αποψίλωση και κατάργηση των υπηρεσιών της περιφέρειας ,
• την αδυναμία ενίσχυσης των Λιμεναρχείων του Αιγαίου που μέχρι και σήμερα λειτουργούν υποστελεχωμένα και
• τον υπερσυγκεντρωτισμό του κέντρου που εν έτει 2019 παρουσιάζει κενά στη στελέχωση!!!

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα ανωτέρω , μέσα από ένα σύστημα αριθμών και ποσοστώσεων έχουν εγκλωβίσει τους εκπροσώπους του συνδικαλισμού σε ένα άκομψο ρόλο διεκπεραιωτή.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως ακόμη και το σύστημα μεταθέσεων να εκσυγχρονιστεί δεν θα μπορεί να δώσει ελπίδες για κάτι καλύτερο.

Συμπέρασμα:
Επιτακτική η αύξηση των οργανικών θέσεων στις 10.250, άμεσα οι προσλήψεις και υποχρεωτική η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών εκεί που απαιτείται.


Είμαστε υποστηριχτές των συλλογικών δράσεων και ενισχύουμε κάθε λύση όταν έχει βάση της το σύνολο. Δεν θα προσεγγίσουμε το θέμα των μεταθέσεων με χαρακτήρα “τοπικιστικό” όμως απαιτούμε την ίση αντιμετώπιση με δίκαιους όρους και κανόνες για κάθε συνάδελφο”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου