ΤΟΠΙΚΑ

Πηλιορείτικος γάμος στην Πορταριά

πηλιορείτικος-γάμος-στην-πορταριά-407170

Αναβιώνει για 46η χρονιά το δρώμενο του καλοκαιριού, που συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες

Παραδοσιακοί ρυθμοί, το κλαρίνο, το λαούτο και το νταούλι πλαισιώνουν την 46η αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου, που ξεκίνησε χθες και κορυφώνεται σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου στην Πορταριά.

Η αναβίωση των εθίμων του γάμου πραγματοποιείται και φέτος με τη φροντίδα των μελών του Αθλητικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Το Ορμίνιον» και τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, αλλά και πλήθος επισκεπτών.

Σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί, τα μπρατίμια, μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας «υπέρ των παραθεριστών» στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ξεκινούν με τα άλογά τους τα καλέσματα, τραγουδώντας και χορεύοντας, κρατώντας καραφάκια με τσίπουρο και μπακλαβά, κερνούν τον κόσμο και τον καλούν στον γάμο.

Στις 11.00 ξεκινά η μεταφορά της προίκας. Οι κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα θα μεταφέρουν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου θα γίνει το κόψιμο του νυφικού. Το νυφικό δεν ήταν άσπρο, όπως το σημερινό, ήταν η ίδια η πηλιορείτικη φορεσιά (φούστα, τραχηλιά, κοντογούνι, ζώνη, μαφέσι).

Το απόγευμα στις 20.00 συνεχίζεται η αναβίωση του γάμου με το ξύρισμα του γαμπρού, με απανωτές τουφεκιές, οι τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από τη νύφη και η εντολή ότι άρχιζε ο γάμος, το ξεκίνημα της νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας και τέλος το ψώνισμα του γαμπρού για το νέο νοικοκυριό. Ολα τέλειωναν με τα π’ στρόφια. Το πρώτο τραπέζι των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού.

Στην κεντρική πλατεία θα προσφέρεται δωρεάν ντόπιο κρασί και τσίπουρο, γιατί σε έναν γάμο όλοι οι καλεσμένοι πρέπει να κερνιούνται. Μετά το τέλος των εθίμων θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι.

Την αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου, που με μεράκι επιμελούνται τα μέλη του ΑΕΣ «Το Ορμίνιον», θα συνοδεύσει η υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο κλαρίνο, Μαρίνα Μπαρούτα τραγούδι, Βούλγαρη Αντώνη λαούτο, Τσακαλάκη Νίκο λαούτο και Καραμανιώλα Ιωάννη κρουστά.

Ιστορία πολλών ετών

Η ιστορία του πηλιορείτικου γάμου χάνεται στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 όταν μια ομάδα φίλων και μελών του ΑΕΣ «Το Ορμίνιον» Πορταριάς σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα δρώμενο μεταξύ των χωριανών, των παραθεριστών και επισκεπτών εκείνης της εποχής, που να γίνεται κάθε χρόνο με ένα αντάμωμα, με ένα πανηγύρι. Επιλέχθηκε λοιπόν ένα κορυφαίο κοινωνικό γεγονός της μικρής κοινωνίας του χωριού, ο γάμος και επινοήθηκε η αναβίωση των εθίμων του παλιού πηλιορείτικου γάμου, με πρώτη αναβίωση το 1965. Η αναβίωση σταμάτησε για λίγα χρόνια στη διάρκεια της δικτατορίας και επανήλθε πάλι το 1975. Από τότε και με λίγες εξαιρέσεις συνεχίζει την πορεία της στον χρόνο με τη βοήθεια των μελών του ΑΕΣ «Το Ορμίνιον» και των κατοίκων της Πορταριάς.

«Εμείς στο «Ορμίνιο» θέλουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας να τη βάλουμε στη ζωή μας, να ποτίσει την ψυχή μας και να γίνει τροφή για τις επόμενες γενιές. Με αυτή τη σκέψη οδηγό μας, βγάζουμε τα προικιά από τα σκονισμένα μπαούλα, στολίζουμε τα άλογά μας, φρεσκάρουμε τις παραδοσιακές μας φορεσιές, ζυμώνουμε το ψωμί του γάμου, ετοιμάζουμε τον μπακλαβά μας για τα κεράσματα του γάμου και σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε το μυαλό και την ψυχή σε άλλες εποχές» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Κλείνοντας εκφράζουν ευχαριστίες «στον Δήμο Βόλου που εμπιστεύεται τον ΑΕΣ «Το Ορμίνιον» να υλοποιεί για 46η χρονιά την διοργάνωση του πηλιορείτικου γάμου και όλους τους κατοίκους του χωριού που με την προσφορά τους υπηρετούμε την παράδοση και τα ήθη του τόπου μας. Θεωρούμε ότι η συλλογικότητα και η προσφορά μάς αντιπροσωπεύουν και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου